Norges soning for Nord Stream-sabotasjen

0

Møtet med forsvarsministrene i Pentagons Ukraine Defence Contact Group i «Ramstein»-formatet i Brussel klarte ikke å gi noen større kunngjøring om levering av offensive våpen til Kiev. Men Norge som var medskyldig i forbrytelsen i Østersjøen og tjener stort på den, betalte avlat ved å gi 7,5 milliarder euro av sin ekstraprofitt til Ukraina, skriver den indiske diplomaten M. K. Bhadrakumar. Hans syrlige kommentar viser hvordan Norge og Jonas Gahr Støre har ødelagt sin anseelse i det globale sør.


Av M. K. Bhadrakumar.

Men USAs president Joe Biden er ventet til Polen tidlig neste uke og kan ha et nytt ansikt-til-ansikt møte med Ukrainas president Vladimir Zelensky. Biden har sannsynligvis til hensikt å gjøre enda en opptreden før han erklærer sitt kandidatur til presidentvalget i 2024.

Biden-administrasjonen håper å presse Tyskland til krigsfronten i Ukraina, men møtet i Brussel endte opp uten noen entydig konklusjon. Senere hadde pressekonferansen til USAs forsvarsminister Lloyd Austin en duft av tomhet, av varm luft, blottet for innhold.

Mot dette grumsete bakteppet var alt NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ville si at levering av militærfly til Ukraina diskuteres, men dette er ikke et presserende problem. Ifølge ham er den nåværende konflikten en «kamp om logistikk» og ammunisjon, så alliansen trenger ikke å gi Ukraina så mange nye våpen, som den trenger å sikre at alt som allerede er levert fungerer. Stoltenberg understreket behovet for å innfri løftene angående tyske Marder-infanterikampvogner, amerikanske Bradley, samt Tysklands Leopard 2-stridsvogner. 

Den største enkeltkunngjøringen fra Austin tirsdag handlet om en beslutning fra den norske regjeringen om at den vil gi 7,5 milliarder euro i militær og sivil bistand til Ukraina de neste fem årene. Han kalte det «en veldig betydelig forpliktelse.» 

Austin lot som det aldri falt ham inn hvorfor Norge gjør en så storslått gest, som i virkeligheten er en patetisk forsoningshandling for å ha ødelagt Nord Stream-gassrørledningene. Under dette ligger en historie. 

Ramstein-møtet diskuterte selvfølgelig ikke den eksplosive rapporten fra Seymour Hersh, en undersøkende journalist med en lang tradisjon for å avsløre store historier, om hvordan USA reduserte Tysklands Nord Stream-gassrørledninger til «en haug metall på bunnen av havet»” – for å låne de udødelige ordene til Victoria Nuland, USAs statssekretær – mens konflikten i Ukraina raste.  

I følge Hershs kilde kom beslutningen om å sabotere rørledningen direkte fra president Biden, og den påfølgende topphemmelige debatten i den amerikanske administrasjonen som varte i rundt 9 måneder handlet om hvordan man skulle nå målet uten å bli tatt.

Les: Hvordan USA og Norge sprengte Nord Stream rørledningene

Hershs rapport avslørt 8. februar skrev at det var den norske marinen som endelig fant det optimale stedet for å sprenge Nord Stream 1- og 2-rørledningene. Den 26. september 2022 slapp således et P8-overvåkingsfly fra den norske marinen en ekkoloddbøye i en tilsynelatende rutinemessig flytur, og utløste kraftige C4-eksplosiver som var plantet på rørledningene.

Hersh har siden forklart til den tyske avisen Berliner Zeitung at Norge var spesielt interessert i å lykkes med å gjennomføre planen mot Nord Stream-rørledningene. 

Med hans egne ord: «Norge var interessert i inntektsvekst, og dermed i å øke volumet av energiforsyningen til EU, til det samme Tyskland. Og hva ser vi etter oppdraget? Norge har klart det. Dens (energi)eksport vokste på bakgrunn av betydelig fiendtlighet mot Russland.» 

