Ukrainsk tjenestemann skisserer visjon for et Russland-fritt Krim

0

USA tror ikke Ukraina kan gjenerobre Krim, men sier likevel at de støtter angrep på halvøya

Av Dave DeCamp, 2. april, 2023

Dave DeCamp.

Søndag skisserte en høytstående ukrainsk tjenestemann sin visjon for hva Kiev vil gjøre dersom de gjenerobrer Krim-halvøya fra Russland.

Russland annekterte Krim etter det USA-støttede kuppet i Kiev i 2014, som styrtet Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj. Meningsmålinger har siden da vist at flertallet av menneskene som bor på Krim er glade for at de er en del av Russland.

Oleksiy Danilov

Oleksiy Danilov, sekretær for Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd, sa at folk som har jobbet for administrasjonen etter 2014 på Krim, bør straffeforfølges. Han sa at noen burde møte kriminelle anklager og bli utestengt fra å ha offentlige stillinger.

Danilov ønsker også at alle russere som flyttet til Krim etter 2014, skal utvises og ba om demontering av Kertsjbroen, som forbinder halvøya med det russiske fastlandet. Broen ble angrepet med en lastebilbombe i oktober 2022.

Mens Danilov og andre ukrainske tjenestemenn fastholder at gjenerobringen av Krim er et av deres krigsmål, har Pentagon sagt at utsiktene er usannsynlige. Russland kontrollerer territorium nord for halvøya som ukrainske styrker må presse seg gjennom først, før de truer med å ta Krim, og det er ikke klart om Kiev har kapasitet til å starte en motoffensiv.

Selv om USA ikke tror Ukraina kan gjenerobre Krim, har Biden-administrasjonen sagt at den støtter angrep på halvøya til tross for risikoen for eskalering. «Russland har gjort Krim til en massiv militær installasjon … Dette er legitime mål, Ukraina rammer dem, og vi støtter det», sa statssekretær Victoria Nuland i februar.


Denne artikkelen ble først publisert på Anti-War:

Ukrainian Official Outlines Vision for a Russia-Free Crimea

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelKrigsdagbok del 51 – 3. til 5. mars 2023
Neste artikkelÅtte motsetninger innenfor USAs «regelbaserte verdensorden»
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.