Den tyske marinesjefen ble sparket for å si det opplagte

0
Den avsatte tyske marinesjefen Kay-Achim Schönbach

Den tyske marinesjefen har trukket seg etter at kontroversielle kommentarer han kom med om Russland og Krim utløste en diplomatisk krangel mellom Berlin og Kiev. Dette skriver Financial Times.

Viseadmiral Kay-Achim Schönbach ble filmet på en indisk tenketank i forrige uke ha han sa at Vladimir Putin burde gis «respekten han sannsynligvis fortjener» og hevdet at Krim aldri ville bli returnert til Ukraina.

Det ukrainske utenriksdepartementet innkalte Tysklands ambassadør i Kiev på teppet for å protestere mot Schönbachs kommentarer om at Ukraina aldri vil gjenvinne kontrollen over Krim og oppfylle kriteriene for Nato-medlemskap.

Utenriksdepartementet i Kiev sa at det også hadde formidlet til den tyske ambassadøren i Ukraina, Anka Feldhusen, sin «dype skuffelse» over Tysklands fortsatte avslag på å gi Ukraina våpen. Tyskland har lenge ført en svært restriktiv politikk for våpeneksport og gjør ikke noe unntak for Ukraina.

Vestlig utenrikspolitikk har utviklet en betydelig faktaresistens.

Det er opplagt for enhver at Russland ikke på noe tidspunkt kommer til å gi fra seg kontrollen over Krim. Dette kan man like eller mislike – det store flertallet av befolkninga på Krim liker det. Men sjøl om man misliker dette, må man klare å innse at Krim er så viktig for Russland at landet ikke vil gi fra seg halvøya med mindre Russland blir nedkjempet i krig. Og man må være i stand til å innse at det ville i såfall være en krig som mesteparten av menneskeheten ville tape.

Det var da også den innsikten viseadmiral Kay-Achim Schönbach opplagt har, og som han ga uttrykk for. Som fagmilitær er det ikke hans oppgave å lage festtelegrammer, men å gi politikerne realistiske militære vurderinger.

At presidenten for et av verdens største land må behandles med respekt, er bare elementært i ethvert diplomati. Gjør man ikke det, har man ikke noe i diplomatiet å gjøre.

Men det godtas ikke blant vestlige ledere, som er alt annet enn ledere. De foretrekker å mate befolkninga med illusjoner av typen «det grønne skiftet» eller myten om at Russland ønsker å ta ikke bare Ukraina, men også gjerne vil angripe andre europeiske land. Da kan de ikke leve med at en fagmilitær forteller dem fakta. «Kapp hodet av ham,» som den røde dronningen sier i Through the Looking-Glass.

For dem som foretrekker nøktern analyse kan det være nyttige å høre analytikeren Andrei Martyanov snakke om Blinken og Lavrov:

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.