USAs idé om å intervenere militært i Taiwan er dødfødt

0
trade war. Flag of the People's Republic of China. Flag of the United States. Taiwan flag

I september-oktober 2020 publiserte USAs Military Review en artikkel signert av kaptein Walker D. Mills der han anbefaler at USA skal sende militære styrker til Taiwan for å hindre Kina i å ta kontroll over øya. I artikkelen Deterring the Dragon – Returning U.S. Forces to Taiwan beskriver han først, og nokså realistisk hvordan USA er på defensiven overfor Kina i Sørkinahavet og i området rundt Taiwan, før han konkluderer med å anbefale utplassering av amerikanske styrker på den kinesiske øya:

USA må vurdere å basere bakkestyrker i Taiwan hvis vi skal være forpliktet til å forsvare taiwansk suverenitet. Den regionale maktbalansen i Øst-Asia fortsetter å vippe vekk fra USA og Taiwan mot fastlands-Kina. Mer spesifikt gjør konturene av kraftbalansen muligheten for et overraskelsesangrep, et fait accompli, på Taiwan mer sannsynlig. Hvis PLA-styrkene kan forhindre at amerikanske styrker reagerer refleksivt eller umiddelbart på PLA-aggresjon, vil USA enten måtte akseptere en rask PLA-seier i en taiwansk-fastlands-Kina-konflikt, eller bli tvunget til å føre en lang, kostbar kampanje for å gjenopprette tilgangen til Taiwan med et utfall som langt fra er sikkert. USAs ledelse må kanskje møte innenlandsk press hjemme og internasjonalt press i utlandet mot en målrettet og mer global konflikt med Kina.

Amerikanske bakkestyrker i Taiwan, spesielt kampklare, tungt utstyrte styrker ville ikke bare kunne gå langt i å forhindre en PLA-aksjon over Taiwanstredet, men også tjene som en snubletråd som uunngåelig ville utløse en breiere konflikt som ikke ville være akseptabel for Kina. Viktigst, tilstedeværelsen av bakkestyrker sender en klar melding om at USA vil støtte Taiwan militært i en konflikt med Kina.

Mills fikk svar av Liu Xuanzun, som skrev en lederartikkel for Global Times, ei dagsavis som er talerør for Kinas Kommunistiske Parti da han skrev:

“Dette vanvittige forslaget er ikke noe bra for folk i Taiwan, og hvis det skulle gå i oppfyllelse, ville PLA ta resolutte militære tiltak og realisere gjenforening med makt.”

Global Times redaktør Hu Xijin gikk ut på Twitter lever en kraftsats mot artikkelen til Mills. Han twitret:

“Jeg må advare folk i USA og Taiwan som har denne typen tanker. Hvis de går til det skrittet å igjen sende amerikanske styrker til Taiwan, vil PLA definitivt starte en rettferdig krig for å beskytte Kinas territoriale integritet. Kinas lov om anti-løsrivelse er en tiger med tenner.”

Dødfødt prosjekt eller «dead on arrival»

Ideen om å sende militære styrker fra USA, eventuelt i samarbeid med Japan, slik det er antydet, er fullstendig dødfødt. Kina kommer helt sikkert til å svare med en massiv militæraksjon som vil knuse både de amerikanske og de taiwanesiske styrkene. Og det vil ikke være noe USA ville kunne stille opp mot dette, hvis de da ikke ønsker å utløse en kjernefysisk krig med Kina.

Taiwan er hellig for Kina, og det er bare Kinas relative svakhet som har hindret landet i å innlemme Taiwan i Folkerepublikken. Nå er ikke Kina svakt lenger. En gjenforening kommer. Det bør helst skje fredelig, noe som vil være til fordel både for folk på Taiwan og fastlandet. Men hvis USA prøver å hindre dette militært, får de et militært svar. Det kan det ikke herske tvil om.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.