Skarp økning i levekostnadene – 4,7 millioner briter har problemer med å få nok mat

0
The refugees migrate to United Kingdom . Silhouette of illegal immigrants

Financial Times: Kraftig økning i matusikkerheten og verre blir det

Antallet mennesker som opplever matusikkerhet var en femtedel høyere i januar 2022 enn seks måneder tidligere, ifølge en undersøkelse som viste at familier i Storbritannia slet med å brødfø seg til og med før det kommende presset mot levestandarden.

Data som er publisert av Food Foundation, en veldedig organisasjon, viste i januar at 4,7 millioner voksne hadde opplevd matusikkerhet, tilsvarende 8,8 prosent av befolkningen.

Dette er 20,5 prosent høyere enn i juli i fjor, da undersøkelsen rapporterte at 3,9 millioner voksne hadde opplevd matusikkerhet.

Det er snakk om skarpe indikatorer på sult, og et slag mot folkets levestandard av en helt ny skala. Og dette skjer før folk i Storbritannia skalker lukene og forbereder seg på en trippel sum av skatteøkninger, økende energikostnader og konsumprisvekst.

Anna Taylor, administrerende direktør i Food Foundation, sa at øyeblikksbildet ga en «tidlig indikasjon på at verre ting fortsatt er i vente».

«For mange husholdninger lever på kanten og vil bli presset lenger inn i stresset og angsten for å ikke vite om de kan sette mat på bordet,» sa hun.

«Regjeringen har nettopp satt opp et oppdrag for å redusere ulikheter i forventet sunn levealder, og den må starte med de mest grunnleggende behovene – å sørge for at folk kan brødfø seg sjøl på en måte som beskytter helsen deres.»

Kommentar: Sulten er tilbake i Vest-Europa

Det er ingen vakker måte å si dette på. «Matusikkerhet» betyr i denne sammenhengen at 4,7 millioner briter enten allerede opplever sult eller befinner seg på kanten av sulten. Og dette er før inflasjonen, strømkrisa og skatteøkningene slår inn for fullt.

Slik det omtales i finansavisa FT ser det ut som om det kommer som lyn fra klar himmel, men det er jo opplagt at når den britiske regjeringa, lik regjeringer over hele verden, har jobbet overtid for å smadre økonomien, stanse produktiv virksomhet, sperre folk inne og kvele næringsvirksomhet, angivelig for å bekjempe et virus med en dødelighet omtrent som et litt heftig influensavirus, så må det få konsekvenser. Lockdownpolitikken har brakt sulten til Storbritannia på en måte man ikke har sett siden annen verdenskrig.

Og FT har rett når de skriver: Verre skal det bli!

Forrige artikkelStorjuryen for å avdekke covid-forbrytelsene mot menneskeheten
Neste artikkelNoen ubehagelige spørsmål om overdødelighet