Zelensky og NATO planlegger å forvandle etterkrigstidens Ukraina til «et stort Israel»

0
Kilde: The Grayzone

Det NATO-støttede Atlantic Council har foreslått apartheid-Israel som en plan for et hyper-militarisert Ukraina. Dokumentet ble forfattet av Obamas tidligere ambassadør i Tel Aviv, nå en israelsk konsulent for spionteknologi.

Av Alexander Rubinstein, The Grayzone.

Bare førti dager etter at Russlands militære kampanje begynte inne i Ukraina, fortalte Ukrainas president Volodymyr Zelensky reportere at i fremtiden ville hans land være som «et stort Israel». Dagen etter publiserte en av Israels fremste pådrivere i Det demokratiske partiet en kronikk i NATOs offisielle tenketank, som undersøkte hvordan dette kunne utføres.

Atlantic Council: Zelenskyy wants Ukraine to be ‘a big Israel.’ Here’s a road map.

Zelensky kom med sin spådom da han snakket med journalister den 5. april, der han avviste ideen om at Kiev ville forbli nøytral i fremtidige konflikter mellom NATO, EU og Russland. Ifølge Zelensky ville landet hans aldri bli som Sveits (som tilfeldigvis forlot sin tradisjon fra Napoleon-tiden med alliansefrihet, ved å sanksjonere Russland som svar på invasjonen i februar).

«Vi kan ikke snakke om ‘fremtidens Sveits’», informerte presidenten journalister. «Men vi vil definitivt bli et ‘stort Israel’ med vårt eget ansikt.»

For de som lurer på hvordan et «stort Israel» faktisk ville se ut, utdypet Zelensky raskt sin urovekkende profeti.

– Vi vil ikke bli overrasket over å ha representanter for de væpnede styrkene eller nasjonalgarden i alle institusjoner, supermarkeder, kinoer – det vil være folk med våpen, sa Ukrainas president og spådde en dyster tilværelse for sine borgere. «Jeg er sikker på at vår sikkerhetssituasjon vil være sak nummer én i de neste ti årene.»

Selv om nettinnlegget var basert på kommentarer Zelensky kom med til journalister, fjernet presidentens kontor på mystisk vis en del av hans kommentarer der han erklærte at et fremtidig Ukraina ikke ville være «absolutt liberalt, europeisk». I stedet, sammen med hans visjon for et tungt militarisert Ukraina, understreket posten Zelenskys beredskap til å bli med i NATO «allerede i morgen».

For NATOs maktelite var imidlertid Zelenskys personlige vilje til å bli med i militæralliansen, kanskje det minst bemerkelsesverdige aspektet ved hans uttalelse. I stedet, innen 48 timer etter hans kommentarer, publiserte Atlantic Council – NATOs halvoffisielle tankesmie i Washington – et «veikart» som undersøkte hvordan man kan forvandle Ukraina til «et stort Israel».

Forfattet av Daniel B. Shapiro, den tidligere amerikanske ambassadøren til Israel under president Barack Obama, hevdet dokumentet at «de to hardt prøvede landene deler mer enn du kanskje tror.»

Akkurat som USAs tidligere utenriksminister Alexander Haig presenterte Israel som «det største amerikanske hangarskipet i verden som ikke kan senkes», fremmet Shapiro en visjon om Ukraina som en hypermilitarisert NATO-bastion, hvis nasjonale identitet ville bli definert av landets evne til å projisere amerikansk makt mot Russland.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky besøker Vestmuren i Jerusalem, januar 2020

Israel og Ukraina: «gamle, lojale venner»

Til tross for Israels motvilje mot å bli med i den vestlige sanksjonskampanjen mot Russland, har landet hjulpet Ukraina militært og sendt to store forsendelser med forsvarsutstyr siden februar i år. Tidligere har imidlertid Israels støtte til Ukraina i kampen mot Russland vært mer enn defensiv.

