Hva skjer egentlig i kampene rundt Bakhmut?

0
Situasjonen ved Bakhmut 18. mars 2023 ifølge proukrainske kilder

Hvis en bare følger med i norske medier får en inntrykk av at Russland taper hele tida og at kampene rundt Bakhmut går fint for Ukraina.

Det er veldig langt fra virkeligheten.

Effekten av denne skjønnmalinga av situasjonen sett fra ukrainsk side er at det blir hisset til mer krig og at enda flere må dø helt unødvendig.

Russland har fortsatt sin taktikk med å male den ukrainske hæren i stykker, og tusener på tusener av unge og ikke fullt så unge ukrainske menn er blitt drept eller alvorlig skadet i prosessen. Etter hvert er også polske og vestlige soldater i økende grad blitt ofre for denne «kjøttkverna». Det betyr ikke at ikke Russland eller Wagner-styrkene har tap i soldater og materiell. Men det betyr at den største militærmakta langsom «avmilitariserer» både den mindre militærmakta og NATO. NATO tapper nå seg sjøl for våpen som sendes til Ukraina bare for å bli ødelagt der.

På østfronten har den russiske hæren utviklet flere såkalte «gryter» eller knipetenger der ukrainske styrker omringes med og mer til det ikke finnes noen fluktveier igjen. Den mest kjente av dem er Bakhmut og militæreksperten Brian Berletic viser i denne kartanimasjonen som er bygd på vestlige proukrainske kart hvordan denne gryta er utviklet fra januar i år til 18. mars:

Man kan også følge Brian Berletic på YouTube:

Forrige artikkelUSA er paranoid om toppmøtet mellom Russland og Kina
Neste artikkelEmmanuel Macron: Sveklingautokraten som ble brakt til makten av amerikansk innblanding
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.