Skyting på grensa mellom Serbia og Kosovo? – NATO: Vi er klare til å intervenere

0
Serbias president snakker om konflikten med Kosovo

Det er ytterst spent mellom Serbia og NATOs protektorat Kosovo. Meldinger går ut på (31. juli) at det har vært skyteepisoder på grensa. Og begge parter anklager hverandre om falske informasjoner om dette.

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu skriver om dette:

Serbiske tjenestemenn avviste påstander om grensespenninger med Kosovo, da Kosovos statsminister Albin Kurti kritiserte «ulovlige serbiske grupper» for å ha åpnet ild mot deres politistyrker søndag.

Spenninga mellom Serbia og Kosovo økte i forkant av Kosovos nye lov som skal tre i kraft på mandag og gjør det obligatorisk for alle, inkludert serbere som bor i Kosovo, å ha et Kosovo ID-kort og -skilt.

Ifølge lokale medier kunne man høre luftangrepssirener nær den Kosovo/Serbiske grensa. Det er ingen offisiell informasjon om at noen ble skadet under påståtte konflikter mellom Kosovo-politiet og den serbiske hæren, sa Kosovo-politiet i en uttalelse.

«Vi appellerer til alle innbyggere og media om ikke å falle for falske nyheter som har en tendens til å destabilisere situasjonen og skaper panikk,» la man til.

Serbias forsvarsdepartement ga ut en uttalelse som hevdet at Kosovo-regjeringa sprer en stor mengde desinformasjon, inkludert gjennom falske kontoer på sosiale medier.

«Det var angivelig noen konflikter mellom den serbiske hæren og det såkalte Kosovo-politiet,» sa departementet. Det la til at den serbiske hæren ikke hadde «på noen måte gått inn på Kosovos territorium.»

I mellomtida kunngjorde Kosovo at det ikke er noen offisiell informasjon om at noen borger eller politibetjent ble skadet i påståtte konflikter mellom Kosovo-politiet og den serbiske hæren.

Serbias president sier om situasjonen i Kosovo:

Alt jeg kan si er at vi vil be om fred og be om fred, men jeg vil fortelle dere med en gang: Vi vil ikke overgi oss og Serbia vil vinne. Hvis de prøver å begynne å forfølge serbere, mobbe serbere, drepe serbere, vil Serbia vinne!

VG skriver:

Anspent i Kosovo: Luftsirener og meldinger om skudd

Søndag kveld har det kommet flere meldinger om skuddveksling på grensen mellom Kosovo og Serbia. Luftvernsirener kunne høres i flere videoer publisert på sosiale medier.

Politiet i Kosovo skriver på Facebook at det har blitt meldt om skudd på enkelte steder søndag kveld, og at noen av skuddene angivelig skal ha vært rettet mot politienheter.

Politiet opplyser ikke om hvor disse lydene kom fra, men skriver at det ikke skal være skadede.

Nato forberedt på å gripe inn

KFOR, en Nato-ledet fredsbevarende styrke stasjonert i Kosovo, har sendt ut en pressemelding om situasjonen.

– Sikkerhetssituasjonen i de nordlige kommunene i Kosovo er spent. Det NATO-ledede KFOR-oppdraget overvåker nøye og er forberedt på å gripe inn dersom stabiliteten settes i fare.

Koples til krigen i Ukraina

I pro-Kosovo-kommentarene på nettet blir det trukket en direkte forbindelse til krigen i Ukraina og Serbia blir sammenliknet med Russland. USAs utenriksminister Antony Blinken erklærte for et par dager siden sin fulle støtte til Kosovo.

30. juli sa Spanias statsminister Pedro Sanchez overraskende at Spania støtter Serbia. Kommentarer går ut på at han tenker på Catalonia:

Fare for krig mellom Serbia og Kosovo?

Også i september 2021 var spenninga stor på grensa mellom Serbia og Kosovo. Beograd sendte spesialstyrker og politienheter til grensa mellom Serbia og Kosovo, meldte Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Den serbiske forsvarsministeren Nebojša Stefanović inspiserte troppene i regionen. Ifølge den serbiske avisa Politika kontrollerte KFOR-soldater grenseområdet der en ny konflikt er i emning.

Bandittstat og USA-koloni

Kosovo er en stat som er skapt av NATO gjennom krigene for å partere den tidligere sosialistiske republikken Jugoslavia. Området drives som et protektorat under NATO og EU.

Krigsforbryteren og den tidligere UCK-lederen Hashim Thaçi var president i Kosovo fra 2016 til 2020. Han var tidligere utenriksminister og statsminister. I 2010 la den sveitsiske senatoren Dick Marty fram en rapport på vegne av Europarådet der han knyttet Thaçi til organisert kriminalitet, deriblant omfattende narkotikatrafikk og smugling av organer og våpen. Joe Biden, kalte derimot Thaçi for «Kosovos George Washington».

Kosovo er i praksis en bandittstat og et USA-protektorat beskyttet av den kjempestore USA-basen Camp Bondsteel. Kosovo er en mafiastat kjent for å være senter både for organhandel og narkotikatrafikk.

Produkt av NATOs partering av Jugoslavia

Tim Anderson minner om historikken bak Kosovo:

Obama, Kosovo og Krim

I en skarp polemikk mot folkeavstemninga på Krim-halvøya og mot at løsrivelsen av Krim ble sammenliknet med løsrivelsen av Kosovo fra Serbia, sa Barack Obama:

…Kososvo forlot først Serbia etter en folkeavstemning som ikke var organisert utenfor internasjonal lov, men i nøye samarbeid med FN og med Kosovos naboer. Ikke på langt nær noe av dette skjedde på Krim.

Nå var det ikke noen folkeavstemning i Kosovo. Uavhengighetserklæringen ble vedtatt av provinsforsamlinga i Kosovo – uten noen forutgående folkeavstemning. Avstemninga ble fordømt av det serbiske mindretallet og av Serbia. Dermed var det heller ikke noe samarbeid med FN eller med Kosovos naboer.

Les: From Kosovo to Crimea: Obama’s Strange Position on Referendums

Forrige artikkelBiden-administrasjonen koordinerte med Big Tech for å sensurere amerikanere
Neste artikkelUndertrykkelse og sensur: Latvia: En havn for fascistiske holdninger i Baltikum?