Frankrike har normalisert sitt forhold til Venezuela

0
Nicolás Maduro mottar Emmanuel Pineda / skjermdump fra venezuelansk regjeringskanal

Samtidig med at Frankrike blir drevet ut av Niger gjorde Macron en oppsiktsvekkende snuoperasjon ved å de facto anerkjenne Nicolás Maduro som president i Venezuela. Frankrike var blant de landene som ikke anerkjente det da Maduro ble valgt til president i 2018.

Men gjennom å utnevne Emmanuel Pineda til ny ambassadør i Venezuela har Macron gitt Maduro sin anerkjennelse skriver den franske avisa Le Monde.

Dermed har har Frankrike offisielt normalisert sine diplomatiske forbindelser med Venezuela. Emmanuel Pineda presenterte sin legitimasjon til president Maduro direkte på TV 16. august.

«Handlingen er svært symbolsk,» skriver Le Monde. «Den ble sendt direkte på venezuelansk offentlig fjernsyn og formaliserer utnevnelsen av den nye franske ambassadøren, Emmanuel Pineda som presenterte sin legitimasjon til president Nicolas Maduro onsdag 16. august og dermed normaliseringen av forholdet mellom de to landene, etter en periode med spenning forårsaket av ikke-anerkjennelse fra Paris av gjenvalget av statsoverhodet i 2018»,

Bak denne store diplomatiske tverrvendinga skjuler det seg en geopolitisk realitet som ingen kan benekte. Faktisk, siden krigen i Ukraina som kastet verden inn i en energikrise uten sidestykke, har Vesten forstått at det nå er avgjørende å stole på Afrika og Amerika for å sikre diversifisering av oljeressursene. .

Le Monde skriver:

Luis Angarita som er professor i internasjonale relasjoner ved Central University of Venezuela, bekreftet normaliseringen av forholdet mellom Paris og Caracas, og beskrev hendelsen som «dette er andre tider.»

Mr. Angarita understreker at den ukrainske krisa er et nøkkelelement: «Verden må diversifisere sine kilder [til oljeforsyning] med Afrika og Amerika. Venezuela, som har de største reservene i verden, går dermed inn i geopolitikken igjen! Frankrike har forstått dette.» Det franske oljekonsernet Maurel & Prom har også posisjonert seg i Venezuela.

(Diversifikasjon betyr å satse på flere markeder samtidig. Dette gjøres ved å fordele investeringen utover flere aktivaklasser for å redusere risiko. Med diversifisering kan du redusere den totale risikoen ved å spre investeringene utover flere markeder og bransjer.)

Angarita minnet om at Paris ikke bare lot være å anerkjenne Maduro som den legitime presidenten i Venezuela i 2018, men den støttet til og med den USA-støttede og selverklærte midlertidige presidenten og opposisjonslederen Juan Guaido.

Tilnærmingen mellom Frankrike og Venezuela var imidlertid synlig i Egypts COP27-møte der Frankrikes president Emmanuel Macron møtte Venezuelas Nicolás Maduro.

På steigan.no vil du finne mange artikler om Venezuela.

Forrige artikkelVet NVE hvor de er?
Neste artikkelFlertall i Tyskland mot missilleveranse til Ukraina