Russland sier Vesten gir F-16-fly til Ukraina en «kolossal risiko» for dem selv

0
F16 Fighter jet in a taxiing position

Sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sa søndag at USA ennå ikke har bestemt seg for om de vil sende sine egne F-16-fly eller bare signere på europeiske leveranser.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 21. mai 2023.

En russisk tjenestemann sa lørdag at de vestlige planene om å forsyne Ukraina med amerikanskproduserte F-16-jagerfly, medfører «kolossale risikoer», etter at USA kunngjorde at de ville signere for europeiske land som leverer flyene.

«Vi ser at vestlige land fortsatt holder fast ved eskaleringsscenariet. Det innebærer kolossal risiko for dem selv», sier Russlands viseutenriksminister Aleksandr Grusjko, ifølge TASS.

«Uansett vil dette bli tatt i betraktning i alle våre planer, og vi har alle nødvendige midler for å nå de målene vi har satt,» la Grusjko til.

Under den siste dagen av G7-toppmøtet i Hiroshima, Japan, ble president Biden spurt om at Russland kalte F-16-planen en «kolossal risiko». Han svarte: «Det er for dem.»

Tilbudet av F-16-fly markerer en betydelig opptrapping av NATOs støtte til Ukraina. Alliansen utelukket tidligere å forsyne Ukraina med sovjetiskproduserte jagerfly av frykt for at Moskva ville oppfatte trekket som at NATO gikk direkte inn i krigen.

Men tidligere i år tok Polen og Slovakia det eskalerende skrittet å sende sovjetiskproduserte MiG-29 jagerfly, og nå ser F-16-fly ut til å være på vei, selv om det ikke er noen klar tidslinje for når de vil nå Kiev.

Belgia, Danmark, Norge og Nederland har alle F-16-fly, men de har ennå ikke offisielt bekreftet at de vil levere dem. For det første må ukrainske piloter trenes på F-16-flyene, og anslagene for hvor lang tid det kan ta varierer betydelig.

Colin Kahl, viseforsvarsminister for politikk, har tidligere sagt til Kongressen at treningen kan ta 18 til 24 måneder. Andre tjenestemenn i Pentagon har sagt at en fremskyndet versjon av treningen kan ta fire til ni måneder.

Så langt har USA sagt at de vil støtte opplæringen av ukrainske piloter, men har ikke lovet å sende sine egne F-16-fly. Søndag sa nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan at president Biden ikke har bestemt seg for om USA skal bidra med F-16-fly eller ikke, og at USA legger vekt på andre typer våpen.

«Jeg tror gitt antallet [F-16-fly] som for øyeblikket er tilgjengelige fra lagrene til våre europeiske allierte, og det faktum at basert på pengene Kongressen har gitt oss, er det så mange andre prioriteringer for systemer å ta, kan det være at vi fokuserer mer på tredjepartsoverføring, men presidenten har ikke tatt en endelig beslutning,» sa Sullivan.

Arbeidet med å forsyne Ukraina med F-16-fly representerer Natos langsiktige planer om å støtte Ukraina i krigen mot Russland, ettersom det kan ta år før det ukrainske militæret faktisk kan bruke flyet.


Denne artikkelen ble først publisert av Anti-War.

Russia Says West Providing F-16s to Ukraine a ‘Colossal Risk’

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelLøsningen er enkel – vi bør bli mer selvhjulpne
Neste artikkelTo tiår og 90 milliarder dollar senere: Dissekering av det afghanske militærets totale kollaps
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.