Russland går over til yuan i utenrikshandelen på grunn av sanksjonene

0
Kilde: Financial Times

Russland har tatt i bruk den kinesiske valutaen yuan renminbi som en av hovedvalutaene for sine internasjonale reserver, oversjøisk handel og til og med noen personlige banktjenester. Russlands vending mot Kina forsterkes av de vestlige sanksjonene.

Financial Times skriver om dette.

Skiftet har gjort Russland til et sjeldent eksempel på et land som tar i bruk yuan renminbi i stedet for amerikanske dollar eller euro som reservevaluta.

Det er først og fremst de vestlige sanksjonene som har satt fortgang i Russlands overgang til renminbi.

Russland var den fjerde største økonomien, unntatt Hong Kong, når det gjelder renminbihandel i februar, ifølge data fra Swifts globale betalingssystem. Den var ikke blant de 15 fremste før Russlands invasjon av Ukraina.

«For et år siden var renminbi en eksotisk valuta som bare ble brukt av de som jobbet med Kina. Nå bruker folk det til alle typer utenlandske transaksjoner, også de som ikke har noe med Kina å gjøre, sier Natalia Revenko, grunnlegger av HELPYOU, et selskap som hjelper russiske kunder med å åpne utenlandske bankkontoer.

Framveksten av handel med renminbi speilet Russlands økonomiske dreining mot Kina, da bilateral handel nådde en rekord på 185 milliarder dollar i 2022. Russiske selskaper betaler for de fleste kjøp av kinesiske varer i renminbi – kjøp som økte kraftig etter invasjonen.

Før invasjonen ble mer enn 60 prosent av Russlands betalinger for eksport gjort i det landets myndigheter nå omtaler som «giftige valutaer», som dollar og euro, med renminbi som utgjorde mindre enn 1 prosent.

Forrige artikkelUSA rører i den syriske gryta
Neste artikkelDe små stegene på vei mot et diktatur