Tilbake i 2018 ba over 40 menneskerettighetsaktivister israelsk høyesterett om å slutte å bevæpne Ukraina etter at medlemmer av den nynazistiske Azov-bataljonen ble tatt for å vifte med israelskproduserte våpen. Som den Israelske avisen Ha’aretz bemerket den gangen: «Militsens [Azov]-emblemer er velkjent nasjonalsosialistiske. Medlemmene bruker nazihilsenen og bærer hakekors og SS-insignier… Et militsmedlem sa i et intervju at han kjempet mot Russland siden Putin var jøde.»

Zelensky, en ukrainsk jøde, var tilsynelatende uberørt av Israels påståtte bevæpning av nazistiske elementer i sitt land. Ett år etter valget i 2019 foretok han en pilegrimsreise til Jerusalem for å lansere det han kalte en «bønn for fred», og for å delta på et arrangement med tittelen «Husk Holocaust for å bekjempe antisemittisme». I forkant av den unødvendige reisen, hyllet Zelensky det israelske samfunnet, og bemerket i et intervju at «jøder klarte å bygge et land, å heve det, uten noe annet enn mennesker og hjerner», og at israelerne er et «forent, sterkt, mektig folk. Og til tross for at de er truet av krig, nyter de hver dag. Jeg har sett det.»

«Det er mange land i verden som kan beskytte seg selv, men Israel, et så lite land, kan ikke bare beskytte seg selv, men står overfor eksterne trusler, og kan svare,» sa Zelensky, og la til at han hadde besøkt landet «mange ganger».

I en bursdagsmelding senere samme år til Israels daværende statsminister Benjamin Netanyahu, kommenterte Zelensky at «gamle lojale venner er mer verdifulle enn noensinne. Ukraina og Israel har et sånt vennskap».

Siden opptrappingen av kampene mellom Kiev og Moskva i februar i år har dusinvis av israelere reist til Ukraina for å slutte seg til landets fremmedlegion.

I august publiserte den kanadiske, regjeringsstøttede Kyiv Independent en undersøkelse som anklaget Ukrainas fremmedlegion for å stjele våpen og varer, samt utføre seksuell trakassering og andre former for overgrep.

I mellomtiden har Zelensky kontinuerlig skamrost Tel Aviv, spesielt etter en israelsk avgjørelse i høyesterett om å oppheve restriksjonene for borgere som reiser til Ukraina.

«Rettssikkerhet og respekt for menneskerettighetene er akkurat det som skiller et ekte, utviklet demokrati!» tvitret den ukrainske presidenten etter kjennelsen i juli.

En hyper-militarisert apartheidstat som modell for Ukraina

I april 2022 hadde Zelenskys beundring for den israelske staten tilsynelatende nådd nye høyder. Umiddelbart etter hans erklæring om at Ukraina snart ville bli «et stort Israel», publiserte Washingtons tidligere ambassadør til Tel Aviv, Daniel B. Shapiro, en plan for Zelensky til å oppnå den drømmen, i det Washington DC-baserte, NATO-sponsede Atlantic Council.

«Ved å tilpasse sitt lands tankesett for å speile sider av Israels tilnærming til kroniske sikkerhetsutfordringer, kan ukrainske tjenestemenn håndtere kritiske nasjonale sikkerhetsutfordringer med tillit og bygge en tilsvarende motstandsdyktig stat,» skrev Shapiro, et «fremtredende seniormedlem i Atlantic Council».

Den nesten 900 ord lange oversikten gav åtte kulepunkter som beskriver hvordan Ukraina kan bli mer lik Israel, et land som nylig ble beskrevet av Amnesty International som en «apartheidstat». Punktene inkluderte råd som å sette «sikkerhet først», opprettholde «etterretningsdominans» og huske at «teknologi er nøkkelen».

Ifølge Shapiro er en sentral del av Israels sikkerhetsstrategi at «hele befolkningen spiller en rolle».

«Sivile anerkjenner sitt ansvar for å følge sikkerhetsprotokoller og bidra til saken,» skrev Shapiro om den israelske befolkningen. «Noen bevæpner seg til og med (men under streng veiledning) for å gjøre det.

Den utbredte mobiliseringen av det ukrainske samfunnet i kollektivt forsvar, antyder at landet har dette potensialet.» Disse kommentarene stemmer direkte overens med Zelenskys spådom om at i et fremtidig Ukraina vil «folk med våpen» være til stede i nesten alle aspekter av det sivile liv.

