Langt flere av verdens ledere besøker Kina enn USA

0
Xi Jinping taler til en kinesisk-afrikansk vitenskapskonferanse

Hvis lederdiplomati var en olympisk idrett ville Beijing slå Washington i kampen om gullmedaljene.

En uvanlig statistikk viser Kinas økende betydning i verden på bekostning av USA. I en bekymret artikkel i The Interpreter skriver Kina-analytikeren Neil Thomas at Kina nå mottar flere utenlandske ledere enn USA, og at tendensen er markant økende.

Far more world leaders visit China than America

Thomas bygger på offisielle lister over utenlandske besøk i USA og Kina og legger fram denne grafen:

Han har også sett på hvordan disse besøkene har fordelt seg på de ulike presidentene i de to landene, og viser at Xi Jinping topper statistikken etter 2013:

Flere reiser fra verdens ledere til Kina er både et symptom på landets voksende makt og en av årsakene. Behovet for land for å bygge kommersielle bånd med Kina, der regjeringen kontrollerer mange sektorer, krever opplagt ekstra diplomatisk arbeid. Likevel var Kinas økonomi 30 prosent mindre enn USAs økonomi i 2019 i absolutte tall, men Kina tiltrakk seg nesten dobbelt så mange besøk fra verdens ledere.

Beijing erkjenner at oppmerksomhet og innsats kan gå langt i diplomatiet, og at lederbesøk har en tendens til å gi flere bilaterale avtaler, investeringer og bistand. Et land har ikke en mer innflytelsesrik diplomat enn sin leder, og hvert besøk av en utenlandsk leder i Kina gir Xi Jinping en unik mulighet til å fremme Beijings utenrikspolitiske mål, skriver Thomas.

Det er også en grunn til at Xi har mangedoblet budsjettet, utvidet det konsulære fotavtrykket og styrket den politiske innflytelsen til utenriksdepartementet, skriver Thomas videre. Denne investeringa i diplomati hjelper Xi med å overbevise andre ledere om å besøke Kina, å støtte Beijings posisjoner i globale anliggender og å slutte seg til kinesiske initiativer, som for eksempel Xi’s Belt and Road Initiative (BRI), en omfattende infrastrukturutviklingsstrategi.

Et tektonisk skifte i verdenspolitikken

Denne statistikken over statsbesøk er en interessant måling av det vi vet fra andre kilsder, nemlig at tyngdepunktet i verdensøkonomien har flyttet fra Vesten under USAs ledelse til Asia med Kina som den ledende stormakta. En serie rapporter i USA tar for seg dette skiftet, slik som:

China’s Drive for Power and Influence Around the World fra RAND Corporation.

Global China: Regional influence and strategy fra Brookings Institution.

Eller som denne, mer aggressive fra Stars and Stripes: Why US should combat China’s influence in Africa

Kina er nå også EUs viktigste handelspartner. I 2020 passerte Kina USA som unionens største handelspartner, skriver BBC. Handelen mellom Kina og EU var verdt $ 709 milliarder i fjor, sammenlignet med 671 milliarder dollar for import og eksport fra USA.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.