Amerikansk toppmøte – en pinlig nedtur for USA?

0
Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador sier at hvis ikke alle land i Amerika blir invitert, vil heller ikke Mexico delta på toppmøtet.

Av Jan Herdal.

Det amerikanske toppmøtet som skal arrangeres i Los Angeles i juni, skal etter planen gi Joe Biden en stjerne i boka og markere USAs fortsatte lederskap over sin tidligere bakgård. I stedet kan det blotte USAs manglende evne til å fremme sin agenda i området, skriver New York Times.

En del statsoverhoder truer med ikke en gang å delta. Det omfatter presidentene i Mexico og Brasil: – Et toppmøte uten presidentene i Mexico og Brasil er nesten meningsløst. Det er en fiasko, sier Jorge Castañeda, tidligere meksikansk utenriksminister, ifølge avisa.

Allerede i mars opplyste USA at Cuba, Nicaragua og Venezuela ikke vil bli invitert. Mexicos president Andrés Manuel López Obrador har gjort det klart at i så fall dukker heller ikke han opp. Da blir det bare en regjeringsdelegasjon fra Mexico. Cuba har vært invitert til de to siste toppmøtene.

Seinere har presidentene i Bolivia og Honduras sagt det samme som Mexicos president. En gruppe stater i Karibia truer med å boikotte hele møtet hvis USA inviterer sin protegé Juan Guaidó i stedet for Venezuelas president Nicolás Maduro.

Brasils president Jair Bolsonaro anklages for å ha ført Brasil nærmere Russland, og for kanskje ikke å ville akseptere utfallet av valget i Brasil i oktober. Han har et kjølig forhold til Washington. Noen kilder sier at han neppe vil delta på toppmøtet, andre at han ikke har bestemt seg.

Arrangørene toner ned kaoset, sier at det er vanlig, og at 3 uker er et hav av tid til å ordne opp, men NYT mener truslene om boikott understreker USAs økende problemer med å fremme sine egne interesser overfor sine naboer.

Redaktør for Americas Quarterly, Brian Winter, tror at latinamerikanske regjeringer vil vise at USA ikke lenger dirigerer feltet. De vil ha et toppmøte av likeverdige, ikke et der USA bestemmer hvem som står på gjestelista.

Med litt fratrekk for spill for galleriet – Sør- og Latinamerika danser ikke lenger etter USAs pipe. Historiens skraphaug er full av imperier som har gått ut på dato, det ene etter det andre. Der hører også dagens USA hjemme. Forvitringen er i gang.

Forrige artikkelHvor ble det av respekten for statssuverenitetsprinsippet?
Neste artikkelUkraina-krigen: Vestens rolle