Iran: – Krigen med Israel har allerede begynt

0

Midt i en strøm av skjulte spionangrep mot iransk infrastruktur har Irans utenriksdepartement erklært at «krigen med Israel allerede har begynt». En talsmann for et utenriksdepartement sa til den store israelske nasjonale hebraiskspråklige avisa Maariv at «Israel har utført angrep som var ment å ødelegge atomprogrammet vårt for fredelige formål.» Saeed Khatibzadeh erklærte «krigen med Israel har allerede begynt» – i et illevarslende budskap ment som en advarsel til den israelske offentligheten og ledelsen i landet.

Talsmannen la til at Israel «har myrdet atomforskere og skadet det iranske folket. Iran får skylden for terrorisme, men det det finnes ikke gode eller dårlige terrorister. Hele krisa i regionen er Israels skyld.»

Det er svært sjelden, eller nærmest uhørt, at en iransk embetsmann på toppnivå snakker med ei israelsk avis. Dette er det nærmeste Teheran har kommet på mange år i form av direkte kommunikasjon med israelske organer. Det er et tegn på at de to landene virkelig er på randen av direkte konflikt.

«Israel har gjort alvorlig skade på vårt sivile apparat og forskningssystem,» sa Khatibzadeh. «De snakker om den iranske atomtrusselen, men Israel har hundrevis av bomber, og landet har aldri undertegnet ikke-spredningsavtalen for atomvåpen.»

Han refererer utvilsomt til det tidligere sabotasjeangrepet på Natanz-atomanlegget – som nå allment oppfattes som noe Israels spionorganisasjoner står bak (sannsynligvis via cyberangrep) – så vel som den frekke attentatet utenfor Teheran på topp atomforskeren Mohsen Fakhrizade med et «fjernstyrt skytevåpen». Det er også de nesten ukentlige israelske angrepene på Syria, som Tel Aviv sier er en del av kampanjen for å forstyrre iranske og Hizbollah-operasjoner der.

I intervjuet hevdet Khatibzadeh også at USA også fremdeles driver en kampanje for «mjuk terror» gjennom vidtrekkende sanksjoner. Han sa at det iranske folket til og med er forhindret i å skaffe viktige livreddende medisiner gjennom sanksjoner i Washington. Slik de er designet presser og straffer de USA-ledede sanksjonene også enhver nasjon som ønsker å sende varer til Iran, inkludert EU-land som lenge har tatt en mer sympatisk holdning til iranernes situasjon.

Bare den siste uka har det vært flere sannsynlige angrep på militære installasjoner i Iran.

Tjenestemannen anklaget også Israel for aktivt å søke å undergrave atomforhandlingene på høyt nivå i Wien, som har stått stille siden juni i fjor. USA og Israel har anklaget Iran for at forhandlingene ikke gjør framskritt.

«Regionen er lei av kriger,» la Khatibzadeh til, mens han argumenterer for at Iran ærlig søker et diplomatisk og fredelig gjennombrudd med vestmaktene i Wien. «Vi må finne en ny tilnærming for å løse problemene i henhold til FNs beslutninger. Alle parter må vise et politisk ønske om å nå fram til avtaler.»

Israel bomber iranske anlegg for å tvinge Biden-administrasjonen til å være med

Israel ga USA mindre enn to timers advarsel om sine planer om å angripe Irans atomanlegg i Natanz i april, noe som gjenspeiler daværende statsminister Benjamin Netanyahus politikk for å holde Biden-administrasjonen uinformert om israelske aksjoner i Iran, rapporterte The New York Times med henvisning til amerikanske og israelske kilder.

Den israelske avisa Haaretz skriver: Det er sannsynlig at Netanyahu vedtok denne politikken fordi han mistro den nye administrasjonen til president Joe Biden, som hadde valgt å reversere Donald Trumps politikk og begynne samtaler med Teheran om at USA kommer inn i atomavtalen med Iran i 2015.

Iran advarer nabolandet Aserbajdsjan

Israel har i mange år hatt en sterk åpen og hemmelig tilstedeværelse i Aserbajdsjan. Nylig advarte Irans talsmann Khatibzadeh ledelsen i Baku mot å gi ly til det han kalte «israelske terrorister». «Iran vil ikke tolerere det sionistiske regimet på våre grenser,» sa han. For å understreke alvoret har Iran gjennomført en større militærøvelse i sine nordlige områder på grensa mot Aserbajdsjan.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.