Studie: USAs kriger etter 11. september har kostet 4,5 millioner mennesker livet

0
Foto: US Army

Krigene har også fordrevet 38–60 millioner mennesker. Dette er konklusjonene fra to studier utført av Cost of Wars-prosjektet ved Brown Universitys Watson Institute for International and Public Affairs.

Kriger USA førte i Irak, Afghanistan, Syria, Jemen og Pakistan etter 11. september 2001 forårsaket minst 4,5 millioner dødsfall og fordrev 38 til 60 millioner mennesker, med 7,6 millioner barn som sulter i dag, ifølge studier fra Brown University.

Krigene USA førte og brakte i Irak, Afghanistan, Syria, Yemen og Pakistan etter 11. september 2001 forårsaket minst 4,5 millioner dødsfall, ifølge en rapport fra Brown University.

Nesten en million av menneskene som mistet livet døde i kamper, mens rundt 3,6 til 3,7 millioner var indirekte dødsfall, på grunn av helse- og økonomiske problemer forårsaket av krigene, som sykdommer, underernæring og ødeleggelse av infrastruktur.

Dette var konklusjonene fra en studie utført av Cost of Wars-prosjektet ved Brown Universitys Watson Institute for International and Public Affairs.

Rapporten analyserte også effektene av kriger i Libya og Somalia, som ble sponset av Washington.

Forskerne anslo at i landene som ble studert, er det fortsatt i dag 7,6 millioner barn under 5 år som lider av akutt underernæring, noe som betyr at de «ikke får nok mat, bokstavelig talt reduseres til skinn og bein, noe som gir disse barna større risiko for å død».

I Afghanistan og Jemen inkluderer dette nesten 50 % av barna; og, i Somalia, nær 60 %.

I en egen studie i 2021 fant Brown Universitys Cost of Wars-prosjekt at USAs kriger etter 9/11 fordrev minst 38 millioner mennesker – mer enn noen konflikt siden 1900, unntatt andre verdenskrig.

Denne 2021-rapporten bemerket at «38 millioner er et veldig konservativt anslag. Det totale antallet som ble fordrevet av de amerikanske krigene etter 11. september kan være nærmere 49–60 millioner, noe som vil konkurrere med andre verdenskrig.

Studien fra mai 2023, som estimerte at amerikanske kriger etter 9/11 drepte 4,5 til 4,6 millioner mennesker, understreket at et stort antall sivile fortsatt omkommer i dag, på grunn av de varige konsekvensene av disse voldelige konfliktene.

Selv om det amerikanske militæret trakk seg ut av Afghanistan i 2021, «lider og dør afghanere i dag av krigsrelaterte årsaker i høyere hastighet enn noen gang», bemerket rapporten.

I tillegg til de svimlende dødstallene, ble flere millioner sivile såret og led andre utrolige vanskeligheter på grunn av disse krigene.

«For eksempel, for hver person som dør av en vannbåren sykdom fordi krig ødela deres tilgang til trygt drikkevann og avfallsbehandlingsanlegg, er det mange flere som blir syke», fremhevet studien.

Rapporten fra 2023 «fremhever mange langsiktige og undererkjente konsekvenser av krig for menneskers helse, og understreker at noen grupper, spesielt kvinner og barn, lider mest av disse pågående konsekvensene».

Til tross for dette mener altså noen, inkludert alle partiene på Stortinget, at det er grunn til å stole på USAs «regelbaserte verdensorden».

Forrige artikkelDNB og banksystemet
Neste artikkelHuet i sanda
Ben Norton
Ben Norton er journalist, forfatter, analytiker og filmskaper. Han er grunnlegger og redaktør av Geopolitical Economy Report, og er basert i Latin-Amerika.