Paranoid med eller uten grunn?

0
Russofobien i vest har lange røtter og den piskes daglig opp av mediene. Her fra 2016. Ikke mye er nytt.

(Refusert av Klassekampen).

Av Lars Birkelund.

Norske medier og politikere holder narr av Putin fordi han sier at Vesten ønsker å ødelegge Russland. Men gir egentlig NATO og EU-landenes politikk gjennom de siste 30 åra russerne grunn til å tro noe annet?

Har Vesten noen gang tatt hensyn til Russlands bekymringer når det gjelder opprustning, NATO-utvidelser, støtte til separatister inne i Russland, diverse vestlig-støttede ‘revolusjoner’ i Øst-Europa, der Russland-fiendtlige regjeringer har blitt installert, særlig den i Ukraina i 2014? Og hva med NATO-lands kriger mot land som Syria, der Russland har en av få militærbaser utenfor Russland?

NATOs bidrag til å splitte opp Jugoslavia på 1990-tallet fikk mange russere til å frykte at NATO ville gjøre det samme med Russland og mange i USA/Vesten har sagt mer eller mindre i klartekst at de ønsker det, som Dick Cheney og Zbigniew Brzeziński. Har det som har skjedd siden 1990-tallet gitt russerne grunn til å senke skuldrene?

Det grunnleggende problemet, slik jeg ser det, er den typiske vestlige mentaliteten, som går ut på at ‘vi’ kan stille krav til Russland og andre mens de ikke kan stille krav til ‘oss’. Det er en hovmodig, arrogant og imperialistisk mentalitet. En arv fra da NATO-landene hadde kolonier over store deler av verden. En arv som er i ferd med å bli en byrde for Vesten.

Forrige artikkelStaten skaper problemer som bare staten kan løse
Neste artikkelPresident Putins budskap