Vårt Land: Demokratiet kan ikke tas for gitt

0

I 2021 har det skjedd flere endringer som svekker demokratiet og rettsstaten i Norge. Ingen kan ta for gitt at det norske demokratiet og rettsstaten holdes oppe av seg selv. Dette skriver avisa Vårt Land på lederplass.

Det var i en usedvanlig klar tekst i Morgenbladet tidligere denne uken at landets ledende jurister ropte varsko om at demokratiet og rettsstaten i Norge svekkes. De pekte på åtte endringer som har skjedd i 2021, som presser de grunnleggende prinsippene om åpenhet, folkestyre og politisk kontroll lenger utover sidelinjen.

Lederatikkelen viser til denne artikkelen:

Ledende jurister med varsko: Demokratiet og rettsstaten i Norge svekkes

Summen er farlig

Lederen i Vårt land konkluderer:

Hver av disse endringene er problematiske i et demokratisk perspektiv, men sammen utgjør endringene en alvorlig trussel mot det norske demokratiet og den norske rettsstaten. Juristene gjør helt rett i å rope varsko nå. Pandemien har snart vart i to år, og vi risikerer at samfunnet vårt får varige senskader dersom vi lar disse endringene få sette seg.

Noe av det som gjør det norske demokratiet så vitalt og slitesterkt, er at vi ikke har tuklet med viktige kontrollfunksjoner eller maktfordelingsprinsipper. Som juristene redegjør for i oppropet sitt, er det nå disse tingene som skjer. Derfor bør de politiske partiene på Stortinget snarest bli enige om å reversere denne utviklingen nå – slik juristene i oppropet ber om.

Forrige artikkelHøringssvar fra KRF-ere fra hele landet: Nei til koronapass!
Neste artikkelKoronadiktaturet i Canada: Politimann risikerer alt for å si sannheten til makta