John Pilgers advarsel om Ukraina i 2014

0
Fra maidan-kuppet / Wikipedia CC 2.0

I en artikkel den 13. mai 2014 i The Guardian, gjengitt her, advarte John Pilger om at «USA truer med å ta verden til krig» over Ukraina, ord som har fått ny betydning.

Consortium News, 24. September, 2022.

U.S. is threatening to take the world to war

Av John Pilger. Tirsdag 13. Mai 2014 15.30 EDT

Hvorfor tolererer vi trusselen om en ny verdenskrig i vårt navn? Hvorfor tillater vi løgner som rettferdiggjør denne risikoen? Omfanget av vår indoktrinering, skrev Harold Pinter, er en «strålende, til og med vittig, svært vellykket handling av hypnose», som om sannheten «aldri skjedde – selv mens det skjedde».

Hvert år publiserer den amerikanske historikeren William Blum sin «oppdaterte oppsummering av historien om amerikansk utenrikspolitikk» som viser at USA siden 1945 har forsøkt å styrte mer enn 50 regjeringer, mange av dem demokratisk valgt; blandet seg grovt inn i valg i 30 land; bombet sivilbefolkningen i 30 land; brukt kjemiske og biologiske våpen; og forsøkt å myrde utenlandske ledere.

I mange tilfeller har Storbritannia vært en samarbeidspartner. Graden av menneskelig lidelse, enn si kriminalitet, er lite anerkjent i vesten, til tross for tilstedeværelsen av verdens mest avanserte kommunikasjoner og nominelt mest frie journalistikk. At de mest tallrike ofrene for terrorisme – «vår» terrorisme – er muslimer, kan ikke sies. Den ekstreme jihadismen, som førte til 9/11, ble næret som et våpen i angloamerikansk politikk (Operation Cyclone in Afghanistan) er undertrykt. I april bemerket det amerikanske utenriksdepartementet at etter NATOs kampanje i 2011 har «Libya blitt en trygg havn for terrorister».

Navnet på «vår» fiende har endret seg gjennom årene, fra kommunisme til islamisme, men generelt er det ethvert samfunn uavhengig av vestlig makt og som okkuperer strategisk nyttig eller ressursrikt territorium, eller bare tilbyr et alternativ til amerikansk dominans.

Lederne av disse obstruktive nasjonene blir vanligvis brutalt skjøvet til side, som demokratene Muhammad Mossedeq i Iran, Jacobo Arbenz i Guatemala og Salvador Allende i Chile, eller de blir myrdet som Patrice Lumumba i Den demokratiske republikken Kongo. Alle blir utsatt for en vestlig mediekampanje av hets – tenk Fidel Castro, Hugo Chávez, nå Vladimir Putin.

«Hvis Putin kan provoseres til å komme dem til unnsetning, vil hans forhåndsbestemte ‘paria’-rolle rettferdiggjøre en NATO-styrt geriljakrig som sannsynligvis vil smitte over på Russland selv.»

Washingtons rolle i Ukraina er bare annerledes i sine implikasjoner for resten av oss. For første gang siden Reagan-årene truer USA med å ta verden til krig. Med Øst-Europa og Balkan nå militære utposter av NATO, blir den siste «bufferstaten» som grenser til Russland – Ukraina – revet fra hverandre av fascistiske krefter sluppet løs av USA og EU. Vi i vest støtter nå nynazister i et land der ukrainske nazister støttet Hitler.

Etter å ha vært hjernen bak kuppet i februar, mot den demo-kratisk valgte regjeringen i Kiev, mislyktes Washingtons planlagte beslagleggelse av Russlands historiske, legitime, isfrie marine-base på Krim. Russerne forsvarte seg, slik de har gjort mot enhver trussel og invasjon fra vest i nesten et århundre.

Men NATOs militære omringning har akselerert, sammen med USA-orkestrerte angrep på etniske russere i Ukraina. Hvis Putin kan provoseres til å komme dem til unnsetning, vil hans forhåndsbestemte «paria»-rolle rettferdiggjøre en NATO-styrt geriljakrig som sannsynligvis vil smitte over på Russland selv.

I stedet har Putin forvirret krigspartiet ved å søke en innordning med Washington og EU, ved å trekke russiske tropper ut av den ukrainske grensa og oppfordre etniske russere i Øst-Ukraina til å forlate helgens provoserende folkeavstemming.

