Midtøsten trenger ingen amerikansk BigMac-ambassade i Libanon

0
Illustrasjon: Global Times.

Hva er poenget med at  USA bygger den nest største ambassaden i verden i et så lite land som Libanon? Det er et sterkt signal for å vise at USA er i Midtøsten for å bli, gjennom et altfor stort nytt kommandosenter, spesielt i en tid da spirende avspenning og fredsprosesser utvikler seg i regionen og leger sårene forårsaket av Washington. Dette skriver den offisielle kinesiske avisa Global Times på lederplass. Det handler om den festningen av en ambassade som USA bygger i Beirut.

Av Global Times.

Et massivt nytt amerikansk ambassadekompleks i et lite land i Midtøsten hever øyenbrynene, meldte CNN lørdag. Den nye amerikanske konstruksjonen  i Libanon ser ut som en egen by. Komplekset i Beirut-forstaden Awkar spenner over et 43 hektar stort område, og er nesten to og en halv ganger størrelsen på landstykket som Det hvite hus ligger på, og det er mer enn 21 fotballbaner. 

Det ble aktuelt fordi et lite land som Libanon åpenbart ikke trenger en så stor ambassade eller et stort antall diplomater. – Det er sannsynlig at en betydelig del av ambassadens stab vil bestå av etterretnings- og militærpersonell. Med andre ord vil ambassadens etterretnings- og militære funksjoner veie tyngre enn landets diplomatiske rolle, sier Ding Long, professor ved  «Middle East Studies Institute of  Shanghai International Studies University», til Global Times.

USA bryr seg ikke om at Libanons økonomi har vært i kaos siden 2019, eller at nesten 80 prosent av libaneserne lever i fattigdom. Men  USA  bryr seg om Libanons geografiske beliggenhet –  det grenser til Syria i nord og øst og Israel i sør. Eksperter mener at Libanon, som er et tradisjonelt geopolitisk senter i Midtøsten, og er på frontlinjene i den arabisk-israelske konflikten, blir  sett av USA som en grensefestning for å holde tilbake  Hizbollah og Iran. Samtidig kan Washington også følge nøye med på Russlands militære tilstedeværelse i Syria. 

Når  byggingen  er fullført, vil USA ikke bare være i stand til å samle betydelige mengder  militær etterretning fra Midtøsten gjennom den nye ambassaden, men også ha den som en avgjørende base for amerikanske spesialstyrker, sier Song Zhongping, en kinesisk militærekspert og TV-kommentator til Global Times,  og bemerket at disse vil bidra til å orkestrere fargerevolusjoner i land i Midtøsten for å styrte antiamerikanske regimer og fremme pro-amerikanske opposisjonskrefter. «I stedet for å definere det som en ambassade, er det mer et amerikansk hovedkvarter», sa han. 

Planene for ambassadekomplekset ble annonsert i 2015. Prosjektet har åpenbart ikke blitt påvirket av USAs tilbaketrekning fra Midtøsten. USAs besettelse og sta intensjon om å blande seg inn i regionale saker og opprettholde sitt hegemoni i Midtøsten har aldri blitt svekket.

Ifølge Ding reduserer Washington bare sitt direkte militære engasjement i Midtøsten. Dette betyr ikke at USA reduserer sine ambisjoner om hegemoni der. Faktisk forbedrer USA sine diplomatiske, etterretnings- og andre myke maktverktøy i regionen. Men USA kan neppe oppnå det de ønsker.

En viktig grunn er at USAs Midtøsten-politikk er for egoistisk og alvorlig ute av kontakt med virkeligheten. Se på Libanon. Landet trenger utvikling og et stabilt miljø med sine naboer for å løse sine utfordringer. Det er fordi mange mennesker i Libanon ikke har råd til grunnleggende varer, inkludert mat, medisiner og elektrisitet. I stedet får landet en Big Mac amerikansk ambassade, som er allment antatt å være full av dårlige intensjoner og vil skape mer regionalt kaos. 

Som resultat «reduseres tilliten til USA blant landene i Midtøsten, mens deres strategiske autonomi øker. De begynner å strebe etter  et mangfold  av allierte og partnere og å implementere en strategi for å finne en balanse mellom stormaktene», sier Ding. 

Når man snakker om den massive amerikanske ambassaden i Libanon, kan man knapt ignorere ett spørsmål – hvor kommer pengene fra, når USA har møtt  en statsgjeldskrise igjen og igjen de siste årene? Det er pengene fra amerikanske skattebetalere, det er også pengene til i morgen, som USA lånte fra andre land. 

Likevel kunne ikke USA brydd seg mindre om det. USA  er vant  til å bruke fremtidige penger for i dag. Og det vil trykke mer penger, eskalere inflasjon, økonomiske kriser og valutakriser og smitte over på andre land, sier Song. 

Dessverre for USA er dette ikke lenger måten å redde deres hegemoni på, og det kan heller ikke piske opp flere problemer i Midtøsten eller noen annen del av verden.

Hva Midtøsten trenger fra USA er at landet bruker sine ambassader til sin normale funksjon – å drive ekte diplomati og legge til rette for kommunikasjon, i stedet for å være høyborg for fargerevolusjoner eller et hovedkvarter for væpnede militante under dekke av «ambassader», som tidligere bare spilte samme rolle som ondartetsvulst i regionen, som fikk katastrofale konsekvenser for den uskyldige lokalbefolkningen.


Dette er en kronikk i den offisielle kinesiske dagsavisa Global Times:

Middle East does not need Big Mac US embassy aiming for regional chaos

Oversatt av Bertil Carlman.

Forrige artikkelVåtmarked eller lab-lekkasje?
Neste artikkelUSAs klienter vant valget i Thailand
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.