Støre vil bruke mer av pensjonsfondet til krig i Ukraina

0
Støre åpner pengeslusene for mer krig.

NATOs krig mot Russland i Ukraina prioriteres foran alt annet. Stengte fødeavdelinger, problemer med jernbaner og veier, økende fattigdom og skyhøye energiregninger til tross – det er krigen i Ukraina som skal få nye milliarder av det som med en utilsiktet ironi kalles «Statens pensjonsfond utland». Mens andre land arbeider for fred blir Norge en av de største investorene i mer krig i Ukraina.

Regjeringa vil pøse milliarder på milliarder av kroner inn i Europas mest korrupte land der oligarkene notorisk stjeler av lasset og sluser utenlandske gaver til skatteparadiser.

Les: Pandora Papers avslører offshoreformuen til den ukrainske presidenten og hans indre krets

EU avslørte storstilt korrupsjon i Ukraina – og overførte så 7,8 milliarder euro

Statsminister Jonas Gahr Støre snakket om Ukraina i Stortinget 2. februar 2023. Han fortalte om planene videre. Norge støtter allerede Ukraina med mye. Støre mener støtten må trappes opp. skriver NRK

– I fjor ga vi over 10 milliarder kroner i sivil og militær støtte til Ukraina. Nå trapper vi opp denne støtten. Vi skal bidra enda mer til reparasjon og gjenoppbygging av ødelagt infrastruktur, sa Støre.

Først og fremst til det militære

– Krigen i Ukraina har forandret verden, forandret Europa, forandret vår hverdag. Det er i vår nasjonale interesse at Ukraina ikke taper krigen, sa Støre.

Statsministeren poengterte at støtten nå, på kort sikt, burde være militært. At Ukraina skal bli støttet slik at landet fortsatt er fritt. At landet kan forsvare seg mot den russiske bruken av makt.

Betalingen for støtten

– Ukraina-programmet vil innebære en midlertidig økning i oljepengebruken, informerte Støre.

Statsministeren mener Norge har rom til disse økte utgiftene. Landet har fått inn mye penger på grunn av de høye olje- og gassprisene.

Kutter oljepengebruken i Norge

Mens krigen skal få mer penger, var Støre klar på at det skal brukes mindre oljepenger i Norge. E24 skriver: Regjeringen har i lang tid vært tydelige på at å kutte i oljepengebruken har vært viktig for dem.

Spille på dårlig samvittighet

Det budskapet som skal selge den største militaristiske satsinga i norsk historie er vinklet inn mot woke-varianten av protestantismen, en ny-lutheransk variant av avlatshandelen: Dette er penger vi egentlig ikke har rett til. Vi har tjent på krisa, så det er bare rett og rimelig at vi gir overskuddet til krig. Og det imperialistiske venstre kommer til å svelge dette også.

Statsministeren understreker at det ikke skal komme mer oljepenger inn i norsk økonomi, dersom det er noen som hadde håpet det. Støre sier at han «vet at dette vil bli verdsatt i Ukraina». Akkurat det tror vi på. Ikke minst vil det glede Monacobataljonen.

Monacobataljonen

Mens Ukraina har gjennomgått en generell mobilisering som omfatter alle menn under 60 år, har mange tidligere og nåværende høytstående tjenestemenn, politikere, forretningsmenn og oligarker flyttet til sikkerhet i utlandet – hovedsakelig til EU.

Ukrainske eliters masseflukt startet allerede før den væpnede konflikten. 14. februar 2022 forsvant plutselig 37 av varamedlemmene fra den ukrainske presidentens parlamentariske fraksjon (Servant of the People). Hadde ikke parlamentsmedlemmer fått forbud mot å forlate landet allerede dagen etter, ville andre definitivt sluttet seg til dem. I mellomtiden nøt tidligere embetsmenn og oligarker større frihet til å bevege seg rundt. I følge den italienske avisen La Repubblica lettet også 20 businessfly fra Boryspol-flyplassen i Kiev den 14.

