Krigen i Ukraina begynte i 2014, ikke i 2022

0
Utbombet kloster i Donetsk 2018.

Uttalelse om Ukraina fra Norge Kommunistiske Parti

En svært alvorlig situasjon har utviklet seg i og rundt Ukraina de siste årene. Etter kuppet i Ukraina i 2014, som brakte påfølgende reaksjonære regjeringer (inkludert den nazistiske Azov-bataljonen og Høyre sektor), til makten, ble befolkningen i de østlige provinsene Donbass i åtte år brutalt angrepet og bombet av regimet i Kiev med støtte fra USA, EU og NATO. Aldri før har så mye avansert våpen blitt frakta til et land utenom NATO.

Krigen i Ukraina startet ikke 24. februar 2022 da den russiske hæren startet sitt militære angrep i Ukraina. I de foregående årene hadde NATO utviklet sine planer om å utvide sin rekkevidde, og å omringe Russland militært i et belte fra Østersjøen til Bulgaria, sammen med utplassering av tropper og missilforsvarsskjold i Polen og Romania. Mer enn 14 000 mennesker mistet livet innen 2022.

USA trakk seg tilbake fra store nedrustningsavtaler og gjennomførte militære manøvrer og forskjellige provokasjoner langs grensene til Russland, spesielt fra 2020.  Så seint som den 9. november i år brukte NATO Andøya som utgangspunkt for Rapid Dragon, et våpensystem som sender ut langdistanse kryssermissiler som droppes fra fallskjerm. Dette er en klar provokasjon som setter sikkerheten for Norge på spill. Etter å ha angrepet land i Europa, Asia og Afrika, siktet NATO åpent mot Russland. Lenge før krigen brøt ut var det allerede diskusjoner i gang om Ukrainas tilslutning til NATO.

Folkene i Russland og Ukraina levde fredelig sammen innenfor rammen av Sovjetunionen, der Sovjetunionens broderlige bånd og samlende ånd la til rette for folkegruppenes store sosiale, vitenskapelige og økonomiske prestasjoner. Oppløsningen av Sovjetunionen, til tross for folkeavstemningen i 1991, som overveldende gikk inn for å opprettholde USSR, førte til gjenoppretting av kapitalismen og akutte sosiale problemer og tilbakeslag. Kontrollen ble overtatt overalt av de privatiserte selskapene og de store monopolene i alle sektorer og politiske liv.

Vi avviser den anti-sovjetiske og antikommunistiske retorikken om bolsjevikene og oktoberrevolusjonen. I forbindelse med Ukraina, var det nettopp Sovjetunionen som etablerte Ukraina med de landegrensene som ble realisert etter oppløsninga. NKP oppfordrer til slutt til å arbeide for en fredelig løsning på konflikten ved dialog og forhandlinger, og fordømmer NATOs ekspansjonistiske strategi. Norge er mer enn medskyldig ved å være det landet som gir mest til Ukraina i forhold til BNP. Vi legger også til rette, med den nye basepolitikken, for at Norge provoserer Russland militært.

I vestlige medier snakkes det nå om at de begynner å bli lei av hele Ukraina-spørsmålet, ikke minst er de provosert over at Zelenski ga Russland skylda for bomba som falt over Polen, når bevisene viste at den var ukrainsk.

Årsaken til at de vestlige mediene var ærlige i denne sammenheng, kan være at de ikke lenger kan sende tilstrekkelig med våpen for å takle det russiske angrepet, og at de foreløpig ikke vil starte tredje verdenskrig militært ved å sende inn natotropper.

Vi beklager det fortsatte tapet av uskyldige liv under krigen i Ukraina.  Tusenvis av ofre og vanvittige ødeleggelser! Den politiske manipulasjonen, dobbeltmoralen og den voksende propagandaen fra Vesten og NATO for å utvide sin militære og hegemoniske dominans på europeisk og verdensnivå, gjør at folkene i Europa og verden betaler en høy pris med denne krigen. Vi avviser de økonomiske sanksjonene fra USA og EU mot Russland, som skaper lidelser for vanlige folk og ikke er egnet til annet enn å erstatte den russiske naturgassen med den amerikanske som gir profitt til monopolene i USA og EU.

Ja til fred! Nei til NATO!

Alexander N. Sørnes

På vegne av NKPs fredskomité


Signerte leserinnlegg står for forfatterens regning og gjenspeiler ikke nødvendigvis redaksjonens oppfatninger.

Forrige artikkelMartin Luther King: Fiende av staten 
Neste artikkelPentagon opphever vaksinetvangen for soldatene