Disse russisktalende og tospråklige menneskene – en tredjedel av Ukrainas befolkning – har lenge søkt en demokratisk føderasjon som gjenspeiler landets etniske mangfold og er både autonom i forhold til Kiev og uavhengig av Moskva. De fleste er verken «separatister» eller «opprørere», som vestlige medier kaller dem, men borgere som ønsker å leve trygt i hjemlandet sitt.

I likhet med ruinene av Irak og Afghanistan har Ukraina blitt omgjort til et CIA-tivoli – drevet personlig av CIA-direktør John Brennan i Kiev, med dusinvis av «spesialenheter» fra CIA og FBI som setter opp en «sikkerhetsstruktur» som overvåker brutale angrep på de som motsatte seg kuppet i februar. Se videoene, les øyenvitnerapportene fra massakren i Odessa denne måneden. Bussede fascistiske bøller brente fagforeningshovedkvarteret og drepte 41 mennesker fanget inne. Se på politiet som står ved siden av.

Twittermelding: John Pilger!

En lege beskrev forsøket på å redde folk, «men jeg ble stoppet av pro-ukrainske nazi-radikalere. En av dem dyttet meg frekt bort, og lovet at snart skal jeg og andre jøder i Odessa møte samme skjebne. Det som skjedde i går fant ikke engang sted under den fascistiske okkupasjonen i min by under andre verdenskrig. Jeg lurer på hvorfor hele verden tier. [se fotnote]

Russisktalende ukrainere kjemper for å overleve. Da Putin kunngjorde tilbaketrekkingen av russiske tropper fra grensa, skrøyt Kiev-juntaens forsvarsminister Andriy Parubiy – en av grunnleggerne av det fascistiske Svoboda-partiet – av at angrep på «opprørere» ville fortsette. I orwellsk stil har propagandaen i vest snudd dette til at Moskva «prøver å orkestrere konflikt og provokasjon», ifølge William Hague. Hans kynisme matches av Obamas groteske gratulasjoner til kuppjuntaen med dens «bemerkelsesverdige tilbakeholdenhet» etter Odessa-massakren. Juntaen, sier Obama, er «behørig valgt». Som Henry Kissinger en gang sa: «Det er ikke et spørsmål om hva som er sant som teller, men hva som oppfattes som sant.»

I amerikanske medier har grusomheten i Odessa blitt nedtonet som «grumsete» og en «tragedie» der «nasjonalister» (nynazister) angrep «separatister» (folk som samlet underskrifter for en folkeavstemning om et føderalt Ukraina). Rupert Murdochs Wall Street Journal fordømte ofrene – «Dødelig Ukraina-brann sannsynligvis utløst av opprørere, sier regjeringen». Propagandaen i Tyskland har vært pur kald krig, der Frankfurter Allgemeine Zeitung advarer sine lesere om Russlands «ikke-erklærte krig». For tyskerne er det en gripende ironi at Putin er den eneste lederen som fordømmer fascismens fremvekst i Europa i det 21. århundre.

En populær truisme er at «verden forandret seg» etter 9/11. Men hva har endret seg? Ifølge den store varsleren Daniel Ellsberg har det funnet sted et stille kupp i Washington, og den voldsomme militarismen regjerer nå. Pentagon driver i dag «spesial-operasjoner» – hemmelige kriger – i 124 land. Hjemme er økende fattigdom og tap av frihet den historiske konsekvensen av en evigvarende krigsstat. Legg til risikoen for atomkrig, og spørsmålet er: hvorfor tolererer vi dette?

FOTNOTE: The Guardian festet følgende fotnote til Pilgers historie, som Pilger sier antyder «at et sitat av et vitne til Odessa-grusomheten er ubekreftet. Dette dukket bare opp i den siste utgaven. Faktisk kom ikke sitatet fra en Facebook-oppføring, men fra en Voice of America-kringkasting og ble verifisert. Dette er The Guardians fotnote: «Følgende fotnote ble lagt til 16. mai 2014: Sitatet fra en lege som sier han ble ‘stoppet av pro-ukrainske naziradikalere’ var fra en konto på en Facebook-side som senere er fjernet.»

John Pilger har to ganger vunnet Storbritannias høyeste pris for journalistikk og har vært International Reporter of the Year, News Reporter of the Year og Descriptive Writer of the Year. Han har laget 61 dokumentarfilmer og har vunnet en Emmy, en BAFTA og Royal Television Society-prisen. Hans ‘Kambodsja Year Zero’ er kåret til en av de ti viktigste filmene i det 20. århundre. Han kan kontaktes på www.johnpilger.com

John Pilger’s 2014 Warning About Ukraine – Consortium News

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell


Les også en av våre mange kommentarer fra 2014: Det er ennå mulig å hindre krigen

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.