Hva ønsker Taliban å gjøre nå?

0
Fra det intervjuet som Sky News hadde med Talibans offisielle talsmann.

Etter Talibans spektakulære seier over USA og NATO er det all grunn til å spørre hva Taliban ønsker å gjøre nå. Foreløpig har det vært mange spekulasjoner, mye hysterisk propaganda og lite fakta fra den tapende parten. For dem som husker Talibans ultraortodokse og svært strenge regime før 2001 er det kanskje naturlig å tro at det er dette regimet de ønsker å gjeninnføre.

Tida vil vise hva de gjør.

Men mye taler imot at Taliban anno 2021 er identisk med Taliban anno 2001. Det ligger tjue års krig imellom. Det er vokst opp en helt ny generasjon under krigen, og ikke minst står nå Russland, Kina og Iran klare til å bidra til en sosial og økonomisk utvikling – forutsatt at Taliban ikke gjør noe dumt.

Den provestlige pressa, som så tydelig har demonstrert at den ikke har skjønt noe av situasjonen i Afghanistan, har kommet med mer propaganda enn fakta og analyse. Men sjøl på vestlig side er det noen som prøver å helle litt kaldt vann i blodet på krigshisserne.

Cheril Benard, som har vært programdirektør i RAND National Security Research Division, US Armys offisielle tenketank, har en mer nyansert analyse. Hun er blant annet forfatter av Veiled Courage, Inside the Afghan Women’s Resistance og forsker på kristnes situasjon i Afghanistan. I The National Interest skriver hun: What do the Taliban Really Want?

Mens jeg skriver dette, leser jeg at «Taliban mater hunder med kvinnekropper» og ser på en video av en kvinne som filmer seg selv som løper fra ingenting i et øde område mens hun skriker «afghanske kvinner løper for livet.» Jeg leser at «Taliban skyter inn i mengden.» Tidligere president George W. Bush er på TV og snakker om voldtekt. General David Petraeus, som ikke klarte å oppnå noe mot Taliban da han hadde ansvaret, er i Wall Street Journal og oppfordret det amerikanske militæret til å dra tilbake dit. Fornuften har flyktet og fakta spiller ingen rolle.

Men la oss prøve. La oss prøve å se på noen fakta.

Tidligere har jeg vært, som fakta viser, en bestemt motstander av Taliban. Og jeg er ikke fanklubben deres nå. Jeg avventer å felle noen dom – men en dom krever fakta, og så langt støtter fakta deres påstand om at de har endret seg. Her er noen få fakta, oppført etter emne. Alt dette har jeg personlig bekreftet ved å snakke med de berørte personene, eller fra originalt kildemateriale.

Artikkelen bør leses i sin helhet, for den er fakta- og kildebasert. Her gir vi bare et par utdrag:

Religion

Taliban har sagt at alle fra en annen religion vil kunne praktisere den uforstyrret. Hva har de gjort? I følge shia-ledere, sjiamuslimer og den internasjonale shia-nettverket, gjorde de det faktisk mulig å feire Shi’as store religiøse høytid Ashura trygt i Mazar-i-Sharif, med kvinnedeltakelse, for første gang på mange år. Tidligere var Ghani -regjeringa ikke i stand til å garantere shiaene beskyttelse, og de ble regelmessig angrepet, med dødelig utfall, av sunnimuslimske ekstremister eller av ISIS.

Kvinner

Når det gjelder utdanning har de spesielt henvendt seg til kvinnelige studenter og oppmuntret dem til å fortsette med studiene. De har sendt delegasjoner til sjukehus og møtt kvinnelige leger og ansatte, rost dem for arbeidet deres og bedt dem om å fortsette. I det offentlige livet har de ikke forstyrret kvinnelige journalister, inkludert TV -nyhetsanker, som er på lufta og rapporterer og intervjuer Talibanere. Når det gjelder tvangsekteskap og voldtekt, har mange av oss kontaktet kvinnegrupper i landet, og det er ingen dekning for disse historiene.

Kulturarven

Sist gang sprengte Taliban Bamiyan-buddhaene, en av Afghanistans og verdens store og uerstattelige skatter. De plyndret kunstmuseer og filmarkiver og brente musikktaper og videoer. Jeg tilhører en organisasjon, ARCH International, som fokuserer på kulturarv i krigssoner og områder etter konflikt. Vi var i alarmberedskap om at dette kunne gjenta seg, så i november 2020 sendte vi en forespørsel til begge sider i de daværende fredsforhandlingene i Doha, den afghanske regjeringssida og Taliban, og ba dem forplikte seg til beskyttelse av historiske minnesmerker og kulturarv og forklarte hvorfor det var det riktige å gjøre og hvorfor disse tingene var verdifulle for sivilisasjonen og for landet deres. Til vår overraskelse svarte Taliban ikke bare på vår henvendelse, men sendte en ordre til sitt befal i felten om å beskytte kulturarven og arkeologiske steder og – mer enn vi hadde bedt om – for å forhindre plyndring. Da direktøren for Kabul-museet kom ut med en bekymringsmelding om kriminelle plyndrere, ga dette oss en anledning til å gå tilbake til samtalepartneren vår og be om hjelp. Umiddelbart sendte Taliban fire vakter til museet, koblet direktøren til den nærliggende sikkerhetsstasjonen, og deres nye kulturminister, Mudshahid, besøkte personlig museet for å forsikre ham om støtte.

Kommentar: Vi hører heller ikke til Talibans fanklubb, men vi foretrekker en journalistikk som er fakta- og analysebasert og ikke basert på rykter og propaganda. Derfor vil vi fortsette å følge situasjonen i Afghanistan utfra hva de nye herskerne gjør og ikke utfra hva de tapende maktenes propagandamaskiner sier. Disse folkene har jo støttet massive forbrytelser mot Afghanistan i minst 20 år, og burde være diskvalifisert.

Intervju med Taliban

I denne sammenhengen er det interessant å se intervjuet som Sky News hadde med Taliban. Journalisten stiller gode spørsmål og får gode svar:

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.