I likhet med propagandaen som hyllet Israels «suksess» som en sikkerhetsstat, forestilte Shapiros plan Ukrainas borgere forent av et «felles formål» med hjelp fra Tel Avivs «høyteknologiske innovasjon» i militær- og etterretningssektoren. Planen hans skildrer Israels fremskritt innen sikkerhet som en nesten mytisk prestasjon på grunn av den tøffe, innovative ånden til innbyggerne, men overser den største materielle enkeltfaktoren i dens suksess: enestående nivåer av utenlandsk militær assistanse, spesielt fra USA. Faktisk, uten at amerikanske skattebetalere praktisk talt subsidierer landets militære gjennom årlige hjelpepakker, som beløper seg til utallige milliarder av dollar, er det vanskelig å se hvordan et land på størrelse med New Jersey ville ha oppnådd status som verdens ledende kraftsentrum innen overvåkingsteknologi.

Selv da Shapiro oppfordret Zelensky til å opprettholde «aktive forsvars-partnerskap», bagatelliserte han samtidig rollen utenlandsk bistand har spilt for å bevare Israels svært viktige bosetterkolonier, og hevdet at «enkeltprinsippet» som ligger til grunn for Tel Avivs sikkerhetsdoktrine, er at «Israel vil forsvare seg selv, av seg selv – og ikke stole på noe annet land til å utkjempe sine kamper.»

Shapiro må ha glemt dette prinsippet da han tvitret: «Takk Gud for at Israel har Iron Dome» – en referanse til Israels luftforsvarssystem som amerikanske skattebetalere finansierte til en verdi av 1 milliard dollar bare i 2021, på toppen av 3,8 milliarder dollar i militærhjelp øremerket Tel Aviv det året.

I sitt råd til Zelensky understreket Shapiro også at «Ukraina må oppgradere sine etterretningstjenester» på samme måte som Israel, som «har investert dypt i sine etterretningsevner for å sikre at landet har midler til å oppdage og avskrekke sine fiender – og om nødvendig handle proaktivt for å angripe dem.»

Daværende ambassadør, Daniel Shapiro, talte på 2016-konferansen til det israelske instituttet for nasjonale sikkerhetsstudier, som senere skulle ansette ham.

En amerikansk diplomat blir igjen i Israel, går til kamp for sitt øverste spionfirma

Shapiro vet en ting eller to om det israelske etterretningsapparatet. I midten av 2017, etter å ha valgt å bli værende i Israel med familien, i stedet for å returnere til landet som hadde ansatt ham som diplomat, begynte han i det israelske teknologifirmaet NSO som uavhengig rådgiver. Der hjalp Shapiro til med å evaluere potensielle kunder for NSOs notorisk invaderende, digitale spionprogram, kjent som Pegasus. NSOs mange regjeringsklienter inkluderer det saudiske monarkiet, som har brukt sitt Pegasus-system til å overvåke og forfølge menneskerettighetsforkjempere og journalister.

Shapiro har også hatt tette bånd til israelsk etterretning gjennom tenketanken Institute for National Security Studies (INSS) i Tel Aviv. I løpet av de fire årene som «Distinguished Visiting Fellow» ved instituttet, var dets administrerende direktør Amos Yadlin, det israelske forsvarets tidligere sjef for militær etter-retning. Yadlin bidro til å utarbeide doktrinen om uforholdsmessig maktbruk fra det israelske militæret mot Gaza, der sivile ble omdefinert som «terroristenes nabo», og dermed fratatt beskyttelse i henhold til Genève-konvensjonene.

I 2018 betalte INSS Shapiro mer enn $ 20.000 for å vitne for Kongressen på vegne av dem, til tross for at han ikke registrerte seg som utenlandsk agent. I likhet med NSO Group opprettholder INSS et ferniss av uavhengighet fra den israelske regjeringen, selv om grunnleggeren, Aharon Yariv, også fungerte som leder av Israels militære etterretning.

I USA hadde Shapiro en periode i WestExec Advisors, en konsulentvirksomhet grunnlagt i 2017 av nåværende utenriksminister Anthony Blinken og beskrevet av Politico som «Bidens kommende kabinett». Før valget av Joe Biden fikk Shapiro mediedekning etter at Det demokratiske partiets plattform fjernet språk som motsatte seg ytterligere annektering av land på den okkuperte palestinske Vestbredden.

Krig – det er bra for sponsorene til Atlantic Council

Det er sannsynligvis ingen tilfeldighet at Shapiro publiserte sin resept for å konvertere Ukraina til en israelsk sikkerhetsstat i egenskap av «fremtredende medlem» i Atlantic Council. Hvis Ukraina noen gang blir forvandlet til den permanente militærfestningen han og Zelensky forestiller seg, vil NATO-tenketankens sponsorer i våpenindustrien, tjene enormt på det.

Lockheed Martin, Raytheon og Boeing ble alle oppført blant Atlantic Councils beste velgjørere i 2021. Raytheons styreformann og administrerende direktør, Gregory J. Hayes, sitter tilfeldigvis også i tenketankens internasjonale, rådgivende styre. Som Max Blumenthal rapporterte for The Grayzone, har Atlantic Council også fungert som et de facto vaskeri av penger fra ukrainske interesser som Burisma, til medlemmer av Bidens indre krets.

De tre nevnte våpenforetakene, som utgjør hjertet av Washingtons militærindustrielle kompleks, har allerede høstet massive profitter fra krigen i Ukraina. Boeing, som sto overfor en PR-krise etter at funksjonsfeil i operativ-systemet til 737 Max-flyet, resulterte i to høyprofilerte krasj, kan nå være på vei til å gjenvinne sin status som verdens største flyprodusent som følge av konflikten.

Selv om Boeing led to kvartalsvise tap på rad i 2022, hevdet selskapet i juli å «bygge momentum» for en økonomisk friskmelding. I juni sikret luftfarts-giganten en kontrakt for å levere helikoptre med sterk løfteevne til Tysklands regjering, etter at Berlin opprettet et fond på 107 milliarder dollar for militære investeringer som direkte respons på Ukraina-krigen.

I mellomtiden produserer Raytheon og Lockheed Martin begge anti-tank missilsystemet, Javelin, som har blitt kalt et «symbol på Ukrainas motstand» på slagmarken.

«De har vært så viktige, det er til og med en historie om ukrainske foreldre som navngir sine barn – ikke en vits – deres nyfødte barn, ‘Javelin’ eller ‘Javelina’, sa USAs president Joe Biden under et besøk i mai på en Lockheed Martin-fabrikk i Troy, Alabama, og understreket selskapets viktige rolle i Ukraina-krigen med absurditet.

USA har sendt mer enn 8.500 Javelin-antitank-systemer til Ukraina siden februar, til en kostnad på rundt 178.000 dollar per skudd, ifølge Pentagons 2021-budsjett. Lockheed Martin er ivrig etter å holde buffeen i gang, og ønsker å doble produksjonen, med mål om å produsere 4000 Javelin-systemer i året. Lockheeds 2022-aksjer er økt mer enn 20 prosent i forhold til året før, og nådde høyden bare to uker etter at Russlands militæroperasjon begynte.

Med inspirasjon fra Shapiros NATO-sponsede «veikart» til suksess, vil Zelenskys fantasi om et evig militarisert, høyteknologisk Sparta, styrket av en bevæpnet sivilbefolkning, kreve en massiv investering i våpen og overvåkingsteknologi fra regjeringens side i Kiev. Hvis denne krigen er noen indikasjon, vil Ukraina sannsynligvis igjen se til Atlantic Councils givere når landet våger å oppfylle Zelenskys drøm om å etablere et «stort Israel» ved Russlands grense.


Alex Rubinstein er en uavhengig reporter på Substack.

Zelensky and NATO plan to transform post-war Ukraine into ‘a big Israel’ – The Grayzone

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKrigsdagbok del 24, 4. til 11. juli
Neste artikkelLøsning på kryssord 4 på steigan.no
Alex Rubinstein er en uavhengig reporter på Substack.