Nå som innhøstingstiden nærmer seg for verdens hveteprodusenter, håper de som er avhengig av å importere hvete på en god global avling slik at de rekordhøye prisene faller.
Av Romy Rohmann.
BBC har innhentet opplysninger fra Kayrros og Earth Daily, som analyserer data om avlingshelse og melder om at det kan ligge an til mindre avlinger enn forventet i år.
Prognosene kan tyde på at det bare i EU vil bli 4,7 millioner tonn mindre hvete i år enn det var i fjor.
I Frankrike var det svært tørt både i mars, april og mai når det så kom regn i juni kom det mye i tillegg til hagl. Dette kan bety at mye av kornet ikke er egna som menneskemat men vi måtte gå til dyrefor.
USA har hatt tørke i de største hveteproduserende statene Kansas og Oklahoma, USA har også vært en av verdens store hveteeksportører. Hva de store brannene har forårsaket på årets avlinger er det for tidlig å si noe om ennå.
India som også er en storprodusent av hvete, men her har også ekstreme hetebølger rammet kornproduksjonen, dette har ført til at regjeringa har bestemt eksportforbud på hvete. Denne avgjørelsen ble kritisert av landbruksministere på G7 møtet i Tyskland i vår.
I Canada ser det ut som det blir noe bedre avlinger i år etter et dårlig kornår i fjor.
Men dette er bare prognoser, men slik ser det ut for årets avlinger for de store kornprodusentene.
Det er bare Russland og Kina, og muligens Canada som ligger an til en økt produksjon i år.
Dette betyr etter all sannsynlighet at prisen på hvete vil holde seg høy. Russlands avling er muligens ikke nok for å veie opp for underskuddet andre steder, men restriksjonene vil gjøre det komplisert å handle med Russland.
Russlands president Vladimir Putin har uttalt at landet ikke hadde noen planer om å begrense tilgangen til korn.
I Norge kan det se ut som det blir en god kornhøst, men Norge er avhengig av import av korn og at avtalen mellom Russland og Ukraina som har inngått separate og identiske avtaler med FN om å få til trygg eksport av korn fra lagre i Ukraina gjennom Svartehavet blir gjennomført.
Hveteprisen stupte da avtalen ble kjent og er nå nede på et nivå lik den var før krigen.
– Det viktigste vi norske bønder kan gjøre, er å utnytte ressursene våre best mulig for å fortsette å produsere mest mulig mat til egen befolkning, uttaler Egil Hoen, nestleder i Norges Bondelag, til NTB.
Norske bønder har uttrykt ønske om å øke kornproduksjonen her hjemme betydelig.
Det har vært stor oppmerksomhet fra faglagene i år på å øke produksjonen av norsk matkorn, derfor var det også viktig å få opp målprisen på mathvete i årets jordbruksforhandlinger.
Egypt er det landet som vanligvis importerer mest hvete etterfulgt av Indonesia, Algerie og Tyrkia.
Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov har forsikret Egypt om at deres bestillinger av russisk hvete vil bli imøtekommet. Russland er kornleverandør nummer 1 til Afrika og Lavrov har vært i Kongo for å forsikre om at også deres bestillinger vil bli effektuert.
Men i dagens situasjon vil det antakelig være flere land som vil være avhengig av å kjøpe og når markedet får bestemme blir det nok de priser deretter.
USA har sin måte å sikre seg på, som vi har skrevet om på steigan.no tidligere, med blant annet å stjele Syrias hvete: