Kortene deles ut på nytt i Nord-Afrika

0

Av Daniel Ducrocq.

Talibans raske maktovertagelse i Afghanistan, ble sett på med uro i Mali, hvor man frykter at en liknende situasjon kan oppstå i landet, kunne man lese på Steigan.no den 19. august 2021.

Afghanistan. Mali neste?

Det er denne frykten Malis statsminister, Choguel Maïga, ga uttrykk for i en tale for FNs generalforsamling den 26. september. I sin tale anklaget han Frankrike for å overlate Mali til seg selv, etter at den franske regjeringen har besluttet uten samtale med de maliske myndighetene, å avslutte den såkalte »operasjon Barkhane», skrev RFI Afrique den 26.september 2021. 

Da »operasjon Barkhane» ble innledet i 2014 så det ut som djihadistene i Sahel var allerede bekjempet, og at Mali var sikret som selvstendig og demokratisk stat. For daværende forsvarsminister i Frankrike, Jean-Yves Le Drian, var »frigjøringskrigen av Mali fullført». Til Radio Monte-Carlo i mars 2014 uttalte han at »Franske styrker har gitt Mali tilbake sin suverenitet, sine demokratiske institusjoner (….)». De franske triumferklæringene var noe forhastet, og syv år senere står Frankrike fast i ørkensanden, både militært og politisk. 

Med slutten på »operasjon Barkhane» står den maliske regjeringen i en liknende situasjon som den afghanske regjeringen sto før den kollapset. Derfor må vi »finne andre veier og midler for å sikre landets sikkerhet med nye partnere (…)», erklærte Choguel Maïga i et intervju med RFI Afrique(26 september 2021)

Spekulasjoner har bestått i om de nye partnerne som den maliske statsministeren Maïga sikter til, kan være det russiske private sikkerhetsselskapet Wagner. Sergueï Lavrov har bekreftet informasjonen og har påpekt at russiske myndigheter ikke er involvert i samtalene.

En mulig avtale mellom den maliske regjeringen og russiske militære styrker (selv om de er private) har skapt uro blant vestlige allierte. EUs representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk Josep Borrell var tydelig på at den europeiske unionen vil utøve press på maliske myndigheter, skrev RFI Afrique den 21. september.

Den maliske regjeringen har ikke bekreftet å ha hatt samtaler med russiske Wagner. Kanskje dreier det seg kun om å presse Frankrike til å opprettholde sine styrker i Mali? Men om private russiske soldater skulle erstatte franske soldater i landet, ville vi være vitne til et politisk vendepunkt i Nord Afrika. Malis store naboland i nord, Algerie, ønsker allerede åpenbart tettere bånd til Moskva, på mange forskjellige felt som for eksempel:

Helsesektoren: avtale om produksjon av vaksinen Sputnik i Algerie inngått i april 2021, med sikte på eksport til flere afrikanske land.

Landbruksvarer: russisk hvete holder på å utkonkurrere den franske på det algeriske markedet. 

Militært: samtaler mellom algeriske og russiske offiserer på høyeste plan.

Og felles algeriske-russiske militære øvelser.

Stengingen av det algeriske luftrom for franske militære fly som ble vedtatt nylig (se Steigan.no 04. oktober 2021) er siste bekreftelse på at kortene deles ut på nytt i Nord Afrika, og at tiden med fransk dominans i området kan gå mot slutten.

Daniel Ducrocq

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.