The Hill: Vil Ukraina tape i 2023?

0

Selv i hovedstrømsmediene i USA (ikke i Norge, NB!) begynner man å innse virkeligheten på slagmarka i Ukraina. NATO/Ukraina er i ferd med å tape denne krigen.

Sjøl avisa The Hill som står Biden-administrasjonen nær har nå forsiktig begynt å hente fram analytikere og analyser som sier at denne krigen kan ikke Ukraina vinne.

På sin videokanal har The Hill intervjuet den pensjonerte obersten Daniel Davies som skriver for nettmagasinet 19FortyFive. Dette magasinet er sterkt pro-ukrainsk, og Davies sjøl sympatiserer med Ukraina, men han har i mange måneder pekt på militære fakta og analyser som sier at Ukraina umulig kan vinne denne krigen.

Oberst Davies publiserte nylig artikkelen Ukraine’s Chances of Victory in 2023 are Vanishingly Small.

Der skriver han blant annet:

Formann for Joint Chiefs of Staff General Mark Milley sa i forrige uke at det er «flere hundre tusen russiske soldater gravd inn i forberedte stillinger langs frontlinjen» i Ukraina. Russland vil sannsynligvis ikke gå tom for soldater før Ukrainas offensive potensial er brukt opp. Hvis Kiev nekter å erkjenne sin utilstrekkelige fremgang i denne offensiven og å erkjenne de grunnleggende årsakene til at fremtidig suksess er usannsynlig, kan de miste mesteparten av sin offensive slagkraft og bli sårbare for et russisk motangrep.

Under de beste omstendigheter vil det ta Ukraina ytterligere ni til 12 måneder å gjenoppbygge en styrke med tilsvarende kapasitet som den de brukte de siste ni månedene på å sette sammen. Det ville være uklokt å regne med at Russland ikke har en stor slagstyrke som de kan sette i gang et større motangrep med. Hvis Putin har nok tropper, og Zelensky ofrer sitt offensive potensial med den nåværende operasjonen, kan Ukraina finne seg i å møte en russisk offensiv denne sommeren som Kiev kanskje ikke har kapasitet til å motstå.

Samtidig vil den mest realistiske kursen diplomatisk og politisk være å begynne å legge grunnlaget nå for å søke et forhandlet oppgjør på best mulig vilkår, både med det innenlandske publikummet i Ukraina og med den russiske regjeringen. Et slikt kurs ville uten tvil være avskyelig og frastøtende å tenke på i øyeblikket. Faren ved å nekte å iverksette slike tiltak er imidlertid at ved å fortsette å kjempe når det grunnleggende er så solid oppstilt mot Kiev – uansett tappert og modig – kan det føre til at Ukraina blir utsatt for et slagmarkstap av en slik alvorlighet at de mister enda mer territorium enn de har for tiden.

NATO-garantier til Ukraina vil øke faren for atomkrig

I sin siste artikkel på 19FortyFive skriver oberst Davies:

NATO Security Guarantees to Ukraine Could Mean a Nuclear War with Russia

For å få en aktuell rapport om situasjonen på fronten i Ukraina kan man for eksempel se på Military Summary Channel.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUngarn om tausheten etter Nord Stream-sabotasjen: – Skandale!
Neste artikkelTelia-direktøren nekter NRK å sende tekst-tv