Pentagon kan ikke bekrefte hva som skjedde i Bucha

0
I krigens tåke kan det skje mye som er vanskelig å verifisere. Illustrasjonsbilde.

USAs militære ledelse i Pentagon er ikke i stand på uavhengig vis å bekrefte de ukrainske fortellingene om volden og overgrepene i Bucha skriver Reuters på bakgrunn av uttalelser fra en offisiell tjenestemann fra Pentagon.

«Vi ser de samme bildene som dere. Vi har ingen som helst grunn til å tilbakevise de ukrainske påstandene om disse grusomhetene – helt klart, dypt, dypt urovekkende,» sa tjenestemannen på betingelse av anonymitet.

«Pentagon kan ikke uavhengig og på egen hånd bekrefte det, men vi er heller ikke i noen posisjon til å tilbakevise disse påstandene.»

3. april avviste det russiske forsvarsdepartementet beskyldninger fra Kiev om å ha drept sivile i Bucha. Departementet sa at den russiske hæren hadde forlatt Bucha 30. mars, mens «bevis for påståtte forbrytelser» først dukket opp på den fjerde dagen, etter at SBU-agenter fra den ukrainske sikkerhetstjenesten ankom byen. Det russiske forsvarsdepartementet understreket også at borgermesteren i Bucha, Anatoly Fedoruk, den 31. mars bekreftet i sin videomelding at det ikke var russisk militærpersonell i byen, uten å nevne noen lokale innbyggere som angivelig ble skutt på gata. Russisk side har gjentatte ganger hevdet at situasjonen i Bucha var falsk.

«Informasjonen og bildene av situasjonen i byen Bucha inviterer til dyp bekymring,» sa Kinas FN-ambassadør Zhang Jun til en sesjon i FNs generalforsamling som vurderte suspensjonen av Russlands medlemskap i Menneskerettighetsrådet. «Det er nødvendig å sjekke alle anklager, fastslå fakta». – Inntil hele bildet er klart, må alle parter unngå ubegrunnede anklager, understreket ambassadøren.

Kommentar

For vår del slutter vi oss til uttalelsen til den kinesiske FN-ambassadøren. Når det ikke foreligger troverdig dokumentasjon, og når ikke en gang Pentagon er i stand til å ta stilling til uttalelsene fra sine allierte i Kiev, er det ikke mulig å trekke noen slutninger. Og da bør man unngå å gjøre det. Vestlige politikere, som ikke hadde sett mer enn de bildene som Pentagon hadde sett, var derimot skråsikre i sin sak om at Russland var ansvarlig.

I krigens tåke vil det skje forbrytelser fra begge sider, så vi fritar ingen. Men nettopp fordi krigens tåke også gjør falsk flagg-episoder både lettere å gjennomføre og til et våpen som kan brukes til å vippe stemninga, og dermed politikken, den ene eller andre veien, bør man være tilbakeholdne med å konkludere før man har kontrollerbare fakta på bordet.

Les også New York Times: Video appears to show Ukrainian troops killing captured Russian soldiers.

Forrige artikkelFor noen i NATO er krig i Ukraina å foretrekke fremfor en rask fredsavtale
Neste artikkelWall Street Journal: – Friske barn trenger ikke covid-vaksine