Ble NATO-kommando i Ukraina tilintetgjort av hypersonisk russisk missil?

0
Kinzhal - "dolken" - under flyet

Det er kommet meldinger i russiskvennlige kanaler om at et hypersonisk russisk Kinzhal-missil skal ha tilintetgjort en kommandosentral som NATO hadde i Vest-Ukraina. Kommandosentralen skal ha ligget minst 80 meter under bakken og ha hatt en bemanning på mange titalls vestlige NATO-offiserer. Flere titalls av dem skal være drept.

Det er verken kommet noen bekreftelse eller noen benektelse fra vestlig side, men foreløpig har det heller ikke latt seg gjøre å få meldinga bekreftet fra uavhengig hold. Det vi vet er at Kinzhal-missilet er fullstendig i stand til å gjøre et slikt presisjonstreff. Det er et nyutviklet russisk våpen som NATO ikke har noe forsvar mot, og Vladimir Putin har varslet om at det kan komme til å bli tatt i bruk.

Kinzhal, «dolk», er et missil som kommer opp i 12 Mach, det vil si tolv ganger lydhastigheten. I den hastigheten får missilet en enorm slagkraft og det hevdes å kunne ødelegge et hangarskip med ett treff. Det kalles da derfor også «hangarskipsdreper». Et 500 kilos missil får en kinetisk energi som tilsvarer 4000 tonn TNT.

Det påståtte angrepet på NATO-kommandoen er omtalt her: Massive Media Coverup After Russia’s Hypersonic Missiles Decimate NATO Command In The Ukraine.

Ukraina har i det siste begynt å skyte raketter inn i Russland, og vurderinger går ut på at en eventuell bruk av «dolken» kan være et svar på dette.

Dersom meldinga medfører riktighet, har NATO all grunn til å holde den hemmelig. Sannheten er at Russlands hypersoniske missiler kler NATO nakne, og det er noe «alliansen» ikke vil like å innrømme. Russland er heller ikke nødvendigvis spesielt opptatt av å publisere et slikt angrep. For dem holder det at NATO vet hva som kan treffe dem i langt større målestokk enn en forholdsvis liten kommandosentral i Ukraina.

Putins militære advarsel til Vesten

Vladimir Putins tale til Den føderale forsamlinga i Russland i 2021 var det et kort avsnitt som handlet om utenrikspolitikk og militære forhold. Her kom Russlands president med klare advarsler til vestlige politiske og militære ledere. Vi siterer et utdrag:

Jeg vil nå si, akkurat som jeg alltid gjør under de årlige talene til den føderale forsamlinga, at forbedring og kvalitativ styrking av Russlands væpnede styrker fortsetter på en regelmessig basis. Spesielt vil spesiell oppmerksomhet rettes mot utvikling av militær utdanning både ved militærskoler og akademier og ved militære treningssentre ved sivile universiteter.

Innen 2024 vil andelen av moderne våpen og militært utstyr i væpnede styrker nå nesten 76 prosent, noe som er en veldig god målestokk. Denne andelen i den kjernefysiske triaden vil være over 88 prosent før dette året er omme.

De nyeste Avangard hypersoniske interkontinentale missilsystemene og Peresvet-kamplasersystemene er i stående kampberedskap, og det første regimentet bevæpnet med Sarmat supertunge interkontinentale ballistiske missiler er planlagt å være klare til kamptjeneste i slutten av 2022.

Antall kampluftsystemer med Kinzhal hypersoniske missiler, og krigsskip bevæpnet med presisjonshypersoniske våpen som Kinzhal som jeg nevnte, og med Kalibr-missiler, øker. Tsirkon-hypersoniske raketter vil snart bli satt i kampberedskap. Arbeidet pågår med andre moderne kampsystemer, inkludert Poseidon og Burevestnik, i samsvar med utviklingsplanene til Forsvaret.

Som leder i etableringen av nye generasjons kampsystemer og i utviklingen av moderne atomkrefter, oppfordrer Russland sine partnere igjen til å diskutere spørsmål knyttet til strategisk bevæpning og for å sikre global stabilitet.

Deretter understreket Putin at Russland er klar for nedrustningsforhandlinger når det gjelder alle typer våpen og sa at han håpet at de andre stormaktene ville være med på slike forhandlinger.

La oss kort nevne hva de nevnte våpensystemene er:

Avangard hypersoniske interkontinentale missilsystemer er hypersoniske glidere som kan nå opp i 27 ganger lydhastigheten. De kan omgå kjente forsvarssystemer og kan føre atomvåpen opp til 2 megatonn TNT.

Peresvet er et laservåpen som er testet til å kunne skyte ned for eksempel droner.

Kh-47M2 Kinzhal er et ballistisk missilsystem som kan nå opp i Mach 12 og som kan gjøre unnvikende manøvre underveis, slik at det er vanskelig å skyte ned.

Poseidon er en russisk kjernefysisk undervannsdrone som er i stand til å lage en «kjernefysisk tsunami» mot en fiendtlig kyst.

9M730 Burevestnik er et nytt strategisk kjernefysisk våpen som Russland har utviklet. Det er en krysserrakett som angivelig skal være i stand til å trenge gjennom alle kjente antimissilsystemer.

Denne katalogen over Russlands våpensystemer var ikke så mye beregnet på den vanlige mediekonsument som den var rettet direkte til de strategiske planleggerne i Pentagon. De forstår utmerket godt hva denne lista betyr, og de vet sjøl at USA ikke har noe effektivt forsvar mot disse systemene. Putin har tidligere sagt til NATO-lederne at dersom de går til krig mot Russland, vil de kommandosentralene som leder et slikt angrep bli utslettet. Denne lista med nye våpen viser at dette ikke er noen tom trussel.

Putin er forutsigbar

Man behøver ikke like Vladimir Putin. Man kan gjerne mislike ham, hvis man ønsker det. Men det er dumt å ikke ta ham alvorlig. Putin er ikke «uberegnelig» som det hevdes i vestlig vulgærpresse. Putin er tvertimot lett å lese. Han gjør stort sett det han lover å gjøre. Dette vet også Pentagon. Men skjønner man det i State Department og krigshissergjengen på Capitol Hill? Finnes det i det hele tatt ledere i vest som har vett nok og tyngde nok til å stanse denne eskaleringa før verdenskrigen er et faktum?

Forrige artikkelWashingtons Jukeboks
Neste artikkelNRK flytter fra Marienlyst til Ensjø: Ensjø trenger ikke NRK