I en kronikk i Dagens Næringsliv 28.07.2021 refererer Asle Toje til konsulentselskapet Pricewaterhouse Coopers som mener at Europa i 2050 bare vil utgjøre ni prosent av verdensøkonomien. For all vekst vil komme i Asia, mener PWC.
Toje stiller i kronikken spørsmålet om brexit kan vise veien ut av EØS for Norge. For alle de dystre spådommene om økonomisk og politisk krise for Storbritannia som ble spådd med brexit, har foreløpig ikke slått til. «Nordmenn har sett denne filmen før, i 1994. Et samlet etablissement anklaget Nei-siden for løgn og svartmaling mens de selv løy og svartmalte». Toje etterlyser et statsfinansiert og nøytralt beslutningsgrunnlag for en folkeavstemning om EØS.
Av Ove Bengt Berg.
Asle Toje skriver:
Vi vet enda ikke om brexit medførte varig økonomisk skade, eller om det var en fartsdump. Meningene er delte. Fremdeles synes debatten styrt av gårsdagens spådommer. De som spådde ragnarok i 2016 leter etter det mørket, de som hevdet brexit ville gi muligheter, etter glimt av lys.
Toje sammenlikner folkeavstemninga i Norge i 1994 (nevner ikke 1972) med brexit i 2016. Det var begge steder den mektige samfunnseliten mot folket: «Et samlet etablissement, eksperter og medier sto mot en sammenrasket folkebevegelse.» Og at resultatene blei så og si like.
«Den store forskjellen er hva som skjedde etter avstemningen. Mens Norge meldte seg inn i EØS, som i dag innebærer langt mer integrasjon enn unionen vi sa nei til, valgte Britene å bryte tvert. Nei betyr nei, sa Boris Johnson. Det høres enkelt ut, men det tok fire år og to statsministre.»
Toje forteller fra et møte i Bratislava tidlig i sommer der den østerrikske kansleren var til stede og sa: «Det som overrasket meg med EU, er hvor mange møter vi har og at nesten alle handler om hvordan vi kan bruke mer penger. Nesten ingen handler om hvordan verdiene først skal skapes». Toje mener at EU er blitt for stort til å inspirere sektorer og regioner til utvikling, og generelt er altfor tungrodd og treigt.
Norge har et stort handelsunderskudd med EU. Når den økonomiske framtida i følge PWC ligger i Asia, mener Toje at det er lite lurt å la Brussel bestemme våre interesser. Toje mener at vi nå trenger et godt grunnlag for en en folkeavstemning om EØS. Hans ønske er at de fem statsfinansierte utenrikspolitiske institusjonene som leverer bestilte konklusjoner i dag, også må kunne levere forskning som skattebetalerne har nytte av. Til en folkeavstemning om EØS.
Denne artikkelen ble først publisert av Politikus.