Den grimme virkeligheten begynner å gå opp for Washington – Vesten taper i Ukraina

0
US Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Mark Milley

«Samtalen om Ukrainas motoffensiv har skiftet fra spenning til skuffelse, ettersom Kyivs langsomme fremgang får noen amerikanske tjenestemenn og innsidere til å hviske: Burde vi ha lyttet til general MARK MILLEY?»

Dette skriver nettavisa Politico i en høyt prioritert artikkel. Nettavisa er eid av tyske Axel Springer, og er i USA kjent som en mainstream kanal. De samarbeider med tyske Welt, som også er veldig mainstream.

For sikkerhets skyld har de satt fire av sine erfarne reportere på denne saka, deriblant Alexander Ward, som er nasjonal sikkerhetsreporter og anker i «National Security Daily». Før han begynte i POLITICO, var Ward ved Det hvite hus og nasjonal sikkerhetsreporter for Vox. Han var også assisterende direktør i Atlantic Councils Brent Scowcroft Center on International Security hvor han jobbet med militære spørsmål og amerikansk utenrikspolitikk. Og han skrev tidligere #NatSec2016-nyhetsbrevet for War on the Rocks hvor han dekket presidentvalget i 2016 og kandidatenes syn på nasjonal sikkerhet. Ingen rabulist, altså.

De fire skriver:

I november sa Joint Chiefs-lederen at Ukrainas sterke militære posisjon og kommende vintersesong var et godt tidspunkt å vurdere fredssamtaler. I tillegg hadde operasjoner for å fordrive russiske styrker ut av hele Ukraina – som VOLODYMYR ZELENSKYY krever – en liten sjanse for å lykkes. Administrasjonstjenestemenn rykket umiddelbart raskt ut for å forsikre sine kolleger i Kiev om at Milley snakket for seg sjøl og ikke reflekterte en hemmelig følelse i Det hvite hus.

Men hør på Milley i det siste, og du kan høre det implisitte «I told you so.»

«Hvis sluttresultatet skal bli at Ukraina er et fritt, uavhengig, suverent land med sitt territorium intakt, vil det kreve et betydelig innsatsnivå ennå,» sa han til The Washington Post denne uka. «Det kommer til å ta lang, lang tid, men du kan også oppnå disse målene – kanskje, muligens – gjennom en slags diplomatisk metode.»

En amerikansk tjenestemann, som ikke ønsket å gå på kant med administrasjonen ved å gi reelle synspunkter til WP, sa at realitetene til motoffensiven synker inn rundt Washington. Ukrainas taktikk for å bevare tropper og utstyr, Russlands inngravde posisjoner og kampen på flere fronter har ført til langsomme fremskritt, og flyttet et mulig gjennombrudd lenger inn i fremtiden.

Mens USA fortsatt støtter Ukrainas kamp, sa tjenestemannen: «Vi kan ha gått glipp av et vindu for å presse på for tidligere samtaler.» Tjenestemannen understreket imidlertid også at få tror Moskva i det hele tatt har tatt forhandlinger seriøst siden krigen startet. Og ingen seniorleder følte da, eller føler nå, at motoffensiven var et feilgerp, tatt i betraktning hvordan Ukraina opprettholder full støtte fra Vesten og har hatt bemerkelsesverdig suksess gjennom hele krigen. Likevel erklærte tjenestemannen: «Milley hadde et poeng.»

En annen amerikansk tjenestemann sa at administrasjonen i økende grad stiller seg dette spørsmålet: «Hvis vi erkjenner at vi ikke kommer til å gjøre dette for alltid, hva skal vi da gjøre?»


Så langt Politico.

At dette gjenspeiler stemninga i Washington er det ingen tvil om. Se bare her:

Her hjemme er det imidlertid ingen tegn til at mediene eller politikerne har noen evne til å ta virkeligheten inn over deg. Og SV og Rødt har bundet seg i en budsjettavtale med de andre partiene om å bevilge milliardbeløp til Ukrainas krig i fem år framover.

Forrige artikkelSvar på spørsmål fra leserne om Russland og Afrika
Neste artikkelDen afrikanske union vil ikke støtte ECOWAS-intervensjon i Niger