Ukraina er ikke klart for noen offensiv, men vil ikke ha noe valg

0

I et halvt år har det vært snakk om den kommende ukrainske motoffensiven. Ukraina brenner nå av ammunisjon så fort at NATO ikke rekker å supplere dem. Landet har hatt ekstreme tap i falne og ødelagte våpen, men nå forventer dets vestlige sponsorer resultater. Det plasserer Ukraina mellom en stein og et hardt sted.

Sunday Times skriver: Ukraine isn’t ready for its big offensive, but it has no choice.

Kiev er låst inne i en vår- eller sommeroffensiv til tross for at landet svir av ammunisjon så fort at Vesten ikke kan følge med.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg hevdet torsdag at 98 prosent av de vestlige våpnene som ble lovet til Ukraina var levert.

Dette kan leses som en marsjordre.

Sunday Times skriver videre:

Men mens ukrainerne skynder seg for å assimilere sine 230 nye og renoverte vestlige stridsvogner og 1550 pansrede kjøretøy, mangler de fortsatt skikkelig luftvern for enhver stor offensiv operasjon. Det setter dem i fare fra russisk overherredømme i lufta. Vestlige forsvarskilder er også usikre på om seniorkommandanter kan tilpasse seg de nye systemene så vel som deres soldater på bakken.

Likevel har Kiev ikke så mye annet valg enn å starte en stor vår- eller sommeroffensiv. Dets ledere er i økende grad låst inne. Som en amerikansk forsvarstjenestemann sa det: «Ukrainerne har overrasket oss så vel som Putin tidligere, men har mye mindre handlingsrom nå . . . og russerne vet det.»

President Zelensky har spilt Vesten med stor dyktighet, men for å opprettholde støtten må han vise det Washington-innsidere ganske smakløst kaller en «avkastning på investeringen».

Han må også balansere innenrikspolitikken. Hauker som Kyrylo Budanov, Ukrainas militære etterretningssjef, hindrer enhver meningsfull samtale om forhandlinger, selv om noen i regjeringen mener at det er på tide å sette ut følere. En vestlig diplomat i Kiev beskrev en «surrealistisk parallell opplevelse» da hans samtalepartnere «diskuterte potensielle formater for forhandlinger en kveld» og deretter «roper at det ikke kan være noen samtaler med Russland» offentlig neste dag.

Ulykkelige Ukraina som har slike ledere og slike allierte som i mer enn to tiår har arbeidet systematisk for å gjøre landet til en militær spydspiss – og militær slagmark – mot Russland. Vestlige politikere av alle partifarger er lite opptatt av hvor mye ukrainerne må blø, bare de skader Russland.

Som grunnlag for krigshysteri er dette effektivt, men som grunnlag for militær taktikk og strategi kan det vise seg skjebnesvangert. For ikke å snakke om at det er en dødelig kombo for menneskehetens framtid.

Forrige artikkel«Digital kompetanse»
Neste artikkel1. mai 2023 – gratulerer med dagen!