Tyrkia ber USA trekke seg ut fra det nordlige Syria

0
Foto: PressTV

Erdogan anklager Washington for å støtte «terrorgrupper» i landet og sier Iran og Russland er enige om at amerikanske tropper bør trekke seg tilbake. Dette melder MiddleEastEye.

Tyrkias  president Recep Tayyip Erdogan har oppfordret USA til å forlate Nord- Syria , og sier at tilbaketrekningen kan svekke «terrorgrupper» støttet av Washington.

«USA trenger å forlate områdene øst for elven Eufrat, dette er vår konklusjon på Astana [samtalene],» sa Erdogan til en gruppe journalister som fulgte ham til Teheran på tirsdag for et trilateralt toppmøte med hans iranske og russiske motparter.

«Det er USA som opprettholder terrorgruppene der; det ville lette arbeidet vårt hvis USA trekker seg eller kutter støtten til disse gruppene.»

Dette ble åpenbart diskutert på toppmøtet i Teheran mellom Erdogan, Putin og Irans statsminister Ebrahim Raisi.

France24 skriver:

Russland, Tyrkia og Iran lovet tirsdag (19. juli 2022, o.a.) å fortsette samarbeidet for å «eliminere terrorister» i Syria, i en treparts uttalelse etter at deres presidenter møttes i Teheran.

De tre landene «bekreftet viljen til å fortsette sitt pågående samarbeid for til slutt å eliminere terroristindivider, grupper, foretak og enheter,» het det i uttalelsen.

De «uttrykte sin motstand mot den ulovlige beslagleggelsen og overføringen av oljeinntekter som tilhører Syria».

De «avviste også alle forsøk på å skape nye realiteter på bakken under påskudd av å bekjempe terrorisme, inkludert illegitime sjølstyreinitiativer, og uttrykte sin vilje til å stå imot separatistiske agendaer» i Syria.

Iran har tatt avstand fra Tyrkias plan om en ny invasjon i Syria.

Irans øverste leder Ali Khamenei presset på mot en mulig tyrkisk militæroperasjon i Nord–Syria i et møte med Recep Tayyip Erdogan tirsdag, og sa at det ville være skadelig for Tyrkia og regionen, ifølge iranske statlige medier. 

Etter møtet ba Erdogan om solidaritet fra iranske tjenestemenn for å gå etter de kurdiske gruppene YPG og PKK. PKK, som har drevet et tiår langt opprør mot Tyrkia, regnes som en terrorgruppe av Ankara, Washington og EU. 

YPG administrerer Nordøst-Syria som en «sjølstyrt» provins under beskyttelse av de amerikanske okkupasjonsstyrkene. Dette vil nå Iran, Russland og Tyrkia ha slutt på.

Og med så mange problemer som USA har både innenriks og ikke minst i forbindelse med den stedfortrederkrigen mot Russland i Ukraina der de er på tapende front, er det godt mulig at USA vil trekke styrkene sine ut av Syria. USA prøver jo også å få Tyrkias støtte til å slippe Finland og Sverige inn i NATO, og på ett punkt vil USA måtte gi seg. Erdogan vet når han har en sak der han kan få sin vilje gjennom å gi Vesten et ultimatum.

For de kurdiske separatistene i Syria betyr det at de havner mellom en stein og et hardt sted. Det kan være smart av dem å innlede reelle samtaler med Damaskus om å gjenopprette Syrias integritet og gi slipp på alliansen med USA før USA dumper dem for alvor. Kurderne er i minoritet i mesteparten av det området de kontrollerer under USAs beskyttelse.

Kina ber USA oppgi sin «bandittvirksomhet i Syria»

Kina har oppfordret USA til umiddelbart å slutte å plyndre Syrias nasjonale ressurser etter rapporter om at amerikanske styrker nylig hadde overført stjålet syrisk olje til Nord-Irak. Dette skriver det iranske nyhetsbyrået PressTV.

Talsmann for Kinas utenriksdepartement, Wang Wenbin, sa onsdag at USA viste «bandittadferd» etter at han ble bedt om å kommentere at Washington overfører «stjålet olje» til Irak fra okkuperte syriske oljefelt.

Syria rapporterer jevnlig at amerikanske styrker smugler olje og hvete ut av den krigsherjede nasjonen.

Wang sa at 90 prosent av den syriske befolkninga for tida lever under fattigdomsgrensen og to tredjedeler er avhengige av humanitær hjelp. Mer enn halvparten av befolkninga lider av matusikkerhet, la han til.

«Det amerikanske militæret okkuperer fortsatt de viktigste korn- og oljeproduserende områdene i Syria, og plyndrer og plyndrer syriske nasjonale ressurser, og forverrer den lokale humanitære krisen,» sa Wang.

Forrige uke rapporterte det offisielle Syrian Arab News Agency (SANA) at amerikanske styrker hadde fraktet tankbiler lastet med stjålet olje og kjøretøyer som fraktet militærutstyr fra al-Jazeera-regionen i Hasakah-provinsen til det irakiske territoriet.

Lokale kilder har tidligere rapportert om amerikanske tropper som flytter Daesh-elementer rundt over grensen mellom Syria og Irak.

Wang sa at syrere har beskrevet USAs tilstedeværelse som en form for terrorisme.

USA, sa han, har alltid skrytt av sine såkalte høyeste standarder for menneskerettigheter og rettsstaten, men dets handlinger i Syria beviser at de faktisk feiler på alle områder.

Dette betyr at også Kina nå aktivt legger press på USA for å få dem til å avvikle den ulovlige okkupasjonen av rundt 30% av Syrias territorium.

Forrige artikkelEr det ingen interesse for å ta norske skoleelevers personvern på alvor?
Neste artikkelApekopper: Den neste tingen å være skremt av