Klassekampens redaktør hyller SV i lederartikkelen 01.12.2022 for å ha fått «flyttet mange millioner kroner i statsbudsjettet». Politisk redaktør fulgte opp med «Rødgrønn arbeidsseier». At ikke regjeringa har utarbeida et budsjett tilpassa SVs forventa krav, og fått det som regjeringa vil, er utenkelig. Årets budsjettforhandlinger viser at det viktigste ved politikk er å framstå som noe annet enn det det er.
Av Ove Bengt Berg.
«For at noe kan være i politikken, må det se ut som noe annet enn det er», skreiv historikeren Jens Arup Seip. Den beskrivelsen av politikk er en allmenn internasjonal oppsummering av både aktive politikere og studenter av politikk. Sånn er det åpenbart også med årets budsjettbehandlinger og SVs innflytelse.
En mindretallsregjering
Utgangspunktet er: I Norge har vi nå en mindretallsregjering som har en garanti på ikke å bli felt av SV. Hvis SV skulle kaste Ap-regjeringa vil den politiske illusjonen deres av Ap som en kraft mot markedsliberalisme og anti-imperialisme, falle i grus. I budsjettforhandlingene er det Arbeiderpartiet og Senterpartiet som har makta. SV kan som en følge av sine egne illusjoner ikke felle regjeringa, og Ap kan derfor tvinge SV i kne med småmynter. Forholdet er ikke som i 1963 da et SF som under Finn Gustavsens ledelse var oppstått gjennom et gjensidig hatefullt forhold mellom SF og Ap. For 2023-budsjettet har det heller ikke blitt noen endringer i budsjettet som ikke regjeringa like godt kunne foreslått sjøl. SVs gjennomslag er helt sikkert lagt ut som agn som SV «må» rette opp, og så blir det sånn at SV ikke får tid til sine egne kjernesaker og det ender med gjennomslag på saker som regjeringa også vil ha gjennomslag på.
Der Klassekampens to redaktører Marit Skurdal og Bjørgulv Braanen hyller SVs gjennomslag, peker Odd Handegård på at SVs gjennomslag dreier seg om småbeløp. Det er bare ubetydelig av Statnetts ekstra strøminntekter på 40 milliarder som er brukt til å støtte folk som har økonomiske problemer nå. Mye mindre enn det SV foreslo.
SV fikk ikke gjennomslag for at ordninga med at alle fra hele verden som vil studere i Norge, fortsatt kan gjøre det gratis. Når det gjelder olje, hevder SVs Lars Haltbrekken at de har fått en stor seier med at nye tildelinger ikke skal skje. Men de nye tildelingene av oljeboring har ikke vært interessante for noen, de er rett og slett for dyre foreløpig. Derfor er det viktig for oljeindustrien å holde på de feltene der oljeboring alt er tillatt, og det har ikke SV klart å hindre. Det sa også tidligere MDG-leder Une Bastholm også så seint som i august, at en blokkering av nye runder ikke har stor praktisk betydning. Mer til u-hjelp blir det heller ikke.
Statsbudsjettet som politisk signal
Viktigst å framheve Ap som en progressiv kraft
Statsbudsjettet er en politisk prosess som Stortinget bruker rundt to måneder på å behandle. Budsjettets regnskap brukes det knapt minutter på å vurdere, enten det blei som bestemt eller ikke. I bånn for alle vurderinger om budsjettet er bra eller ikke, ligger behovet for å sikre at det påståtte politiske grunnlagsbildet, «narrativet», opprettholdes. Mange har interesse av å framstille statens planer for 2023 til fordel for sitt syn. Det viktigste er at det skal skjule at det europeiske sosialdemokratiet har vært den avgjørende politiske krafta for å utvide markedsøkonomiens makt de siste tiåra og avgjørende for Vestens økende kriger over hele verden siden 1990.
Originalen: