En frontorganisasjon for USA propaganderer for vestlig intervensjon i Myanmar

0
Foto fra Twitterkontoen til Myanmar Now!

Mye av den vestlige mediedekninga av situasjonen i Myanmar, særlig etter militærkuppet, har basert seg på meldinger fra organisasjonen Myanmar Now. Alle meldinger om grusomheter fra hæren i Myanmar kommer fra dem.

Det er liten tvil om at hæren i Myanmar har en lang tradisjon for å være brutale undertrykkere, men hvem er Myanmar Now, og er de til å stole på?

The Grayzone har kartlagt at Myanmar Now har fått betydelig finansiering og annen støtte fra CIA-fronten National Endowment for Democracy (NED) og Thomson Reuters.

Man finner ingen omtale av Myanmar Nows NED-finansiering på NEDsnettsted. Imidlertid ble dette sponsingen referert i en Columbia Journalism Review-profil i august 2019 av stifterens stifter, Swe Win, en langvarig agitator mot landets militære regjering som ble fengslet i 1998 for å delta i en studentprotest. Han ble sluppet ut under et generell amnesti i 2005, flyttet Swe til Thailand og ble seniorreporter i Myanmars eksilstiftede The Irrawaddy – som også har blitt finansiert av NED – før han kom tilbake til Yangon i 2012.

Myanmar Now er ikke bare økonomisk støttet av NED; den ble opprettet av Thomson Reuters Foundation (TRF), den veldedige armen til den Londonbaserte etterretningsstjenesten. Som Max Blumenthal rapporterte for The Grayzone, har TRF inngått et nært samarbeid med den britiske FCDO i flere hemmelige informasjonsoperasjoner rettet mot å fremme britiske utenrikspolitiske interesser.

Data om NED-tilskudd til Myanmar-baserte organisasjoner mellom 2016 og 2020 indikerer at Washington årlig har brukt hundretusenvis av dollar på «[å fremme] åpenhet og ansvarlighet ved å øke publikums tilgang til troverdig informasjon» via «burmesiske og engelskspråklige nettsteder og sosiale medier.” Undersøkende rapportering om «sosiale og politiske spørsmål» – Myanmar Now’s varemerke – ble fremhevet som et sentralt programmål.

Omvendt er AAPP – sitert i over 60 historier publisert av Myanmar Now siden 1. februar – er åpent omtalt som mottaker av NED-midler, og har mottatt minst 592.000 dollar i direkte finansiering siden 2016. Dens grunnlegger og fellessekretær Ko Bo Kyi var til og med en NED-stipendiat og forsket på «fengselsreform som en forutsetning for demokratisering i Burma.»

Det disse CIA-frontene tydeligvis håper på er at så mange sivile kan bli drept at Vesten vil intervenere. De demonstrerer allerede med plakater om R2P, responsibility to protect, som er koden for vestlig «humanitær» intervensjon.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.