Høvdingen på Lerkendal

0

Tanker ved Nils Arne Eggens bortgang

Av Jan Hårstad.

Den store dikteren Kristofer Uppdal (1878-1961) var en inntrønder, både en slags mystiker og arbeiderdikter.

Utvilsomt var han også en trøndersk patriot da han mente at trønderne fra hans tid var et høvdingefolk.

Jeg har grublet litt over dette utsagnet og jeg er slett ikke sikker på at det har relevans for de nåværende trøndere, men for én person er utsagnet helt korrekt: Nils Arne Eggen.

Nå er han gått bort og vi kan trygt si at noe sånt kommer ikke tilbake ved første korsvei. Nils Arne Eggen (1941–2022) viste allerede som skihopper og fotballspiller i ung alder at han var en trøndersk urkraft. Og denne ekstreme  energien satte han inn som fotballtrener for både landslag, Rosenborg og Moss.

Å se Nils Arne Eggen utfolde seg på Lerkendal var som å se en slags hærfører, han var en befaler som de klassiske trønderske høvdingene må ha vært det i middelalderen.

Du skal ha en enorm kraft for å temme unge ambisiøse fotballspillere til å forstå at fotball er et lagspill og ikke en oppvisning i privat briljering. En person som klarer noe sånt er en  suveren fotballtrener, men uten vilje og autoritet vil ikke noe sånt lykkes.

En annen gigantisk trønderhøvding var Oddvar Brå fra Hølonda, skikongen. Det Brå og Eggen hadde til felles var dette: viljen til å ville vinne. Et fotballag må gjerne bestå av tekniske bBallkunstnere og smartinger, men ikke noe av dette hjelper hvis du ikke har viljen til å vinne.

Eggens visjon var å samle opp alle fotballbegavelser fra Midt-Norge og her regnet han med Bodø. Banal journalistikk vil ha det til at det er trøndere som spiller på Rosenborg, men det ble under Åge Hareide helt feil. Trøndere ble utrensket og måtte finne seg nye klubber og inn med folk fra hele Norden. Nå i dag er det umulig å si om dette vil utvikle seg til en ytterligere større verden, eller om en kan vende tilbake til Eggens visjon. 

Den nye treneren Kjetil Rekdal har det til felles med Eggen at han har et kraftfullt temperament og vilje til å vinne. Vi kan ikke se bort fra at vi får en ny høvding på Lerkendal.

Vi takker for all moro og glede høvdingen Nils Arne har gitt oss gjennom et langt liv for fotballen.

Denne artikkelen ble først publisert av Derimot.no.

Forrige artikkelKoronapass: Jeg vil stå på scenen igjen, men ikke for enhver pris
Neste artikkelBoris Johnson avslutter koronaregimet like ulogisk som han startet det