Den europeiske sentralbankens balanse rasert med 492 milliarder euro på ei uke

0

De totale aktiva på balansen til den europeiske sentralbanken stupte med 492 milliarder euro fra uka før, til 7,98 billioner euro, det laveste siden juli 2021, og er nå ned med 850 milliarder euro fra toppen i juni.

Dette skriver Wolf RichterWolf Street.

ECB hadde to hovedtyper av kvalitative lettelser (pengetrykking, o.a.): Den leverte kontanter til banker via gratislån, og den leverte kontanter til obligasjonsmarkedet ved å kjøpe obligasjoner. Det var de gode tidene, Måtte de hvile i fred. Alt dette har stoppet opp. Og nå avvikler ECB dette. På sitt oktobermøte kunngjorde ECB trinn 1: Avvikling av lånene.

På møtet i desember kunngjorde den trinn 2: avskaffelse av obligasjoner den hadde kjøpt. Det vi først og fremst ser her på balansen i dag er effekten av trinn 1 – de første store lånene ble betalt tilbake. Dette ser ut som den økonomiske versjonen av å trekke teppet vekk under føttene på noen.

Se på denne grafen:

ECB brukte nesten 4500 milliarder euro på «pandemien»

Richter påviser med kalde fakta noe vi har pekt på tidligere: «Pandemien» var en gigantisk finansoperasjon der luftpenger ble pumpet inn i systemet i tillegg til at det offentlige og diverse pensjonsfond ble satt i gjeld til over pipa.

Richter skriver:

Under pandemien, som en del av det å oversvømme alt med likviditet, lånte ECB ut kontanter til bankene – Targeted Longer-Term Refinancing Operations (TLTRO III) – som bankene deretter skulle spre rundt videre som lån. Fra begynnelsen av pandemien til juli 2021 delte ECB ut 1,6 billioner euro av disse lånene.

Disse lånene kom med komplekse insentiver for å oppmuntre bankene til å låne dem ut til bedrifter og husholdninger, noe bankene ville gjøre, og dermed erstatte annen finansiering, som de da kunne bruke andre steder, for eksempel til å kjøpe andre ting med, for eksempel verdipapirer. Det var slik disse lånene gjorde det mulig for bankene å kjøpe verdier i markedene globalt – noe som bidro til å blåse opp aktivaprisene. Og når de betaler tilbake disse lånene, må de kvitte seg med noe av dette. Det er dit vi er kommet nå.

Da ECB mottok 895 milliarder euro fra utbetalingene av lån, tilintetgjorde den pengene, akkurat som den skapte pengene da den opprinnelig ga lånene. Dette er en enorm mengde likviditet som har kommet ut av finanssystemet i løpet av de siste seks ukene. Alt i finansmarkedene er globalt. Og QT er globalt. Og det er ikke bare Fed. Og det er bare begynnelsen.

Dette er en enorm mengde likviditet som forsvant siden midten av november, €743 milliarder i to trekk:

Vi er utsatt for den største finanssvindelen i historien. Og ECBs balansetriksing er bare en liten brøkdel av den globale totalen. Man skjønner godt at de måtte skremme livskiten av folk for å få dem til å godta dette.

Forrige artikkelStrøm og utflagging
Neste artikkelHvordan britisk etterretning globaliserte nettrolling