Fiasko for Bidens «Summit of the Americas»

0
Nicolás Maduro foreslår latinamerikansk toppmøte

Venezuelas leder tilbyr et mer eksklusivt møte til amerikanere i stedet. 

Presidenten i Venezuela, Nicolás Maduro, lovpriser sin meksikanske motpart Andres Manuel Lopez Obrador for å droppe det pågående USA-ledede toppmøtet for amerikanere. Dette skriver Quinto Poder.

Maduro, som ikke var invitert til denne seansen i Los Angeles, har foreslått en mer inklusiv samling, med USAs president Joe Biden «som gjest».

På mandag bekreftet Lopez Obrador at han ikke ville delta på dette møtet etter at Washington nektet å ta med venstre-ledere fra Nicaragua, Venezuela og Cuba. 

I en tale til parlamentet sitt senere den dagen sa Maduro: «Vi uttrykker vår beundring for den meksikanske presidentens mot og åpenhet».

Maduro støttet også Lopez Obradors opprop om

«å fjerne sanksjons-blokadene i  verden, eksklusjoner og diskriminering som kommer fra USA». «Dessverre er det USAs regjering selv som har punktert dette såkalte toppmøtet. Det har allerede blitt en fiasko», sa den venezuelanske lederen i sin tale. 

«Møtet hadde ingen dagsorden, ingen temaer, ingenting å beslutte. Det hadde ingenting å gjøre med de problemene og interessene som angår folkene i Amerika».

Maduro slår også fast at selv om hans land ikke var invitert, så ville Venezuelas interesserer vært representert av Argentinas president Alberto Fernandez. Han ville stå for Latin-Amerikas og Karibiens stemmer på møtet.

«President Fernandez er en modig mann som forsvarer det han tror på. Han er mot eksklusjoner», legger Maduro til.

Den venezuelanske lederen har tilbudt seg å være vert «før eller siden» for et møte for Community of Latin American and Caribbean States. (CELAC)

«Det må være for CELAC president Alberto Fernandez, det må være for Community of Latin American States, ledet av deg. Det kan bli innkalt med en dagsorden som i første rekke må være av største interesse for våre folk – for de 33 landene i Latin-Amerika og Karibia. Så kan vi jo invitere president Joe Biden», sier han.

Mexicos president sier han vil sende utenriksminister Marcelo Ebrard til toppmøtet i Los Angeles. Det startet på mandag og er ment å vare til 10. juni.

Dette kunngjør han, til tross for at han tidligere har varslet at han ikke vil delta på denne samlingen dersom ikke alle land i området ville få delta.

Andre latin-amerikanske ledere har også bestemt for å hoppe over dette toppmøtet, som Honduras president Xiomara Castro, Bolivias president Luis Acre og Guatemalas Alejandro Giammattei.


Kilde Derimot.no og Twitter-kontoen til Nicolás Maduro.

Maduro har vært på ei diplomatisk reise der han har blitt tatt varmt i mot i Algerie, Tyrkia og Iran.

Fiasko og flopp

Al Jazeera skriver:

En fiasko, en flopp, en skuffelse: Dette er bare noen av måtene politiske analytikere og latinamerikanske og karibiske ledere beskriver Summit of the Americas, som arrangeres av USAs president Joe Biden i Los Angeles.

CNN:

Snubs from key leaders at Summit of the Americas reveal Biden’s struggle to assert US leadership in its neighborhood

Forrige artikkelIsrael bomber den internasjonale flyplassen i Damaskus
Neste artikkelDomstol i Sicilia: Obligatorisk vaksine i strid med grunnloven