Mer enn en av fire velgere i USA mener at «det kan bli nødvendig å gripe til våpen mot regjeringa»

0

Mer enn én av fire velgere i USA er så fremmedgjorte fra regjeringa at de tror det «snart kan være nødvendig å gripe til våpen» mot den, ifølge en meningsmåling som ble utført University of Chicagos Institute of Politics (IOP) sommeren 2022.

Et flertall av US-amerikanerne er enige om at regjeringa er «korrupt og rigget mot hverdagen folk som meg», inkludert 73 prosent av velgerne som beskriver seg selv som en «sterk republikaner» 71 prosent som kalte seg «veldig konservative» og 68 prosent av velgerne på landsbygda. Et knapt flertall (51 prosent) av velgerne som kaller seg «veldig liberale» var også enige. Totalt to tredjedeler av republikanske og uavhengige velgere er enige om at regjeringa er «korrupt og rigget» mot dem, mens demokratene er jevnt fordelt.»

Mens debatten raser om påliteligheten til valgene i USA, sier et flertall (56 prosent) de «stoler generelt på at valg gjennomføres rettferdig og telles nøyaktig.» Men det synet er djupt divergerende etter parti. Fire av fem demokrater (78 prosent) sier at de generelt stoler på at valget vårt er rettferdig og nøyaktig. Halvparten (51 prosent) av uavhengige velgere, men bare 33 prosent av republikanerne er enige. Blant dem som sa at de stemte på Donald Trump i 2020, er antallet som sier de generelt har tillit valg 31 prosent.»

Nesten halvparten av amerikanerne (49 prosent) var enige i at de «fler og flere føler seg som en fremmed i» mitt eget land», med 69 prosent av markante republikanere og 65 prosent som kaller seg «veldig konservativ» som leder an. Hele 38 prosent av markante demokrater var enige.»

Og 28 prosent av velgerne, inkludert 37 prosent som har våpen hjemme, er enige om at «det kan bli nødvendig på et tidspunkt snart for innbyggerne å ta til våpen mot regjeringa.» Det er en oppfatning som deles av én av tre republikanere, deriblant 45 prosent som sjøl definerte seg som markante republikanere. Omtrent én av tre (35 prosent) uavhengige velgere og én av fem demokrater var enige.

CIA-rådgiver: – USA er nærmere en borgerkrig enn noen av oss ønsker å tro

Barbara F. Walter er professor i statsvitenskap og sitter i et panel som gir råd til CIA om når land kan gli inn i borgerkrig, har identifisert USA som som et land som er kommet lenger på den veien enn mange kunne forestille seg.

«Vi er nærmere borgerkrig enn noen av oss vil tro,» sa Dr. Barbara Walter, som tjenenestegjør som rådgiver i Political Instability Task Force, et utvalg som veileder etterretningsanalytikere om land utenlands som kan være på randen av konflikt.

Tre pensjonerte generaler: De militære må forberede seg på et opprør i 2024

I en kronikk i Washington Post skriver tre pensjonerte generaler at de militære må forberede seg på et væpnet opprør i forbindelse med presidentvalget i 2024. De bruker også 6. januar som et argument i sin analyse, pluss at de framhever at framtredene generaler har nektet å følge påbudet om å ta koronavaksine, og blant de fremste er brigadegeneral Thomas Mancino, som er kommanderende general for Oklahoma National Guard.

De tre kronikkforfatterne skriver:

«Potensialet for en total sammenbrudd av kommandokjeden langs partilinjer – fra toppen av kjeden til troppsnivå – er betydelig dersom et nytt opprør skulle inntreffe. Ideen om opprørske enheter som organiserer seg imellom for å støtte den «rettmessige» øverstkommanderende kan ikke avvises.»

«Borgerkrig sannsynlig»

Ei meningsmåling som ble gjennomført i september 2021 viste at 46% av de spurte ser på en framtidig borgerkrig i USA som sannsynlig, mens 43% mente at det var usannsynlig.

Og det er typisk at en av djupstatens fremste tenketanker, Brookings Institution drøfter spørsmålet om Is the US headed for another Civil War?

Og deres mest optimistiske konklusjon er at «en ny borgerkrig er ikke uunngåelig».

Forrige artikkelSkysåing – blir det for tørt, da lager vi bare litt regn
Neste artikkelMassegraven i Izium: Ukritisk formidling av ukrainsk krigspropaganda