Norge ble tiltrukket av Bidens sabotasjeprosjekt som en flue til honningkrukken, siden det hadde stor gevinst i økonomiske forstand hvis det hjalp det amerikanske militæret med å ødelegge Nord Stream-rørledninger nær danske farvann, og erstatte Russland som Tysklands viktigste kilde til naturgass i rør. 

Og Norge har utvilsomt gjort det stort. Byttet er anslått å være verdt over 100 milliarder dollar så langt! Norge leverte 33 prosent av Tysklands gassbehov i 2022, noe som gjør det til landets største leverandør. 

Eksperter anslår at «Norges posisjon som en nøkkelleverandør av energi til Tyskland er satt til å øke ytterligere i årene som kommer, inkludert fra nye arktiske felt som kommer i drift og nye funn over polarsirkelen… Utvidet produksjon over polarsirkelen, med ankomst fra Irpa-feltet 340 km vest for Bodø som etter planen skal settes i drift i 2026, samt nye funn i Barentshavet, inkludert et gjort i 2022 ved siden av Goliat, vil være nøkkelen til å opprettholde toppproduksjonen.»

«I og med at Tyskland stort sett er koblet fra russiske gassrørledninger, er døren åpen for Norge til ytterligere å utvide sin markedsandel og etablere seg som landets primære gassleverandør.»

Ironisk nok hevdet Norges statsminister Jonas Gahr Støre på en felles pressekonferanse med Tysklands kansler Olaf Scholz i august 2022 at «Norge leverer så mye gass som mulig til Tyskland». Selvfølgelig, det han ikke fortalte Scholz var at Norge var i ferd med veldig snart å gjennomføre et prosjekt for å transformere Tyskland, Europas største forbruker av naturgass, til et marked som er uten alternativer. Faktisk sprengte Norge Nord Stream-rørledningene bare en måned senere, 22. september. 

Norge brenner nå sitt image som et rikt land som øser av sin godhet, som sjenerøst deler hele 7,5 milliarder euro (av uventet profitt på 100 milliarder dollar fra det tyske byttet) med Ukraina. Og Austin kunngjør det som en storslått gest for å hindre russisk «aggresjon»!

Denne elendige pantomimen provoserer frem et vantro gisp. Man kan ikke annet enn å forbarme seg over den tyske nasjonen som i disse turbulente tider er utstyrt med en middelmådig regjering av uerfarne, tvilsomme politikere som ikke tør forsvare landets kjerneinteresser mot amerikanske overgrep. 

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov traff midt i blinken da han for første gang på lenge uttalte seg om Nord Stream-rørledningene og Seymour Hershs artikkel på et arbeidsmøte 15. februar med ledere for utenlandske mediebyråer akkreditert i Russland: 

«Hovedmålet var å hindre Tyskland fra å føle seg komfortabel i energisektoren og fra å motta gass via disse to rørledningene, som ble finansiert av selskaper i Russland, Tyskland, Østerrike og Italia… Tyskland har ikke bare blitt ydmyket; den har blitt satt på plass som en satellitt for USA …» 

Norge har ingen skrupler med å gi bort en liten del av byttet sitt fra Tyskland, sin NATO-partner Tyskland. Kanskje er det å hengi seg til en soningshandling over en djevelsk forbrytelse som er begått mot en nabo og alliert. Kanskje, Biden-teamet oppfordret Norge til å pusse litt på imaget sitt som en barmhjertig samaritan. Og Austin hyllet det som et solid resultat av Ramstein-møtet i Brussel. 


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til M. K. Bhadrakumar.

Forrige artikkelNORWAC og Leger Uten Grenser samarbeider med terrorgruppa Al-Qaida i Idlib
Neste artikkelSeymour Hersh: Det kommer flere bombeskrell
M. K. Bhadrakumar
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.