Eventyrlige provinsforestillinger

0
Raytheon er blant de store profitørene på krigen i Ukraina.

Rødt har ikke skjønt hva vedtaket betyr: Støtte til opprustning og mer krig.

Av Jan Hårstad.

Helt åpenbart er det slik at den woke-generasjonen som nå styrer Rødt og Klassekampen har den aller største motvilje mot å sette konfliktene inne i Rødt i en internasjonal sammenheng. Derfor kan nå nyhetssjef i KKs Nyhetsbrev, Vegstein, skrive så mye infantilt i dag at en tror knapt sine egne øyne.(24.4.23)

Det knappe valget for Rødts Natoisering innebærer at «Nå kan Moxnes puste lettet ut» En triumf for Moxnes og Guri Melby fra Venstre er begeistret. Og så kommer velsignelsen: «Rødt slipper nå at våpensaken dukker opp i enhver politisk debatt på Stortinget.»

Det er faktisk en bragd å forstå så ekstremt lite av den aktuelle verden.

Forsvarets Forum opplyste 20. april om lønningene i våpensmia Kongsberggruppen.

  •     Geir Håøy  11 millioner kroner
  •     Eirik Lie  6,5 millioner kroner
  •     Gyrid Skalleberg Ingerø  6,2 millioner kroner

Sånt interesserer jo ikke Nato-venstresida, men det som har skjedd de siste årene er at både Kongsberg og Nammo produserer raketter og våpen i den absolutte verdensklasse. Det er etter at Krupp-Thyssen, Rheinmetall, Boeing, Raytheon og en rekke andre giganter har fusjonert i samarbeidsavtaler. Som på alle tilværelsens sektorer, Nato-militæret har hånden over oss også her totalt.

Den aller siste rapporten fra SIPRI i Stockholm forteller at våpenomsetningen i verden slår alle etterkrigsrekorder. USA står for 40% av alt våpensalg. Og det kan en kvie seg for å forstå er dette: Hadde det ikke vært for dette våpensalget i USA hadde landet vært fullstendig bankerott, et sammenbrudd. Og vi sneier innom Rosa Luxemburg som helt riktig påpekte at i dette systemets forfallsperiode vil det holde seg oppe med å føre kriger.

Kennedy ville jo prøve å temme det militær-industrielle kompleks i USA og lyktes dårlig. Da er det slik at en normal vei til politisk karriere i Nato-verdenen er å agitere for kriger. Slike folk som John Bolton, Mike Pompeo, Lindsey Graham får ekstreme summer fra våpenindustrien for å holde foredrag og skrive artikler for nye kriger. Faktisk er det vanskelig å få noe mediadekning hvis du ikke brenner for en eller annen krig. For krigsindustrien har også aksjer i tv-selskapene og avisene. 

Dette er det krigsstatsprosjektet USA nå vil gjøre gjeldende også i EU og Norden. Og også i «fredsstatene» ser vi akkurat de samme tendensene som i krigsstaten USA. Guri Melby fra Venstre er stor, det samme blir også Moxnes nå. De har begge meldt seg inn i den «kompakte Majoritet» (Ibsen) som veiledes av VG, Dagsrevyen og Aftenposten.

Denne Vegstein fra KK misforstår situasjonen totalt. Det er nå Rødt og Moxnes får det veldig turbulent og utrivelig. Det blir utmeldelser, splittelser og et kaos uten like, for det er ikke slik som offisiell norsk ønsketenkning går ut på at det snart blir «fred» i Ukraina.

Krigen har jo knapt begynt og Stortinget vil drøfte våpensalg mer enn noen gang. Selv i provinsstaten kan man ikke over lengre tid holde krigene ute. Det jobbes for å gjøre dem mangedobbelt store. Kanskje på tide å omtale gigantmilitærøvelsene i Finnmark?

Alle grupper og miljøer til venstre vil rammes av krigseskaleringen. Indre turbulenser i SV, Rødt, NKP, Tjen-Folket og Revolusjon er uunngåelig og vil medføre  omgruppering av alt miljø på «venstresida». Det er driften mot verdenskrig som frambringer dette.

Sannsynligvis vil det etter hvert framstå som Moxnes’ store nederlag? Han skjønte ingenting av verdenssituasjonen.

Forrige artikkel– Det vil bli umulig å beholde hytta
Neste artikkelAavitsland og Nettavisen: vaksinert blod
Jan Hårstad
Jan Hårstad er en norsk skuespiller. Han debuterte som Orm i Kristin Lavransdatter i sin elevtid ved Trøndelag Teater i 1960. Hårstad var ansatt her i 1964–1966, ved Rogaland Teater i 1966–1968 og ved Nationaltheatret fra 1968, avbrutt av fire sesonger ved Fjernsynsteatret i tillegg til gjesteroller ved teatre rundt om i landet. Hårstad har spilt i et stort klassisk og moderne repertoar. Han deltok i Nationaltheatrets oppsøkende gruppeteatervirksomhet i stykkene Svartkatten og Pendlere.