Kasakhstan under massivt terrorangrep

0
Regjeringsbygninger ble satt i brann i Almaty i Kasakhstan. Foto: Sputnik.

Av Bjørn Nistad.

Under et møte i Kasakhstans sikkerhetsråd 5. januar erklærte president Qasym-Zjomart Toqajev at landet befant seg under et omfattende terrorangrep gjennomført av terroristiske bander som hadde fått opplæring i utlandet. Presidenten sa også at han hadde bedt om støtte fra Den kollektive sikkerhetspakt – alliansen mellom Russland og de asiatiske tidligere sovjetrepublikkene – for å slå ned terrorangrepet, som han betegnet som et angrep på Kasakhstan som stat.

”Terroristiske bander er, som jeg tidligere har sagt, i ferd med å tilrive seg viktige infrastrukturobjekter. Blant annet er flyplassen i Almaty og fem fly, heriblant utenlandske, blitt tatt over. Almaty er utsatt for angrep, ødeleggelse, banditisme. Innbyggerne i Almaty har blitt ofre for angrepet til terrorister, banditter.”

Se utdrag fra Toqajevs tale til sikkerhetsrådet her.

Situasjonen i Kasakhstan er uklar, men at landet er utsatt for et omfattende terrorangrep kan det ikke være tvil om.

Omtrent halvparten av Kasakhstan skal være rammet av terror og opptøyer. Verst skal forholdene være i Almaty der flyplassen ble besatt av væpnede terrorister, der presidentpalasset ble stormet, og der et stort antall butikker har blitt plyndret. Men også andre byer er rammet, og det kommer meldinger om besettelse av offentlige bygninger, angrep på politistasjoner og plyndring.

Spesielt urovekkende er det at ekstremistene som herjer i Kasakhstan, ser ut til å ha lyktes i å tiltvinge seg våpen, blant annet ved å angripe politistasjoner.

Åtte soldater og politifolk oppgis til nå å ha blitt drept, mens 317 skal være såret.

Regjeringen har trådt tilbake og har blitt erstattet av en midlertidig regjering.

I store deler deler av Kasakhstan er det innført unntakstilstand. Internett og telefonsystemet virker dårlig.

Se tv-bilder fra terroren og volden i Kasakhstan her.

Nylig ble det meldt at flyplassen i Almaty har blitt frigjort. Medlemmene av Den kollektive sikkerhetspakt har erklært at de vil sende styrker til Kasakhstan for å hjelpe til med å slå ned terrorangrepet.

Bakgrunnen for de uvirkelige scenene som utspiller seg i Kasakhstan, er protester mot en annonsert økning av prisen på gass, som 2. januar brøt løs i byen Zhangaözen i Vest-Kasakstan. Disse lyktes myndighetene tilsynelatende å få kontroll over gjennom dialog med befolkningen og løfter om å holde prisen på gass og andre varer under kontroll. Men ekstremistiske elementer har åpenbart klart å utnytte misnøye med gassprisøkningen og andre forhold til å fremprovosere opptøyer og vold.

De voldelige aksjonene i Kasakhstan virker imidlertid å være for godt planlagt og organisert til at det hele ikke er noe mer enn folkelig misnøye som har kommet ut av kontroll. Det er grunn til å merke seg hvordan ekstremistene har besatt strategisk viktige objekter som administrasjonsbygninger og politistasjoner, og ikke minst hvordan de tilsynelatende har klart å tilegne seg betydelige mengder våpen. Alt tyder på at president Toqajev – som sannsynligvis baserte seg på etterretningsrapporter – hadde grunnlag for å hevde at terroristene som i dag prøver å tilrane seg makten i Kasakhstan, var støttet fra utlandet. Hvem de mener står bak terroren har kasakhstanske myndigheter imidlertid valgt ikke å offentliggjøre.

Hvem som måtte stå bak terrorangrepet mot Kasakhstan, kan bare bli spekulasjoner. Russland, Kina, USA, EU og andre aktører har alle fordømt volden og terroren i Kasakhstan og uttrykt et ønske om at forholdene i landet må stabilisere seg.

Det er imidlertid grunn til å legge merke til at talskvinne for Det hvite hus, Jen Psaki, på sin pressekonferanse 5. januar – i tillegg til å tilbakevise det hun omtalte som absurde russiske påstander om at USA stod bak urolighetene i Kasakhstan – oppfordret kasakhstanske myndigheter til å være tilbakeholdne med voldsbruk og uttrykte støtte til det hun betegnet som retten til fredelige demonstrasjoner.

Mens Russland og Kina er interessert i et stabilt Kasakhstan, kan USA hevdes å ha interesse av å destabilisere Kasakhstan, landet som ligger mellom Russland og Kina. Ikke minst i en situasjon der Russland prøver å presse USA og Nato til å gjøre innrømmelser i forhold til Ukraina, vil USA og de vestlige landene kunne ha mye å vinne på å gjøre Kasakhstan til en konfliktsone.

Men å bruke Psakis kortfattede og trolig improviserte uttalelse – som riktignok minner om retorikken amerikanske myndigheter har brukt i tilknytning til kupp og fargerevolusjoner de har støttet – og geopolitiske resonnementer som bevis for at USA står bak og støtter terrorangrepet mot Kasakhstan er å hengi seg til spekulasjoner.  Pr i dag har vi ikke noe grunnlag for å si hvem som står bak det massive og åpenbart godt planlagte terrorangrepet mot Kasakhstan.

Les om faren for en fargerevolusjon i Kasakhstan her.


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på bloggen til Bjørn Nistad.

Signerte leserinnlegg står for forfatterens regning og gjenspeiler ikke nødvendigvis redaksjonens oppfatninger.

Forrige artikkelNå vil de gå løs på verna vassdrag igjen
Neste artikkelDansk studie: De vaksinerte har etter kort tid høyere smitterisiko for omikron enn uvaksinerte