EU oppfordrer til embargo mot russisk olje

0
EU har skutt seg sjøl i foten med en energipolitikk som ikke kan sikre nok energi til medlemslanda.

Europaparlamentet i Strasbourg oppfordret onsdag EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen til en EU-embargo på russisk olje, for å skade Russlands finanssystem. Dette skriver WSWS. Det følgende er et sammendrag av to av deres artikler om krigen i Ukraina.

Mens Washington og USAs europeiske NATO-allierte pøser våpen for titalls milliarder dollar inn i Ukraina, og risikerer en total krig med Russland, fører EU økonomisk krig mot Russland og arbeiderklassen. En embargo vil ruinere både Europa og skade arbeiderklassen i Russland: EU importerte i fjor energiprodukter for $ 147,8 milliarder fra Russland, derav råolje og raffinert oljeprodukter for $ 104,4 milliarder. Sjøl om EU lykkes med å ordne seg alternative leveranser av olje vil en slik embargo føre til en stigning i energiprisene og et massivt tap av arbeidsplasser, og store økonomiske vanskeligheter på tvers av hele Europa.

Erklæringa fra EU førte til en umiddelbar økning av prisen på råolje.

Von der Leyen kunngjorde flere straffetiltak. Nye EU-sanksjoner retter seg mot «høytstående militæroffiserer og andre individer», inkludert patriark Kirill, lederen av den russisk-ortodokse kirke. EU vil bannnlyse russiske kringkastere fra unionens radiobølger og fjerne tre russiske banker, deriblant Sberbank, Russlands største bank, fra SWIFT-systemet for internasjonale transaksjoner i dollar.

Von der Leyen sa at EUs målsetting er «fullstendig isolasjon av den russiske finanssektoren fra det globale systemet».

Om oljeembargoen sa hun: «Det blir ikke lett. Noen medlemsland er sterkt avhengige av russisk olje. Men vi må rett og slett jobbe med saken. … Vi vil sørge for at vi faser ut russisk olje på en ryddig måte, på en måte som lar oss og våre partnere sikre alternative forsyningsruter og minimerer påvirkningen på de globale markedene. Dette er grunnen til at vi vil fase ut russisk forsyning av råolje innen seks måneder, og raffinerte oljeprodukter innen utgangen av året.»

Hun oppfordret til slutt om en «ambisiøs gjenopprettingspakke» for økonomisk gjenoppbygging, for å «bane vei for Ukrainas framtid innen EU». Hun avsluttet med utropet: «Slava Ukraini», kampropet til den nazi-kollaborerende Organisasjonen av ukrainske nasjonalister (OUN) under andre verdenskrig, og til høyreekstreme ukrainske nasjonalistmilitser i krig mot Russland i dag.

EUs oljeembargo er økonomisk suicidal, og de offisielle EU-representantene er fullstendig klar over at de med dette setter i gang en konfrontasjon med arbeiderklassen.

Pelosi lover krig «til seier er vunnet»

Nancy Pelosi, speaker i Representantenenes hus og nummer to i rekka som presidentens etterfølger, reiste sist helg i all hemmelighet til krigssonen i Kiev, Ukraina hvor hun lovet USAs forpliktelse til å sikre «seier» mot Russland.

Pelosis løfte, som kom bare ei uke etter tilsvarende forsikringer fra forsvarsminister Lloyd Austin og utenriksminister Antony Blinken, utgjør en ubegrenset forpliktelse av finansmidler og blod for forfølgelsen av vidtrekkende, åpen-ende krigsmål som truer med å trekke USA inn i det Biden kalte «verdenskrig».

Hva betyr «seier» i Ukraina? I løpet av bare ei uke har Biden, Austin og ledende medlemmer av presidentens politiske parti alle avgitt motstridende og uforsonlige svar på hva USA prøver å oppnå i Øst-Europa.

På den ene siden hevdet Biden at det «ikke er sant» at USA er engasjert i en stedfortrederkrig med Russland. På den andre siden sa Austin på en pressekonferanse i Polen i forrige uke at USA prøver å «svekke» Russland. New York Times har reist utsiktene til å få «brakt Russland i kne», mens Ben Hodges, tidligere øverstkommanderende for US Army i Europa, oppfordret til å «knekke ryggen» på Russland.

Hvilke av disse målene er det Pelosi forplikter USA til?

Kommentar:

Det er mer enn pinlig når hjemlige sosialister fortsatt forsøker å innbille folk at denne krigen er en «frigjøringskrig» fra Ukrainas side og likestiller den med frigjøringskamp mot imperialismen. USA og EU gjør ingen hemmelighet av at for dem er dette en krig for å svekke og skade Russland. Våre hjemlige sosialister er dessverre kommet i skade for å alliere seg med USA, NATO og EU i krigen for å «bringe Russland i kne».

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.