USA antyder at Ukraina kan bruke HIMARS mot russiske mål på Krim

0
Szczecin,Poland-May 2022:HIMARS system fire team firing ATCMS missiles.

På spørsmål fra Antiwar.com om forbudet mot å bruke HIMARS på russisk territorium gjelder Krim, svarte utenriksdepartementet i USA: «Krim er Ukraina».

Av Dave DeCamp.

Utenriksdepartementet antydet søndag at ukrainske styrker har lov til å bruke USA-levert høymobilitetsartillerirakettsystem (HIMARS) mot russiske mål på Krim, som Russland har kontrollert siden 2014.

Da USA først kunngjorde at de skulle sende HIMARS til Ukraina, sa Biden-administrasjonen at de mottok «forsikringer» fra ukrainske tjenestemenn om at rakettene ikke vil bli brukt mot mål på russisk territorium.

På spørsmål om forbudet mot Ukraina å bruke HIMARS mot mål på russisk territorium gjelder Krim, sa en talsperson for utenriksdepartementet til Antiwar.com: «Krim er Ukraina.»

«USA anerkjenner ikke og vil aldri anerkjenne Russlands påståtte annektering av Krim. Vi vil fortsette å stå opp mot Russlands uprovoserte og uberettigede krig mot folket i Ukraina,» sa talspersonen.

Lørdag sa en ukrainsk etterretningstjenestemann at ukrainske styrker burde begynne å angripe russiske anlegg på Krim og antydet at HIMARS fra USA kunne brukes til slike angrep.

Den tidligere russiske presidenten Dmitrij Medvedev, som for tida fungerer som nestleder i Russlands sikkerhetsråd, advarte søndag at hvis Ukraina satte i gang angrep på Krim, ville det bety «dommedag» for Ukrainas ledelse.

«Skulle noe slikt skje, vil de bli møtt med en dommedag, veldig rask og tøff, umiddelbart. Det vil ikke være mulig å unngå det. Men de fortsetter å provosere den generelle situasjonen med slike uttalelser,” sa Medvedev ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Medvedev sa også at det faktum at Ukraina og vestlige nasjoner ikke anerkjenner Krim som russisk territorium utgjør en «systemisk trussel» mot Russland . 

«Hvis en stat, enten Ukraina eller et NATO-land, mener at Krim ikke er en del av Russland, er det en systemisk trussel mot oss,» sa han.

HIMARS USA har sendt til Ukraina er utstyrt med ammunisjon som kan nå mål opptil 50 mil unna. Rakettsystemene kunne utstyres med raketter med lengre rekkevidde, men USA valgte 50 mils rekkevidde og søkte forsikringer om at de ikke vil bli brukt til mål på russisk territorium på grunn av frykt for at slike angrep risikerer å eskalere konflikten.

Men siden Russland anser Krim som sitt territorium, vil ethvert angrep på halvøya være en stor eskalering og ville risikere å provosere et svar fra Moskva.

Denne artikkelen ble først publisert på Antiwar.com.

Forrige artikkelSøstrene ble oppsagt i helsevesenet, nå blir det rettssak
Neste artikkelUSA har ødelagt sin økonomi
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.