Magnatene var først i rekken. Entreprenør og parlamentsmedlem Vadim Novinsky, forretningsmennene Vasily Khmelnitsky og Vadim Stolar, Vadim Nesterenko og Andrey Stavnitzer forlot alle landet med charterfly. Millionærpolitikeren Igor Abramovich bestilte et privat fly til Østerrike for 50 personer – og tok med seg slektninger, forretningspartnere og partifeller. Oligarkene fløy fra Kiev til Nice, München, Wien, Kypros og andre EU-destinasjoner.

Ukrainska Pravda-journalister fikk også et glimt av Surkis-brødrene i Frankrike, som for tiden leier leiligheter til en verdi av 2 millioner euro per år. I mellomtiden ble en 300.000 dollars Bentley tilhørende den ukrainske forretningsmannen Vadim Ermolaev oppdaget nær kasinoet i Monaco, og Eduard Kohan, medgründeren av Euro Energo Trade, ble sett på et av Monte Carlos elegante hoteller.

En hel koloni med ukrainske oligarker har tilsynelatende slått seg til i den franske elitekommunen Cap-Ferrat. Eiendomsutvikler Vadim Solar, oligarkene Dmitrij Firtash, Vitaly Khomutynnik og Sergey Lovochkin er blant dem som nyter det gode liv midt i krigen. Cap-Ferrat-villaen som en gang tilhørte kong Leopold II av Belgia ble kjøpt av den rikeste ukrainske oligarken Rinat Akhmetov. Naboene hans er Alexander Davtyan, president for Investment Group DAD LLC, og Vladislav Gelzin, en tidligere stedfortreder for Donetsk Regional Council.

Ukrainska Pravda klarte å intervjue Andrey Kholodov, et parlamentsmedlem fra Vladimir Zelenskys parti Folkets Tjener, fra hans nåværende bolig i Wien. Nasjonalisten Nikita Poturaev og Sergey Melnichuk, en tidligere sjef for Aidar-bataljonen, kjent for krigsforbrytelser rapportert av Amnesty International, valgte seg også den østerrikske hovedstaden. Den tidligere lederen av den konstitusjonelle domstolen i Ukraina, 59 år gamle Alexander Tupitsky, og den 45 år gamle tidligere statsadvokaten i Ukraina Ruslan Ryaboshapka foretrakk også utenlandske «skyttergraver».

Zelenskyj  med skjult formue

Også dagens president, den tidligere komikeren Volodymyr Zelenskyj, lovet å bekjempe korrupsjonen i landet da han ble valgt. 

Men da millioner av lekkede dokumenter, senere kjent som Pandora papers, ble gransket av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) i fjor, dukket Zelenskyjs navn opp.

Dokumentene viste at Zelenskyj og hans partnere etablerte et nettverk av utenlandske selskaper i 2012. 

En måned før han ble valgt til president, overførte han ifølge ICIJ eierandelene sine i et skallselskap registrert på De britiske Jomfruøyer til en nær venn.

En talsperson for presidenten har uttalt at Zelenskyj etablerte utenlandsselskapene for å beskytte inntektene fra «aggressive handlinger» fra tidligere president Viktor Janukovitsj.

Sjampanjekorkene kan sprette nå

Dette korrupte landet der regjeringa heller lar hundretusener dø enn å slutte fred og der lederne er så korrupte at sjøl EU og hovestrømsmediene i Vesten må innrømme det, skal nå overrisles med milliarder fra det norske «pensjonsfondet».

Vår spådom: Det vil aldri lykkes Riksrevisoren å finne ut hvor milliardene er blitt av.

Dessuten er NATO i ferd med å tape krigen i Ukraina. Pensjonsmilliardene fra Norge vil ikke gjøre noen forskjell – bortsett fra at de kan bidra til å forlenge lidelsene.

Forrige artikkelOberst MacGregor: Vi blir bedratt – Ukraina kan ikke vinne denne krigen
Neste artikkelLatin-Amerika nekter å sende Ukraina våpen, til tross for vestlig press