Politikerkasten, pendlerboligene og triksekulturen

0

Den 18. november 2021 opplyste Eva Kristin Hansen til NTB at hun trakk seg som stortingspresident etter at politiet hadde kunngjort at det ble innledet etterforskning av seks ikke navngitte stortingsrepresentanter i forbindelse med de såkalte «pendlersakene».

Både FRP-leder Sylvi Listhaug og Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen har krevd en redegjørelse fra Hansen i stortingssalen.

Som Sneve Martinussen pekte på i en NRK-debatt er det stortingsrepresentantene sjøl som bestemmer sine egne privilegier, millionlønna si og de romslige kompensasjonsordningene sine, og det er en kultur for å la det meste passere.

Dette har vært den store snakkisen i Norge i noen dager:

Gunnar Stavrums kommentar: Stortingspresident misforstod seg unna skatt på gratis bolig for 450.000 kroner.

Og den har synliggjort et enormt klasseskille. En stortingspresident kan jukse i stor stil og slipper unna med å beklage og trekke seg fra vervet, mens en NAV-klient som blir tatt i juks, ender i fengsel:

Les: Endte i fengsel etter Nav-regelbrudd: – Hjelper ikke å si at jeg misforstod

– For alle oss andre, så hjelper det ikke å si at «jeg misforsto regelverket», sier Kari Eldbjørg Vindenes.

Hun er et av ofrene i Nav-skandalen, hvor om lag 80 personer ble feilaktig dømt for trygdesvindel for å ha mottatt arbeidsavklaringspenger hos Nav da de hadde bodde i andre EØS-land.

Professor Petter Gottschalk er klar på at stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) ikke hadde sluppet unna med et «beklager» hvis hun hadde gått på Nav.

Gottschalk er klar på at personer som urettmessig har mottatt ytelser gjennom Nav, ikke får gehør for at de «har misforstått regelverket». Hansen ville altså kunne ha blitt dømt for svindel, og verdien hun urettmessig har tilegnet seg (ekstra leilighet mellom 2014 og 2019 red.anm.) vil kunne gi ubetinget fengsel.

Når det gjelder spørsmålet om hun brøt loven med forsett (med vilje) eller var uaktsom, sier Gottschalk at det ikke hjelper å si at man ikke kjente til regelverket.

-Der er Nav Kontroll krystallklar. Man skal kunne regelverket. Hun har i tillegg registrert bostedsadresse et annet sted for å ha rett til pendlerleilighet. Det er opplagt svindel, sier Gottschalk.

Les: – Hadde hun vært Nav-klient, så hadde hun blitt dømt til ubetinget fengsel

Les: Jussprofessor om stortingspresidenten: – Groveste jeg har sett i pendlerboligsakene

Det er ingen tvil om at det er en lov for kong Salomo og en lov for Jørgen hattemaker i Norge. Denne saka har klassekarakter. Det er heller ingen tvil om at Arbeiderpartiet og mesteparten av den øvrige politikerkasten har beveget seg til en annen planet enn den Einar Gerhardsen beskriver i «Tillismannen», der nettopp den tillitsvalgte har en særlig plikt til å være redelig og ordentlig i sin forvaltning av sine verv. Saka har da også utløst et raseri blant vanlige folk. I Nettavisens «meningsmåling» var det 96% som krevde at Hansen måtte gå av.

De fleste av dagens politikere er karrierepolitikere. De går inn i politikken som en jobb de skal tjene gode penger på:

Svingdøra mellom Storting, regjering og lobbyistjobber i PR-byråene roterer fortere i valgtider.

Avisa VG skriver:

Eks-politikere har i årevis blitt kritisert for å ta med seg verdifulle nettverk og kjennskap fra maktens indre korridorer til høytlønnede lobbyistjobber i PR-byråene.

Der tar de godt betalt for å påvirke sine tidligere kolleger i politikk og næringsliv, ofte med hemmelige kundelister.

Vi gjengir hovedfunnene til VG:

Både den forrige og den nåværende statsministeren har mistet noen av sine aller nærmeste og mest betrodde medarbeidere til PR-bransjen.

Faksimile av VGs instruktive artikkel om norske politikeres forhold til PR-bransjen. Tom Byermoen (Grafikk)

148 personer er en av følgende:

  • Aktive politikere med bakgrunn fra PR-bransjen
  • Er i PR-bransjen med bakgrunn fra politikken
  • Har gått mellom politikk og PR siden høsten 2009, men som har annen jobb i dag

128 har brukt mindre enn ett år på overgangen.

En av dem er Zaineb Al-Samarai (Ap). I fjor høst hadde nominasjonskomiteen innstilt henne til den sikre 2.-plassen på Oslo Aps stortingsliste, rett bak partileder Jonas Gahr Støre. Men hun tapte den endelige avstemningen.

Nå har hun fått ny jobb – i PR-bransjen. Det har også Julie Remen Midtgarden (H), som var statssekretær for Høyre-nestleder og kunnskapsminister Jan Tore Sanner fra april 2019 til januar 2020.

For noen måneder siden fikk de to politikerne et jobbtilbud: Å lede hotellkongen Petter Stordalens nye PR-byrå, Storm Samfunn, som skal drive med «samfunns- og myndighetskontakt», på folkemunne kalt lobbyisme.

48 har hoppet frem og tilbake mellom politikk og PR.

Men politikere kan begå mye grovere forbrytelser og slippe unna med det

Det som trigger saker der politikerne må gå, er ting som går på personlig moral og snusk. Det er forståelig, men det viser også at politikerne kan gjøre mye grovere ting og slippe unna med det. Det får ikke en gang nærgående spørsmål på TV.

Det alvorligste eksemplet er da Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og resten av den «rødgrønne» regjeringa vedtok å bombe Libya i 2011. Vedtaket ble fattet uten lovlig saksbehandling. Det var en krig i strid med FN-charteret, og dermed en krigsforbrytelse. Og det førte til at mange titusener i Libya ble drept og lemlestet og at Afrikas mest velfungerende land ble ødelagt.

Men det blir ikke politikerne stilt til ansvar for. Dette har også klassekarakter, nemlig i form av at norsk offentlighet godtar at norske politikere begår alvorlige forbrytelser mot andre og fattigere land.

Forrige artikkelEr inflasjonen i USA ute av kontroll?
Neste artikkelPolitikerkasten ødelegger Norge
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).