USA og Frankrike truer med intervensjon i det ressursrike Niger

0
Macron truer med intervensjon i Niger.

USA og Frankrike har truet med intervensjon for å gjeninnsette et pro-vestlig regime i Niger. Landet produserer uran som trengs for kjernekraft, har uutnyttede oljereserver og er vert for strategiske amerikanske dronebaser.

Vest-Afrika er rikt på naturressurser. Det er også veldig strategisk viktig for USA og Frankrike.

Nesten hele Vest-Afrika ble kolonisert av Frankrike, som begikk brutale grusomheter i regionen.

Fortsatt i dag opprettholder Frankrike nykolonial politikk, og kontrollerer effektivt vestafrikanske økonomier ved å tvinge dem til å bruke CFA-francen som sin nasjonale valuta.

Den senegalesiske utviklingsøkonomen Ndongo Samba Sylla beskrev CFA-francen som «en kolonivaluta, født av Frankrikes behov for å fremme økonomisk integrasjon blant koloniene under sin administrasjon, og dermed kontrollere deres ressurser, økonomiske strukturer og politiske systemer».

Paris dikterer pengepolitikken og har til og med mye av valutareservene til en rekke vestafrikanske nasjoner, inkludert Niger, Burkina Faso og Mali.

CFA-francen er en «en barriere for industrialisering og strukturell transformasjon» i disse landene, forklarte Sylla, som karakteriserte den som en «nykolonial enhet som fortsetter å ødelegge enhver utsikt til økonomisk utvikling i brukernasjoner».

Niger er geostrategisk viktig for Pentagons Afrika-strategi. Det ligger midt i Sahel, en region med mye amerikansk og fransk militær aktivitet, hvor tusenvis av tropper er stasjonert med jevne mellomrom.

Washington bruker sine dronebaser i Niger, i hjertet av Sahel, for å prøve å utøve militær dominans i Nord- og Vest-Afrika, i koordinering med styrkene som US Africa Command, eller AFRICOM, har utplassert over hele kontinentet.

Til tross for at Niger produserer gull og uran og har betydelige oljeressurser er landet et av verdens aller fattigste og mer enn 40% av innbyggerne lever i ekstrem fattigdom.

Anti-imperialistiske regimer

Noen av de nasjonalistiske militærlederne som har tatt makten i Vest-Afrika, påberoper seg den historiske arven fra antikoloniale bevegelser.

I Nigers nabo Burkina Faso har den nye presidenten, Ibrahim Traoré, lovet å bekjempe imperialismen, siterer Che Guevara og allierer seg med venstreorienterte regjeringer i Nicaragua, Venezuela og Cuba.

Traoré er inspirert av Burkina Fasos tidligere marxistiske leder Thomas Sankara, en panafrikansk militæroffiser som startet en populær revolusjon på 1980-tallet.

USA og Frankrike truer med intervensjon

Lederne for den nye regjeringa i Niger advarte offentlig om at Frankrike planlegger militær intervensjon.

Paris leter «etter måter og midler for å gripe militært inn i Niger», sa myndighetene, og uttalte at franske tjenestemenn møtte stabssjefen for Nigers nasjonalgarde «for å få den nødvendige politiske og militære autorisasjonen», rapporterte The Guardian.

Den britiske avisa beskrev Nigers styrtede president, Bazoum, som «en alliert av vestlige makter».

Sammen med Paris koordinerer det amerikanske utenriksdepartementet aktivt med Bazoum og planlegger å gjeninnsette sin allierte som president.

Niger mottok tidligere omtrent 70 % av elektrisiteten fra Nigeria. Men den nigerianske regjeringen, som er nært alliert med Vesten, har nå kuttet den forsyninga.

Les: US/France threaten intervention in resource-rich Niger: Fears of war in West Africa

Fare for at Norge kan bli trukket inn

Siden 2018 har det norske forsvaret drevet med såkalt «kapasitetsbygging» i Niger, og Norge har deltatt med et Hercules-fly og soldater fra Forsvarets spesialstyrker.

John Pilger skrev i 2013 at

«en invasjon av Afrika i full skala er i gang. USA plasserer ut tropper i 35 afrikanske land og begynner med Libya, Sudan, Algerie og Niger.» Og han fortsatte: «Invasjonen har nesten ingenting å gjøre med «islamismen» og nesten alt å gjøre med å sikre seg ressurser, spesielt mineraler i et stadig mer intenst kappløp med Kina.»

Vi har også argumentert for at det vi er vitne til er Vestens krig mot Kina i Afrika.

Exercise Flintlock er en del av USAs såkalte Trans-Sahara Counterterrorism Partnership. Formålet er angivelig å trene opp lokale militæravdelinger i å bekjempe terrorisme, men det er helt opplagt at formålet er å fremme USAs militære interesser i Sentral-Afrika.

Denne øvelsen har Norge deltatt på mange ganger. Vi er integrert i USAs strategi for Afrika, uten at det har vært noen politisk debatt om dette i Norge.

Hvis det blir en intervensjon, vil den sannsynligvis komme under dekke av en intervensjon fra nabolandene via ECOWAS, den vestafrikanske økonomiske samarbeidsorganisasjonen.

Niger coup: West African leaders threaten military intervention

Men det er ingen begeistring for en intervensjon i Afrika. Nabolandet Tsjad sier at de ikke vil være med og Mali og Burkina Faso er alliert med Niger. Algerie sier kategorisk nei til intervensjon. Og skulle det bli en større krig er det ikke usannsynlig at Algerie kan gå inn på Nigers side. Og skulle det skje at Frankrike de facto havner i krig der Algerie står på den andre sida, så kan lett krigen bli til en borgerkrig i Frankrike.

Forrige artikkelAnnonsekampanjen for steigan.no går veldig bra
Neste artikkelThe Guardian: Hvordan lockdown kan ha gitt «dekning» for dødelig barnemishandling i England