Australia trapper opp hybridkrigen mot Kina. Hvorfor?

0
flags of China and Australia painted on cracked wall

Den australske føderale regjeringa avlyste nylig to Belt & Road Initiative (BRI)-avtaler som delstaten Victoria undertegnet med Kina i 2018 og 2019, skriver Andrew KorybkoOne World Press. Kina lovte å svare på dette ekstremt uvennlige trekket som ytterligere forverrer deres bilaterale forhold etter flere år med jevn tilbakegang på grunn av Australias uprovoserte handlinger mot Folkerepublikken.

Den siste utviklinga utgjør ei alvorlig opptrapping i den pågående hybridkrigen mot BRI, som uten tvil Australia har satt i verk sammen med sin amerikanske allierte. De to nasjonene er en del av den nye Quad-militærblokken i det begge land ser på som «Indo-Stillehavet». Mange observatører har uttrykt bekymring for at dette voksende nettverket er rettet mot å innringe Kina, som tilsynelatende er bevist av det som nettopp skjedde. Quad er mot Kina i alle henseender, spesielt når det gjelder militære og økonomiske forhold. Canberras kansellering av Victorias to BRI-avtaler stemmer derfor overens med denne stadig mer åpenbare strategien.

Det som er enda mer urovekkende ved alt dette, skriver Korybko, er at Australia frivillig ble med i Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) i november i fjor sammen med Kina og over et dusin andre regionale nasjoner. Forventningen blant mange, uansett hvor naivt det var i ettertid, var at Australia ville moderere sin opptreden overfor Kina og kanskje inngå en lenge etterlengtet tilnærming til sin beste handelspartner. Men dette ser ikke ut til å ha stor sjanse for å bli virkeliggjort nå som landet avlyste de to BRI-avtalene som skulle tjene som flaggskipsprosjekter for samarbeid mellom dem som varslet i en ny tid med økonomisk samarbeid.

Kommentar: Hvorfor gjør Australia dette?

Objektivt sett er det faktisk i strid med Australias nasjonale interesser å kansellere sine BRI-avtaler. Kina er Australias største handelspartner og den kinesiske importen fra Australia er i sterk vekst.

Dette kommer på toppen av at militære ledere i Australia sier at det er svært sannsynlig med krig mot Kina!

Men hvorfor hisser Australia til krig mot Kina når Australia sjøl utvilsomt vil være den store taperen i en slik krig? Tidligere statsminister Kevin Rudd sa at slikt prat «tjener absolutt null nasjonale interesser». Tidligere utenriksminister Bob Carr skrev i The Sydney Morning Herald at australsk diplomati heller burde «konsentrere seg om hva som kan gjøres for å unngå et slikt mareritt.»

Australia betaler allerede en høy pris for sin krigshissing mot Kina. Kina sa 6. mai 2021 at landet har suspendert all økonomisk dialog med Australia «på ubestemt tid».

Det australske folket må innse at deres forståelse av «nasjonale interesser» blir manipulert av noen av myndighetene og deres utenlandske allierte i USA og der hybridkrigen mot BRI er en viktig komponent i den større hybridkrigen mot Kina. De eneste som vil lide for dette er de australske innbyggerne, hvorav mange hadde store forhåpninger om å ta landenes lovende økonomiske bånd med Kina til neste nivå gjennom BRI. Det er bare å håpe at myndighetene kommer til sans og samling og reverserer dette siste trekket, skriver Korybko.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHistorien gjentar seg i Gaza
Neste artikkelMed dei «grøne» for kapital og imperialisme
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.