Vest-Sahara kaster lange skygger over AFRICOMs African Lion-øvelse

0
Fra øvelsen African Lion. Foto: US Dept. of Defense

United States Africa Command (AFRICOM) gjennomfører øvelsen African Lion fra 7. til 18. juni 2021, og den går rett inn i kontroversen omkring konflikten i Vest-Sahara. Dette skriver den politiske analytikeren Andrew Korybko.

Nylige rapporter tilsier at Spania ikke vil delta i øvelsene som opprinnelig planlagt; offisielt på grunn av påståtte budsjettmessige grunner, men spekulasjonene om de egentlige årsakene florerer. El Pais hevder at Madrid trakk seg for ikke å legitimere Marokkos omstridte krav på Vest-Sahara hvor noen av øvelsene vil bli avholdt. Maghreb Intelligence sier i en rapport at Marokko og USA presset Spania til å gjøre dette.

Brahim Ghalil, som er grunnleggeren av Vest-Saharas Polisario-front og president for den delvis anerkjente Sahrawi Arab Democratic Republic (SADR) forlot Spania tidligere denne uka til Algerie etter å ha fått behandling der i over en måned. Under oppholdet i regionens tidligere kolonisator dukket han også opp for retten via video som svar på beskyldninger om at hans bevegelse var ansvarlig for krigsforbrytelser mot opposidjonelle Sahrawier. Dommeren bestemte seg til slutt for ikke å arrestere ham på grunn av manglende bevis. Marokko var rasende på Spania for å være vert for ham i utgangspunktet, og noen observatører tolket den uhindrede tilstrømninga av omtrent 9000 migranter til den nordafrikanske spanske byen Ceuta for noen uker tilbake, som Rabats asymmetriske svar.

Kjernen i den historiske spansk-marokkanske konflikten, som nå kaster skygger over USAs AFRICOM-øvelser, er helt klart den uavklarte statusen til Vest-Sahara. Marokko gjør krav på det tidligere koloniterritoriet som sitt eget og utøver de facto kontroll over det meste av det, mens Polisario-fronten anser dette som illegitimt fordi relevante FNs sikkerhetsråds resolusjoner om å bestemme den omstridte regionens endelige politiske status ennå ikke er oppfylt til tross for flere tiår siden den ble kunngjort. I tillegg anerkjente den tidligere amerikanske presidenten Trump Marokkos suverenitet over denne regionen seint i fjor i en omstridt politisk helomvending som ble betraktet som en gjenytelse for Rabats normalisering med Israel på den tiden.

Les: Råttent spill i det nordvestlige Afrika

Dette bildet har en tom alt-tekst; dets filnavn er vest-sahara-kart2.jpg
Forrige artikkelMafiametoder mot allierte
Neste artikkelAnthony Faucis eposter forteller om dødelig inkompetanse og grovt vanstyre av covid-kampanjen
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.