‘Den gale Amerikaneren’

0
'Den gale Amerikaneren': oberst Andy Milburn

Hvordan oberst Andy Milburns berusede krumspring torpederte den amerikanske leiesoldatgruppen

Av Alexander Rubinstein, The Grayzone, 3. februar 2023.

Alexander Rubinstein.

Blant påstander om berusede herjinger i Kiev har Mozart-gruppens medstifter Andy Milburn oppløst sitt leiesoldatfirma. Milburn langer nå ut mot The Grayzones Max Blumenthal for å ha avslørt hans berusede tirade mot de ukrainske soldatene han trente.

Et av de mest fremtredende leiesoldatfirmaene som opererer fra USA har kollapset under direktørens vekt. Mozart Groups medstifter og pensjonert marineoberst Andy Milburn har vært involvert i en rekke fylleepisoder, både på og utenfor kamera, som har fått ukrainske militære offiserer til å kalle ham «den gale amerikaneren.»

Med titalls milliarder i amerikansk militærhjelp som strømmer inn i konfliktsonen i Ukraina, kan dette være en av de beste tidene i krigshistorien for å drive en gruppe leiesoldater. 2. februar ble Milburn imidlertid tvunget til å kunngjøre nedleggelsen av selskapet sitt.

«I dag var siste dag for Mozart-gruppen. Mozart-gruppen ble avsluttet i dag», skriver Milburn på Twitter. «Navnet og enheten, hadde blitt gjenstand for rettssaker og en distraksjon fra vårt kjerneoppdrag: å trene ukrainske soldater og redde sivile.»

Leiesoldatgruppens kollaps representerer et dramatisk fall fra nåden for en 59 år gammel veteran som var gjenstand for en panegyrisk hyllest i oktober 2022, som ble profilert av New York Times som en modig humanitær, «drevet av den samme pro-ukrainske ånden som har fått gule og blå flagg til å vaie over den vestlige verden».

Mozartgruppens bortgang kommer litt mer enn en måned etter at Grayzone-redaktør Max Blumenthal publiserte en videopodcast med Milburn som tømte innpå glass med whisky, helt til hans tilsynelatende berusede sinn snakket for hans edru hjerte. Milburn fortsatte å skjelle og smelle i en rekke ergerlige klager og påstander om den ukrainske regjeringen og de væpnede styrkene.

«Det er et korrupt, fucked up samfunn,» ledet av «fucked up people», sa Milburn, og fortsatte med å anklage ukrainske styrker for «grusomheter» og for å ha drept russiske krigsfanger «som overga seg».

«Det var plenty av det,» la Milburn til.

Da Mozart Group stengte, hadde Blumenthals tweet av Milburns berusede tirade blitt sett mer enn 3,9 millioner ganger.

Milburn svarte med et absurd klønete forsøk på skadekontroll, der han anklaget The Grayzone-redaktøren for å være en «kanal for russisk propaganda» og hevdet at videoen faktisk var en «dyp forfalskning».

I en egen tråd publisert på ukrainsk, på Mozart-gruppens offisielle Twitter-konto, anklaget Milburns selskap Blumenthal feilaktig for å ha bodd i Russland i flere år, ha en russisk kone og ha jobbet for russiske kringkastere RT og Sputnik.

Senere innrømte Milburn overfor New York Times at den beryktede videoen var ekte: «Selvfølgelig burde jeg ikke ha sagt det,» sa han.

Milburn anklaget for kriminelle innbrudd og berusede herjinger i Kiev

Ifølge en rettsak mot Milburn i januar, innledet av Mozart Group Chief Financial Officer, Andrew Bain, var podcast-intervjuet ikke første gang Milburn hadde latt alkohol komme i veien for hans eventuelt bedre dømmekraft.

Faktisk var Milburn ved en anledning angivelig full i Kiev etter portforbud og måtte kausjoneres ut av fengsel av Mozart-gruppens administrative direktør. 

Og denne hendelsen var en av mange møter mellom Milburn og ukrainsk politi. Han står også anklaget for å «orkestrere og delta i innbruddet og tyveriet i et lager» i Ukraina, drevet av Ukraine Freedom Fund, et USA-basert non-profit foretak. Ifølge søksmålet utløste hendelsen en kriminell klage mot Milburn.

I en annen hendelse dro Milburn og en håndfull av hans ansatte til en bygning eid av finansdirektøren, senere saksøker, for å hente utstyr «for oppdrag i Donbass». Da de ble nektet adgang, kjørte en av Milburns leiesoldater sikkerhetsvakten opp mot veggen mens Milburn sparket inn døren, ifølge New York Times.

Søksmålet hevder videre at «tiltalte Milburn nå ofte refereres til av ukrainsk militærledelse som den ‘gale amerikaneren’».

En høytstående ukrainsk militæroffiser undret seg høyt: «Kan han ikke dra hjem og slutte å redde landet vårt?»

Milburns tidligere kolleger påsto at han sendte fiendtlige og truende meldinger til «den pensjonerte, tidligere kommanderende generalen for Special Operations Command Europe», og til en utleier som kastet ham ut etter at Milburn tok inn en «bortkommen utrent hund» som «gjorde sitt fornødne og urinerte fritt» mens Milburn holdt «mange sene kveldsfester» på eiendommen.

Sammen med flere påstander om å styre selskapets midler andre steder, er Milburn også anklaget for «ensidig å ansette som sin personlige assistent» en ukrainsk kvinne han møtte på en datingside og betale henne en lønn på 90.000 dollar.

Likevel, ifølge New York Times, var Milburn ikke den eneste leiesoldaten i Mozart Group med et drikkeproblem eller en uimotståelig trang til å sveipe til høyre på datingapper. Mange av rekruttene var «grånende krigsveteraner, som innrømte å slite med PTSD og tung drikking. Når de ikke jobbet, trakk de til Kyivs strippeklubber, barer og online dating.»

Til tross for hans juridiske og personlige problemer, har Milburn angivelig leid et kontor i Kiev og planlegger å starte et nytt leiesoldatfirma.


Denne artikkelen ble først publisert av The Grayzone.

‘The Crazy American’: How Col. Andy Milburn’s drunken antics torpedoed top US mercenary group

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Forrige artikkelStridsvogner til Finnmark?
Neste artikkelHvordan håndtere redsel og bekymring for fremtiden?
Alex Rubinstein er en uavhengig reporter på Substack.