Novak Djoković skulle konkurrere «uvaksinert» i Australian Open – ble stoppet på grensa

0
MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 27, 2019: 14 time Grand Slam Champion Novak Djokovic of Serbia in action during his final match against Rafael Nadal at 2019 Australian Open in Melbourne Park

Av Terje Måløy.

Det var meningen verdens beste tennisspiller, Novak Djoković, skulle forsvare tittelen sin i Australian Open i slutten av måneden etter å ha presentert et vaksineunntak til arrangøren. Turneringen begynner 17. januar i Melbourne. Etter å ha flydd til landet med medisinsk tillatelse fra myndighetene, trakasseres han nå på grensen for å plutselig ha ugyldig visa.

Alle spillere og ansatte i turneringen må være injisert eller ha dispensasjon fra «et uavhengig panel av eksperter» som angivelig «ikke visste navnet hans, alderen eller opprinnelseslandet hans» da de ga ham tillatelsen til å delta i Australian Open uten vaksinasjon.

Djoković, ni ganger vinner av Australian Open, har så langt ikke ønsket å kommentere sin vaksinasjons-status offentlig og har kritisert journalister som ofte snakker med ham om det. I et intervju med den serbiske avisen Blic sa Djoković at han generelt opplevde at media var «fiendtlig»:

«Jeg har ikke ord for å beskrive mediene. De sprer frykt og panikk blant folk. Jeg vil ikke være med på denne spliden.»

Spørsmålet om han ville vaksineres eller ikke var uansett upassende, sa tennisproffen. Alt for mange mennesker i dag tillater seg en slik frihet til å spørre om ting og fordømme en person. Uansett hva du svarer: «Ja, det gjorde jeg ikke, kanskje, jeg vet ikke, jeg tenker!», vil  de misbruke det.

Søknader om australsk medisinsk fritak vurderes anonymt av to separate instanser. Ironisk nok er en inflammatorisk hjertesykdom eller annen akutt sykdom godkjent som gyldige årsaker.

Serbias president Aleksandar Vučić skrev på Instagram at han hadde snakket med Djoković og lovet å bruke alle diplomatiske veier tilgjengelig for Serbia til å hjelpe spilleren.

«Jeg fortalte vår Novak at hele Serbia er med ham,» skrev Vučić.

«Instansene våre gjør alt for å se at trakasseringen av verdens beste tennisspiller blir avsluttet umiddelbart.»

I en uttalelse bekreftet det australske grensepolitiet at Djoković ikke oppfylte innreisekravene og at visumet hans ble kansellert.

«Ikke-borgere som ikke har gyldig visum ved innreise eller som har fått visumet kansellert vil bli arrestert og deportert fra Australia,» heter det i uttalelsen. Djoković ble ført til et hotell kontrollert av immigrasjonsmyndighetene rundt klokka 10.00 i går. Selv om vedtaket skulle omgjøres, vil det distrahere fra forberedelsene til turneringen.

Serberen, som vant fjorårets Australian Open, er for øyeblikket på nivå med Roger Federer og Rafael Nadal med 20 grand slam-titler.

Nadal skal konkurrere i Melbourne, men Federer vil ikke komme fordi han fortsetter å slite med en gammel skade.

Natalija Scekic

I mars 2020 fortalte den serbiske modellen Natalija Scekic at hun ble tilbudt 60.000 euro for å forføre den lykkelig gifte Novak Djoković, i et forsøk på å ødelegge omdømmet og livet hans.

«Det stemmer at en fyr kontaktet meg. Jeg kjenner ham fra City of London, og jeg betraktet ham som en seriøs fyr. Jeg er kjent med arbeidet deres, og de var bra. Da han spurte meg om å møtes, trodde jeg det var angående et forretningsanliggende. Men etter hvert som samtalen skred frem, så jeg at det ikke hadde noe med livet mitt å gjøre. Jeg trodde det var en spøk da han fortalte meg at jeg måtte forføre Novak og filme det, men at jeg ikke trengte bekymre meg for filmingen, fordi han allerede tok seg av det. Han fortalte meg at jeg kunne få rundt 60.000 euro for arbeidet og en reise hvor jeg ville. Jeg lo og forventet at han skulle si at det var en spøk, men mannen var veldig alvorlig. Jeg følte meg veldig fornærmet og ydmyket.»

Kilder: ABC, Marca, BBC

Denne artikkelen av Terje Måløy ble først publisert på Midt i fleisen.

Forrige artikkel2021 – året demokratiene tok slutt
Neste artikkelAustralia innrømmer utbredte, alvorlige skader fra COVID vaksiner, tilbyr erstatning til ofre