Zelenskyj: «Vi har framgang på alle fronter»

0
Skjermdump fra intervju med BBC.

Norske medier kunne gledestrålende bringe videre en uttalelse fra Ukrainas president Vladimir Zelensky, slik som her hos ABC Nyheter:

Det ukrainske militæret hadde mandag framgang i alle områder ved frontlinjen, sier president Volodymyr Zelenskyj.

– Det er en gledens dag, sa presidenten i sin daglige tale mandag kveld.

Som vanlig var det ingen kritisk distanse å spore. Norsk presse er tydeligvis tilfreds med å være pakkedisk og mikrofonstativ for meldinger fra skuespilleren som ble president.

Men allerede utsagnet burde ha utløst kritiske tanker.

Det er en 1000 kilometer lang frontlinje mellom de stridende partene. Russerne har svært sterke forsvarslinjer, slik også New York Times har dokumentert. De er i flere lag og med vel nedgravde posisjoner, tankfeller, minefelter og så videre.

Å gå løs på dette massive militæranlegget «på alle fronter» betyr at du ikke har noen strategi eller taktikk. Det er å bruke opp de styrkene du har til absolutt ingen nytte.

Det ukrainerne hadde trengt hadde naturligvis vært et massivt gjennombrudd på ett punkt, ikke minst i retning Mariupol og Azovhavet. Da måtte de ha konsentrert styrkene der i stedet for å spre dem over hele fronten.

Military Summary Channel kaller det «Blodige kamper for meningsløse gevinster».

Dette er ikke en militærstrategi for å vinne. De store tapene tas for å vinne overskriftene og for å ha et eller annet å vise til før NATO-toppmøtet i Vilnius 11.–12. juli. NATO-landene begynner å bli utålmodige. De har blakket seg for stedfortrederkrigen i Ukraina, og nå vil de se resultater. Og dette er det Zelensky er opptatt av.

Den proukrainske oberstløytnant Daniel L. Davies skriver i 19FortyFive at for enhver større militæroffensiv er det helt avgjørende å ha suksess de første 24 til 48 timene. Ukrainas motoffensiv er nå i sin fjerde uke, og noen slik susess er det ingen som ser noe av.

Hans konklusjon er at Ukraine’s Chances of Victory in 2023 are Vanishingly Small. Ukrainas sjanser for seier i 2023 er forsvinnende små. Og hvis de fortsetter å ofre livene til tusenvis av egne soldater på «å ha framgang på alle fronter», er sjansene for seier ikke-eksisterende.

Det har vært klart lenge.

Den tidligere våpeninspektøren Scott Ritter mener at denne motoffensiven var dødsdømt fra det øyeblikket den startet, og som han også sier: Dette er ikke en militær operasjon. Det er en politisk operasjon, og hensikten med å ofre så mange liv er å gi et inntrykk av framgang slik at NATO vil fortsette å pøse penger inn i Ukraina:

Forrige artikkelVi blir lykkeligere av å være «jorda»
Neste artikkelNå slettes hundrevis medisinske artikler