Niger, Burkina Faso og Mali inngår militærpakt

0

Militærregjeringa i Niger, som tok makta gjennom et militærkupp 26. juli, har dannet en militær allianse med nabolandene Burkina Faso og  Mali, som også tok makta gjennom kupp. Dette skriver PeoplesGazette.

De tre landenes utenriksministre kom med en felles kunngjøring i Niamey, Nigers hovedstad, om at de har inngått en militærpakt. Pakten tillater Mali og Burkina Faso å yte militær bistand til Niger i tilfelle militær intervensjon mot kuppmakerne der.

Hva har lederne blitt enige om?

Niger-juntaens leder general Abdourahamane Tiani har autorisert de væpnede styrkene i Mali og Burkina Faso til å gripe inn på nigerisk territorium i tilfelle angrep, sa utenriksdepartementene til de tre landene i en felles uttalelse.

Denne pakten tillater Mali og Burkina Faso å yte militær bistand til Niger i tilfelle militær intervensjon mot kuppmakerne der. En lignende avtale eksisterer allerede mellom Burkina Faso og Mali. 

Avtalen oppfordrer også de tre landene til å ta felles aksjoner mot terrorgrupper som er aktive i deres land og sikre grensene sine. 

Etter kuppet 26. juli i Niger, aktivert Economic Community of West African States (ECOWAS) en beredskapsstyrke og truet med vold dersom den valgte presidenten Mohamed Bazoum ikke blir gjeninnsatt og konstitusjonell orden gjenopprettet. 

Vinduet lukkes

Vinduet for en militærintervensjon lukkes. ECOWAS og Nigeria har mistet momentum. Ved at de ikke har grepet inn før har juntaen rukket å konsolidere seg og altså også organisere et felles forsvar med nabolandene.

Les mer på steigan.no om Niger.

Forrige artikkelUngarn: EU sliter nå voldsomt på grunn av Ukrainakrigen
Neste artikkelKlimamanipulasjon er utbredt og risikabelt