Latvia slår ned på feiring av Seiersdagen og tillater hyllest av latviske SS

0

I de baltiske republikkene Estland, Latvia og Litauen har minnesmerker over Sovjetunionens seier over nazismen blitt fjernet i fleng, og på Seiersdagen 9. mai 2023 ble folk som prøvde minnes seieren over nazismen både arrestert og trakassert av politiet.

Daily Telegraph skriver:

Mer enn to dusin innbyggere i Latvia ble arrestert tirsdag for brudd på en lov mot å feire Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland. EU- og NATO-medlemspolitiet beslagla til og med en «Russland»-jakke fra en mann i rullestol, og arresterte en annen for å ha brukt sovjetiske medaljer offentlig.

Ved 23.30-tiden lokal tid rapporterte latvisk politi totalt 26 arrestasjoner, de utstedte 38 bøter forseelser og henvist fire til straffesaker, ifølge nyhetsmediet Delfi.

Mens de fleste sakene ble registrert i Riga, hovedstaden, fant flere arrestasjoner også sted i Daugavpils. I en hendelse dukket en pensjonist som «så for ung ut til å være en veteran fra andre verdenskrig» opp iført en jakke med sovjetiske medaljer. Da politiet ba ham ta den av, motsatte han seg arrestasjonen.

Årlige marsjer til ære for nazister i Latvia

I 2019 slo World Jewish Congress alarm på grunn av de årlige marsjene i Latvia til ære for nazister og nazikollaboratører:

World Jewish Congress CEO og Executive Vice President Robert Singer uttrykte bekymring og fordømmelse etter at veteraner fra Latvias Waffen SS fra andre verdenskrig og deres allierte marsjerte gjennom hovedstaden Riga for å hedre sine falne kamerater, og mer enn 1000 nynazister paraderte gjennom Litauens hovedstad Vilnius mens de synger ‘Litauere for Litauen’.

«Alle de som glorifiserer nazister og deres samarbeidspartnere ved å marsjere eller på annen måte oppfordrer til hat, rett og slett. De feirer de mørkeste øyeblikkene i moderne historie og støtter en moderne agenda som krever ødeleggelse av alle som anses som «andre». … Det påligger myndighetene i Latvia, og ethvert annet land der slike motbydelige oppvisninger finner sted, å gjøre alt som står i deres makt for å stoppe disse demonstrasjonene, sa Singer.

Hyllestene av nazistene fortsetter

Singer fikk det ikke slik han ville. Hyllesten til naziveteranene fortsetter i Latvia og de andre baltiske landene. Hvert år feires den latviske Waffen SS-legionen med parader, kransnedleggelser og taler. Dette skjer med myndighetenes velvillige støtte.

9. mai-feiringen av Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland kan snart bli fullstendig avviklet i Latvia, sa innenriksminister Maris Kucinskis i et intervju med den nasjonale kringkasteren TV3 onsdag.

«Noen år til, og vi vil være i stand til å fjerne den røde fargen helt fra 9. mai,» sa politikeren, og antydet at «røde flagg» snart vil bli erstattet av EU-flagg for å minnes Europadagen. «Vi i Latvia vil aldri mer feire 9. mai,» la han til. Å endre folks mening kan imidlertid ta mye lengre tid, innrømmet Kucinski.

Kommentarene hans kom etter at det latviske parlamentet i forrige måned offisielt forbød alle festlige begivenheter, møter, marsjer og oppmarsjer i feiringen av Seiersdagen 9. mai, og beskrev slike handlinger som «forringelse og undergraving av Latvias verdier som en demokratisk og nasjonal stat, inkludert deling av samfunnet, forherligelse av krig, militær aggresjon og totalitarisme, samt en falsk tolkning av historiske hendelser.»

Norge og norsk venstreside i de facto-allianse med nazister og nazisympatisører

De nyfrelste tilhengerne av krig mot Russland i Norge vil ikke klare å lure seg sjøl veldig lenge. Norge og norsk ventreside har nå alliert seg med krefter som både er åpne nazister og nazisympatisører. Ropene om «Ingen nazister i våre gater» er visst bare myntet på ubetydelige grupper som SIAN og ikke på folkemordere av typen Stepan Bandera og Latvias Waffen SS.

Forrige artikkelAktører fra fortida som former nåtid og framtid – hvis vi lar dem
Neste artikkelBård Wormdal om Spionkrigen